Artikel
Studieretninger fordeles efter karakterer
_MG_4702

Studieretninger fordeles efter karakterer

Eleverne med de højeste karakterer står forrest i køen, når der skal fordeles studieretninger på Aarhus Katedralskole. På mange andre gymnasier kender eleverne ikke baggrunden for fordelingen af studieretninger.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

På Aarhus Katedralskole får eleverne at vide, at deres karakterer kan blive afgørende for, om de bliver placeret på deres ønskestudieretning. Når grundforløbet i 1. g er slut, skal eleverne placeres på en studieretning, og hvis for mange ønsker en bestemt studieretning, kan en elev blive erstattet af en anden elev med højere karakterer i de kommende studieretningsfag. Det siger rektor på Aarhus Katedralskole Lars K.Scheibel.

”Hvis for mange ønsker den samme studieretning, mener vi, at den bedste måde at inddele eleverne på er ved at kigge på, hvem der har fået de bedste karakterer i de fag, som de gerne vil have som studieretningsfag. Nogle elever får lave karakterer i de fag, de ønsker i deres studieretning. Og i de tilfælde anbefaler vi dem at vælge en studieretning, der passer deres evner bedre. Nogle elever vil sige, at de er langsomme startere og derfor ikke er kommet godt i gang endnu. Men vi går også ind og kigger på, hvordan de har klaret sig til afgangsprøve i folkeskolen. Og i de fleste tilfælde stemmer folkeskolekaraktererne overens med gymnasiets,” siger Lars K. Scheibel.

Maksimalt 30 elever
For at give gymnasierne fleksibilitet er det tilladt at have flere end 28 elever i enkelte klasser. Men når man ser på tværs af en årgang, må gennemsnittet af elever i klasserne ikke være over 28.

Men på Aarhus Katedralskole har man en regel om, at der maksimalt må være 30 elever i en klasse. Derfor skal to elever sies fra på baggrund af karakterer, hvis 32 har valgt en bestemt studieretning. Det har i enkelte tilfælde fået elever til at skifte skole, siger Lars K. Scheibel.

”Hvis det viser sig, at nogle er så utilfredse, at de ikke vil gå på den studieretning, de bliver tildelt, prøver vi at hjælpe dem med at finde en anden skole, hvor de kan få deres ønske opfyldt. De kan også blive tilbudt at komme på en venteliste de efterfølgende måneder, hvis det nu bliver tilfældet, at nogle dropper ud af den ønskede studieretning,” siger Lars K. Scheibel.

Ikke set før
Der findes ingen retningslinjer i stx-bekendtgørelsen for, hvordan gymnasierne skal beslutte at inddele eleverne på studieretningerne. Men alligevel er det en sjældenhed, at elevernes studieretning bliver afgjort på baggrund af deres karaktergennemsnit. Det siger formanden for Gymnasieskolernes rektorforening, Jens Boe Nielsen.

”Der er formodentlig mange elever, der ikke får deres studieretningsønske opfyldt af den ene eller den anden grund. Nogle skoler trækker måske lod, og andre giver slet ikke besked om, hvordan det foregår. Jeg har ikke mødt denne form for udvælgelse før. Men i det her tilfælde gør skolen udvælgelseskriterierne klare, og eleverne ved, hvad de går ind til," siger Jens Boe Nielsen.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater