
Deltid – en sag for alle
Ikke mindre end cirka 30% af os gymnasielærere er på deltid. En del har valgt det ud fra gode og balancerede valg i forhold til work-life prioriteringer. Desværre er der også en del, der er tvunget ned i tid, enten fordi ledelsen ikke kan finde yderligere timer, eller fordi arbejdsvilkårene opleves så pressede, at nedsat tid for egen regning er den mindst dårlige løsning.
Uanset årsagerne til nedsat tid åbner der sig nogle spørgsmål om principper for rådighed. Som udgangspunkt er det meget simpelt: hvis du er på 50% skal du gennemsnitligt arbejde 18,5 timer per uge. Problemet er blot, at vi som bekendt arbejder under en årsnorm, ligesom vores arbejdsopgavers placering har ret store udsving. Det sidste skal vi naturligvis gøre alt for at få udjævnet, men alene det forhold, at de fleste skoler planlægger med op til cirka 25 fleks-dage om året, hvor der ikke er skemaplacerede arbejdsopgaver, har meget nemt nogle negative konsekvenser for den deltidsansattes vilkår – for det rejser selvfølgelig spørgsmålet, hvornår arbejdstimerne fra disse dage skal placeres. Her kan vi selvfølgelig håbe på, at vores overenskomststrategi med forsøget på at gøre op med årsnormen skulle lykkes, hvorved undervisningen som en naturlig konsekvens bredes ud på yderligere 5 uger. Ved status quo derimod må en overenskomstbaseret rettighed handle om, at der hvert år ved undervisningsårets start skal aftales en indhegning af hele eller halve dage uden rådighed for den deltidsansatte, i et omfang som er rimeligt i forhold til ansættelsesbrøken.
Selvfølgelig skal den deltidsansatte ikke blot være fuldt til rådighed, men omvendt må en indhegning af de deltidsansattes rådighed rumme en balanceret hensyntagen.
Selvfølgelig skal den deltidsansatte ikke blot være fuldt til rådighed, men omvendt må en indhegning af de deltidsansattes rådighed rumme en balanceret hensyntagen, der også levner plads til en rimelig optimering af de fuldtidsansattes skemaer. En forholdsvis ny EU-dom indebærer, at al arbejdstid ud over den kontraktligt fastsatte for den deltidsansatte er at betragte som overtid, der dermed kan udløse godtgørelse for merarbejde.
En overenskomstmæssig bestemmelse om at rådigheden ikke blot kan være vilkårlig, kunne sammen med den kommende implementering af dommen om status for den deltidsansattes overtid forbedre forholdene for de deltidsansatte.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode