Mandag er en lortedag
I alt blev jeg sendt på toilettet 20 gange. Det er en udfordring, når man går i gymnasiet.
Mandag den 24. september var lidt af en udfordring for mig. Som ambassadør for kampagnen ”Mandag er en lortedag” modtog jeg hele dagen sms-instrukser om at skulle på toilettet. Formålet var at sætte fokus på uddannelsesmuligheder for unge med tarmsygdommene Colitis-Crohn.
Min dag startede noget dramatisk klokken 6:04 med beskeden om: ”Skift sengetøj – du vågnede ved, at du skulle på toilettet, men du nåede det ikke.” Og der gik ikke mange minutter, før den næste sms tikkede ind: ”Skynd dig på toilettet, hvis ikke du når det inden for to minutter, skal du skifte undertøj.”
Og sådan blev det ved dagen igennem. I alt blev jeg sendt på toilettet 20 gange. For sådan er hverdagen for Colitis-Crohn-patienter, når sygdommene er på sit højeste.
Det kan være lidt af en udfordring, når man går i gymnasiet.
Regeringen har et mål om, at 95 % af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Som børne- og undervisningsordfører for Radikale Venstre er jeg optaget af, at der er gode uddannelsesmuligheder også for de unge, der har en kronisk sygdom. De fejler ikke noget i hovedet og vil rigtig gerne tage en ungdomsuddannelse.
Derfor vil jeg gerne være med til at bryde tabuet.
På forhånd havde jeg forberedt mig på, at usikkerheden ville blive det værste. For hvad gør man, når man sidder på cyklen på vej til stationen og pludselig skal nå på toilettet med det samme? Eller når man skal på toilettet i det øjeblik, toget standser på stationen, og man skal af?
Men usikkerheden er ikke det værste. Det er trætheden og smerten, fik jeg at vide af Betina og Rikke, der i modsætning til mig må leve med sygdommen hver dag. Mens vi delte kampagnepostkort ud i Kolding, forklarede de mig: ”Det er som at have influenza hele tiden – altså når vi har det bedst.”
Jeg blev slået af, at pigerne lyste af gåpåmod og vilje på trods af, at de får bivirkninger af deres medicin, jævnligt er indlagt og hver dag dejser omkuld af træthed, når de kommer hjem fra skole.
Og så er sygdommene tabubelagt. Selvom hele 30.000 danskere har Colitis-Crohn, er det ikke noget, der bliver talt særlig højt om. Sygdommene ”debuterer” typisk i teenageårene, mens de unge går i gymnasiet.
Vi har et fælles ansvar for at bryde tabuet, så mandag ikke kun er en lortedag. De unge vil ikke have medlidenhed, men de har brug for forståelse, så de ikke bliver smidt ud af gymnasiet på grund af stive fraværsregler.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode