Artikel
Statsansatte frygter, at den betalte frokostpause vil forsvinde  
Frokost

Statsansatte frygter, at den betalte frokostpause vil forsvinde  

De statsansattes organisation CFU mener, Finansministeriet angriber den betalte frokostpause. Forsvinder den betalte frokostpause, vil arbejdstiden sættes op til 39,5 timer om ugen.

Gymnasielærere og andre statsansatte risikerer at få en 2,5 timer længere arbejdsuge uden løn.

Finansministeriet lægger op til, at de statslige arbejdspladser kan inddrage medarbejdernes betalte frokostpause.

Bliver det en realitet, vil det reelt set betyde, at medarbejderne skal arbejde 2,5 timer mere om ugen uden lønforhøjelse.

Ifølge CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalg, som forhandler overenskomst for 180.000 statsansatte, hævder Finansministeriet, at den betalte frokostpause kan fjernes uden forhandling.

CFU mener dog, at medarbejderne har ret til den betalte frokostpause, og at den er en del af den “samlede pakke” for statens ansatte.

”Igen skal vi være vidne til besparelser i den offentlige sektor. Denne gang på de statslige arbejdspladser via de ansattes arbejdsvilkår. Den danske model sættes ud af spil, når arbejdstiden med et hug – og uden forhandling – kan sættes op med 2,5 timer om ugen, uden at lønnen følger med,” siger Flemming Vinther, formand for CFU, i en pressemeddelelse.

Syv procent længere arbejdsuge
Fjernes frokostpausen svarer det reelt til, at medarbejderne skal arbejde syv procent mere uden løn.

Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Annette Nordstrøm Hansen, mener, det er uacceptabelt at fjerne retten til betalt frokostpause.

“Presset på medarbejderne stiger og stiger, og angrebet på retten til betalt frokostpause er endnu et angreb på medlemmernes arbejdsvilkår,” siger hun.

Finansministeriets melding, om at offentlige arbejdspladser skal kunne inddrage medarbejdernes betalte frokostpause, kommer kort tid før, der skal forhandles en ny overenskomst for de offentligt ansatte i staten.  

DR-ansatte beholder frokostpause
I DR har ledelsen tidligere forsøgt at fjerne den betalte spisepause til medarbejderne. Men en voldgiftskendelse slog fast, at den betalte spisepause var en del af overenskomsten.

Moderniseringsstyrelsen, som hører under Finansministeriet, vil dog ikke acceptere, at den kendelse gælder for resten af statens arbejdspladser, skriver Politiken i dag.

Læs mere på GL’s hjemmeside

Berigtigelse

Efter denne artikel har været bragt, gør gymnasieskolen.dk opmærksom på, at Finansministeriet understreger, at der ikke ligger noget ønske om at fjerne frokostpausen. Finansministeriet har alene tilkendegivet, at man ikke ser den betalte frokostpause som en del af overenskomsten. Det vil sige en ren juridisk vurdering, understreger Finansministeriet.

Den oprindelige rubrik Finansministeriet vil fjerne den betalte frokostpause er derfor ændret.

Læs mere på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside

29. november 2017

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater