Artikel
Stressramte føler sig presset til at gå på deltid
stress privatliv job shutterstock

Stressramte føler sig presset til at gå på deltid

Stressramte og delvis sygemeldte lærere, som kommer tilbage på arbejdspladsen risikerer at blive presset til at gå på deltid. GL mener, det er uetisk.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Først slår stressen dig ud, og siden bliver du også ramt på privatøkonomien. Det er konsekvenserne for en del stressramte lærere, som henvender sig til Gymnasieskolernes Lærerforening (GL)

GL’s sekretariat får hen over året henvendelser fra delvis sygemeldte lærere, som føler sig presset til at gå på deltid, når de vender tilbage til arbejdspladsen efter en sygemelding på grund af arbejdsrelateret stress.

I nogle tilfælde anbefaler rektor, at de går helt ned på halv tid i en periode, hvilket betyder en væsentlig nedgang i deres indtægt. Som sygemeldt – helt eller devist – får man sin normale løn, mens man som deltidsansat får løn i forhold til ansættelsesgraden. Halv tid betyder halv løn.

Lærerne har fra deres læge fået at vide, at de bør være delvist sygemeldt i en periode. Det betyder med andre ord, at lægen ikke mener, det er helbredsmæssigt forsvarligt, at de arbejder på fuldtid. Men i stedet for at rektor respekterer den delvise sygemeldning og finder opgaver, som svarer til halv tid, så er der flere, som i stedet anbefaler eller indirekte presser lærerne til at gå ned i tid.

Bange for afskedigelse
”Efter langvarig stress anbefaler lægerne ofte, at læreren starter stille og roligt op med det mål for øje at komme på fuld tid. Vi oplever dog, at rektorer i stedet anbefaler en midlertidig deltidsansættelse. Stressramte lærere er i en sårbar situation, og flere af dem fortæller, at de føler sig presset til at sige ja. Nogle er bange for at blive afskediget,” siger konsulent og jurist i GL Tina Barming.

Hvis læreren endnu ikke har skrevet under på en deltidsansættelse, anbefaler GL, at de lader være. Ifølge GL bør lederen i stedet respektere, at den stressramte ikke kan arbejde fuld tid i en periode, men uden at lade det gå ud over lærerens privatøkonomi.

”Det er uetisk at presse en delvist sygemeldt på deltid. I stedet bør der være plads til, at lederen og læreren i samarbejde med lægen laver en plan for, hvordan læreren bedst muligt kommer tilbage på arbejdspladsen og bruger den tid, det tager, til at blive rask nok til igen at arbejde på fuld tid,” siger Tina Barming.

Psykiske lidelser
Nogle lærere mister ulykkeligvis en del af deres erhvervsevne varigt. Det kan skyldes psykiske lidelser eller fysiske sygdomme, der betyder, at de ikke kan forvente at arbejde på fuld tid før efter 1-2 år eller måske aldrig.

”For disse lærere kan en deltidsansættelse være en mulighed. I GL anbefaler vi altid denne gruppe at kontakte Magistrenes Pensionskasse og GL, før de tager beslutning om en deltidsansættelse,” siger Tina Barming.

Hvis medarbejderen ikke selv søger om en deltidsansættelse, skal lederen varsle medarbejderen ned i tid. Det kræver en saglig begrundelse, og den nedsatte arbejdstid og dermed lønnedgangen træder først i kraft efter en varslingsperiode, der alt efter ancienniteten er op til 6 måneder.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater