Artikel
Unge lærere får lavere pension end ældre kolleger
egon_kristensen_mp_pension

Unge lærere får lavere pension end ældre kolleger

Længere levetid og lav rente betyder væsentligt lavere pension for unge lærere. Mere i pension bør være et overenskomstkrav, siger formand for MP Pension.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Hurra, du kommer til at leve i endnu flere år, end dine forældre gør. Til gengæld vil du have færre penge at leve for.

Sådan lyder prognosen for yngre gymnasielærere og mange andre medarbejdere på det danske arbejdsmarked.

MP Pension, hvor gymnasielærerne har deres pensionsopsparing, advarer om, at yngre medarbejdere sparer for lidt op til pensionen og dermed økonomisk set får et ringere otium end deres ældre kolleger.

“De yngre lærere er væsentligt ringere stillet, hvad deres pension angår, end os  ældre lærere,” siger formand for MP Pension Egon Kristensen, som også er gymnasielærer på Ikast-Brande Gymnasium.

“Det skyldes, at levetiden bliver længere, og at renten er lav,” forklarer Egon Kristensen.

Det første er selvfølgelig en god nyhed, mens en lavere rente er et problem for de mange pensionsopsparere.

Renters rente
“Med renters rente betyder det på lang sigt meget for de yngre pensionsopsparere, at renten i disse år er lav,” siger Egon Kristensen.

MP Pension peger på, at gymnasielærerne – og andre pensionsopsparere – kan gøre to ting: Enten kan de spare mere op, eller de kan arbejde flere år. Alternativt kan de dæmpe deres drømme for levestandarden som pensionist.

På grund af udsigten til lavere pension for de yngre medlemmer, foreslår Egon Kristensen derfor, at pension bliver et krav til de næste overenskomstforhandlinger i 2018. I dag får gymnasielærere 16,8 procent af deres løn i pension. På htx og hhx er tallet dog 17,1 procent.

“Bare et par procent mere betyder meget i et langt arbejdsliv,” siger Egon Kristensen.

Yngre ligeglade med pension
Han erkender, at de fleste yngre lærere sandsynligvis ikke tænker særlig meget over deres pension. Og det er nok de færreste mennesker i 30’erne, som frivilligt begynder at betale mere ind til pension i en periode af deres liv, hvor de måske skal ud og købe en dyr bolig og have et par børn.

“Vores store problem er, at de yngre ikke er interesseret i pension, men det er i de første år, det betyder noget at sætte flere penge af til pension. Det batter ikke særlig meget at spare mere op et par år før, du går på pension,” siger Egon Kristensen.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater