Ja, selvfølgelig arbejder GL for de erhvervsgymnasiale medlemmer – men hvor tydeligt er det for medlemmerne…?
Jeg har med stor interesse læst det udmærkede debatindlæg fra centrale erhvervsgymnasiale medlemmer fra GL i Gymnasieskolen, der oplister ’faren’ ved Liste 5’s politik, samt diverse facebook opslag og kommentarer, der yderligere forsøger at udstille Liste 5 som en decideret trussel for sammenholdet i GL. Jeg er relativt ny i TR-gamet og det politiske arbejde, og har derfor naturligvis ikke en detaljeret indsigt i alle de komplicerede problemstillinger, der opridses, men jeg kan berolige det øvrige GL med at Liste 5 ikke er interesseret i at skade eller sabotere samarbejdet; vi har jo samme overordnede interesse!
Men jeg har et indgående kendskab til den centrale problemstilling for Liste 5, nemlig den generelt lavere lokale lønudvikling på erhvervsgymnasierne, som er en endog vældig stor torn i øjet på mange erhvervsgymnasiale medlemmer. Jeg har som TR tit og ofte fået spørgsmålet af mine medlemmer på Tietgen Handelsgymnasium: ”hvad gør GL centralt egentligt for mig?” (underforstået lønmæssigt), og jeg har lidt svært ved at svare præcist på det spørgsmål. Ydermere, så er der flere af mine medlemmer der kraftigt overvejer at melde sig ud af GL grundet frustration over den manglende synlighed for medlemmerne. Disse to faktorer er Liste 5’s styrke – at vi er endog meget synlige i vores lønpolitik for medlemmerne, og derved kan samle GL, som Jesper Breining også rigtigt skriver i et tidligere debatindlæg i Gymnasieskolen.
Jeg vil derfor som udgangspunkt i mit debatoplæg her heller ikke gå ind i en mere eller mindre detaljeret salgstale af Liste 5’s politik og en gendrivelse af de argumenter, som kritiserer Liste 5’s politik; derimod vil jeg starte med at fortælle en positiv historie fra det virkelige liv, med udgangspunkt i den centrale problemstilling omkring lønudvikling – nemlig historien om hvordan det er lykkedes os på Tietgen Handelsgymnasium at få øget lokallønsprocenten over de sidste tre år.
I løbet af de sidste tre år har vi på Tietgen Handelsgymnasium hævet den gennemsnitlige lokallønsprocent fra 3,4 % til 4,3 %. Det er sket via vedvarende dialog og samarbejde med ledelsen på Tietgen, både rektor og direktør. I praksis er der ved de sidste 3 årlige lønforhandlinger blevet tildelt varige kvalifikationstillæg til ca. 45 undervisere ud af en arbejdsstyrke på ca. 100 undervisere. Vi er lykkedes med at få italesat problematikken over for ledelsen og denne har anerkendt, at der har været, og stadig er, et lønefterslæb blandt underviserne, både GL’ere, DJØF’ere og fra Uddannelsesforbundet. Derudover er der også kommet et større fokus fra ledelsens side til ikke at skulle generere et større overskud på bundlinjen hvert år, men derimod bruge pengene hvor de skal bruges, nemlig på uddannelse.
Derudover, så bliver lønpolitik også fremadrettet opprioriteret på Tietgen. På næste SU møde vil en fremtidig lønpolitik blive diskuteret, og der bliver nedsat en lønkommission med deltagelse af 3 personer fra ledelsen og 3 TR fra de forskellige afdelinger af Tietgen, som skal debattere, hvordan vi griber lønpolitikken an og forhåbentligvis får lagt en flerårig strategi, som alle medlemmer for gavn af, med nogle klare rammer for lønpolitikken. Der er desuden nedsat en ’taskforce’ af menige GL-medlemmer, der skal arbejde med lønpolitik set fra undervisernes side og komme med input og forslag til lønkommissionens arbejde.
Pointen i denne historie er, at den øgede lokallønsudmøntning, vi har fået igennem på Tietgen, er sket uden direkte hjælp fra det centrale GL. I de tre år jeg har været TR, har der ikke været nogen proaktive henvendelser fra hverken hovedbestyrelse, sekretariat eller andre instanser fra GL omkring hjælp og assistance til det arbejde, jeg sammen med andre TR har lavet – det centrale GL har været usynlig for undertegnede og medlemmerne i denne proces. Dette skal ikke tolkes som et surt opstød, da GL er behjælpelig på så mange andre måder, men ganske enkelt en konstatering af fakta. Og for medlemmerne er det netop den manglende synlighed fra GL centralt, der er problemet. Netop det faktum er i min optik den afgørende fejlanalyse, som indlægget fra 23. februar kommer frem til – at GL er synlig for medlemmerne på de erhvervsgymnasiale uddannelser, for det har ikke været tilfældet på Tietgen.
Så hvad kan den positive historie og udvikling fra Tietgen så afstedkomme af konstruktive forslag fra vores side, som det også efterlyses i debatoplægget og i diverse kommentarspor?
For det første så skal der igangsættes en mere proaktiv indsats centralt fra GL’s side i forhold til at få gang i de lokale lønforhandlinger på de enkelte erhvervsgymnasier. GL skal ud at vise flaget på de enkelte gymnasier før lønforhandlingerne og være fysisk til stede ved lokale møder – det vil i langt højere grad vise de erhvervsgymnasiale medlemmer, at GL kæmper for en bedre lokalløn.
For det andet så skal den gode historie italesættes i rektorforeningen og på bestyrelsesniveau. GL skal i højere grad forsøge at få ledelserne til at anerkende og indse at dialog, samarbejde og respekt for hinanden er vejen frem. Det kan den gode fortælling fra Tietgen forhåbentlig hjælpe med – og forhåbentlig derigennem påvirke de ledelser og bestyrelser, der er noget svære at få i tale.
For det tredje og i forlængelse af forrige forslag så skal GL centralt selvfølgelig samtidig lægge et (fortsat) pres på erhvervsgymnasiernes lederorganisation DEG og de lokale ledelser og bestyrelser, der ikke anerkender løn som et gode og som et vigtigt parameter for trivsel og anerkendelse af arbejdet.
For det fjerde så skal det gøres mere klart for ledelser og bestyrelser, at lønnen fremadrettet bliver et konkurrenceparameter, og at uddannelsessektoren mister arbejdskraft og kompetencer, hvis man fortsætter med at ’underbetale’ de erhvervsgymnasiale undervisere. Det kan ingen være tjent med.
Dette er fire helt konkrete forslag, der kan arbejdes videre med. Jeg er ikke i tvivl om, at der fra GL’s side centralt kæmpes hårdt for at forbedre lønforholdene, men her altså nogle konkrete forslag til, hvordan vi i fællesskab og proaktivt i GL kan kæmpe for at forbedre lønforholdene, set fra mit synspunkt. Måske det allerede bliver gjort, men det er ikke så tydeligt for mig.
Overordnet set er det altså afgørende, at GL centralt går efter at påvirke ledelser og bestyrelser til at samarbejde, for det er dér, den store fremgang i lønudviklingen i lokallønnen kan ske, er min erfaring ud fra de sidste tre års kamp på Tietgen for at få lokallønnen op; at ledelserne vil dialogen og samarbejdet i en konstruktiv og respektfuld ånd. For vi, både ledelser og undervisere, vil forhåbentlig det samme – danne og uddanne unge mennesker.
Jeg er klar over, at dette fokus på løn kan være voldsomt set fra flertallets (stx-undervisere) side, men jeg vil i den forbindelse stille et retorisk spørgsmål: Hvad vil en stx-underviser sige til at lave det samme stykke arbejde på hhx, htx og eux, bare med et hold mere og til en lavere løn? Nej, vel?
Jeg er selvfølgelig helt på det rene med, at Liste 5’s andre fokuspunkter også genererer stor debat, men vores intention og ønske er at få italesat disse udfordringer og få dem rykket højere op på GL’s dagsorden. Vi har jo hverken patent på eventuelle løsninger eller har opfundet columbusægget, men vi har nogle erfaringer, vi kan byde ind med i et forhåbentligt frugtbart samarbejde med alle lister i GL. Derfor synes jeg, det klinger lidt hult, når Liste 5 får hug for ikke at ville samarbejde. Det vil vi selvfølgelig uendeligt gerne, og jeg håber ikke fremadrettet i debatterne, at vores kritikere vil bruge en masse energi på fortælle, hvor lidt samarbejdsvillige vi er, men i stedet bruge spalteplads på at diskutere politik.
Jeg vil afslutningsvis dog understrege, at jeg generelt oplever samarbejdet med GL som særdeles behageligt og konstruktivt, og jeg har altid kun mødt meget stor imødekommenhed, hjælp og støtte, når jeg været i diverse GL-sammenhænge. Sammen med GL og alle vore andre gode TR-kolleger vil vi kæmpe for at opnå forbedringer på alle fronter.
Vi hilser selvfølgelig også enhver konstruktiv debat velkommen og er glade for al den opmærksomhed, vi får, samt accepterer og respekterer selvfølgelig kritik. Som en tidligere politiker sagde til mig: ”Når man får kritik, så bliver man taget alvorligt”.
Fortsat god valgkamp!
Mvh., og på vegne af Liste 5,
Lars Hedegaard
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode