Artikel
Venstre vil gøre op med taxameterforskel
Socialt taxameter shutterstock_143668330

Venstre vil gøre op med taxameterforskel

Hvis Venstre sad i regeringen, ville partiet udligne taxameterforskellen mellem stx og hhx. Undervisningsministeren vil først se på det efter en ny takstanalyse, der kommer til august næste år.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Venstre mener, at der er for stor forskel på undervisningstaxameteret mellem stx og hhx.
Helt præcist drejer det sig om 4.400 kroner per elev, som partiet ikke kan forstå, hvorfor Undervisningsministeren ikke vil udligne mellem de to uddannelser.

Venstre havde kaldt ministeren i samråd for at få hende til at redegøre for forskellen og få hende til at svare på, om hun vil rette op på forskellen.
Undervisningsministeren ville på gårsdagens samråd ikke svare direkte på, om forskellen skal udlignes. Venstre ved godt, hvad partiet ønsker, der skal ske med forskellen.

”Vi ved, at man hæfter for det, man siger i oppositionen. Venstre vil udligne taxameterforskellen,” sagde folketingspolitiker fra Venstre Tina Nedergaard til gårsdagens samråd.

Forskellen på undervisningstaxameteret mellem stx og hhx er på 6.600 kroner. Da satsen blev vedtaget var 2/3 af taksten begrundet med forskellige overenskomster for lærerne, og den sidste tredjedel var på grund af forskellige valgfag, forklarede undervisningsministeren.

Siden august 2013 har den samme overenskomst været gældende for lærerne. Derfor er de 2/3 nu en ubegrundet forskel på 4.400 kroner mellem uddannelserne, oplyste Christine Antorini.

Ny analyse af taksterne
Den senste takstanalyse er fra 2007. Den gav blandt andet anledning til, at taxameteret på hhx blev løftet.

”Der er sket rigtig meget på ungdomsuddannelserne siden 2007, og derfor giver det mening at kigge hele området igennem. Vi skal finde ud af, hvad der er op og ned på de forskellige ungdomsuddannelserne,” sagde undervisningsministeren.

Hun fortalte, at alle partier på nær Enhedslisten er blevet enige om, at der skal laves en ny analyse om de forskellige takster, hvor der også specifikt vil blive kigget på forskellen mellem stx og hhx. Den er færdig til august 2015.

”Der er en ubegrundet forskel mellem stx og hhx. Nu skal vi først have analysen. Den vil give os det bedste grundlag for at komme videre,” sagde Christine Antorini.

Ikke punkt i finanslovsudspil
Hverken regeringen eller Venstre er kommet med et forslag om at udligne taxameterforskellen mellem de gymnasiale uddannelser i deres finanslovsudspil.

Regeringen vil vente på analysen til næste år og holde sig til at foreslå taxameterændringer i form af socialt og geografisk taxameter.

Tina Nedergaard (V) forklarede dog, at der i Venstres finanslovsudspil er udisponerede midler til velfærdsområdet, som ville kunne bruges på at udligne taxameterforskellen.

 

Taxametertilskud til gymnasiale uddannelser i regeringens forslag til finansloven 2015

Uddannelse

Undervisnings
taxameter

Fællesudgifts-taxameter

Bygnings-
taxameter

Færdiggørelses-taxameter

Stx

56.590

7.270

8.950

14.500

Hf (2-årig)

63.430

9.130

9.980

9.830

Hhx

49.990

6.050

5.110

13.790

Htx

59.950

8.530

9.500

21.370

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater