Artikel
Spændende valg: Tre kandidater går efter formandsposten
Thomas, Asger, Anders, komprimeret x 2

Spændende valg: Tre kandidater går efter formandsposten

Tre nye kandidater kæmper om at blive formand for GL. To af dem er først for kort tid siden blevet formandskandidater.

Valget til GL’s hovedbestyrelse kan blive mere spændende og uforudsigeligt end i flere år.

Hovedbestyrelsesmedlem Asger Wille, som stiller op for Liste 2, har netop meldt sig som formandskandidat, og dermed er der for første gang i flere år tre kandidater, som går efter at sidde i spidsen for GL.

Det sker kort tid efter, at hovedbestyrelsesmedlem Anders Frikke, er blevet udpeget som Liste 3’s formandskandidat, efter at GL’s næstformand Jeppe Kragelund i sidste uge bekendtgjorde, at han stopper i GL, da han er blevet rektor på Alssundgymnasiet i Sønderborg.

Det er ikke “breaking news”, at GL’s nuværende formand Annette Nordstrøm Hansen ikke genopstiller til hovedbestyrelsen, som hun bekendtgjorde i september. Det har ligget i kortene, at formanden for overenskomstudvalget i GL, Tomas Kepler, skulle være ny formandskandidat for Liste 1, men det er først for kort tid siden blevet offentligt kendt.

Med andre ord er det tre nye spidskandidater, som går efter at blive formand for GL.

Et spark fremad
Det nyeste skud på stammen er Asger Wille på 37 år, som har siddet i hovedbestyrelsen i de seneste tre år.   

“Jeg stiller ikke op som en protest mod den linje, som Annette Nordstrøm har ført, og som, jeg mener, på mange måder har været god. Men jeg mener, jeg kan være med til at give GL et nyt spark fremad som formand. Jeg kommer med et åbent sind og kan samarbejde med alle,” siger Asger Wille, som mener, at han vil være god til at give gymnasielærerne en stemme i den offentlige debat.

“Jeg kommer ikke til at tale i et politikersprog, og jeg vil være et talerør for alle medlemmer,” siger han.

TR i 10 år
Anders Frikke på 38 år har ikke haft lang tid til at forberede sig på tanken om at blive formandskandidat, men tog med det samme rollen på sig, da Jeppe Kragelund fik job som rektor, og Liste 3 dermed pegede på nummer to på listen.

“Jeg føler mig dog ikke uerfaren. Jeg har været tillidsrepræsentant i 10 år og siddet i GL’s hovedbestyrelse i de seneste tre år. Som TR har jeg arbejdet strategisk for at få sat en dagsorden og for på langt sigt at skabe resultater, og det er samme tilgang, jeg vil have til at være formand,” siger Anders Frikke, som forklarer, at han tror på, at man i politik opnår mere ved at være pragmatisk og være i dialog med venner og modstandere frem for at råbe op.

Erfaring
Den 44-årige Tomas Kepler, som på trods af at han er en ny formandskandidat ved dette HB-valg, er den mest erfarne GL-politiker af de tre formandskandidater.

Han har siddet i hovedbestyrelsen siden 2013 og har i de seneste halvandet år været formand for Overenskomstudvalget. Han har desuden tidligere været tillidsrepræsentant i fire år.

“Formanden tegner GL i mange sammenhænge, så det er bestemt ikke ligegyldigt, hvem der er formand. Den linje, vi har stået for i de senere år, hvor vi bruger alle værktøjer til at være en troværdig repræsentant for gymnasielærerne, vil jeg gerne videreføre som formand,” siger Tomas Kepler og fortsætter:

“Vi skal samarbejde og være i dialog med alle – arbejdsgivere, ministerier og sektoren, men vi skal også være kritiske og turde at sige nej og tage kampene, når det er nødvendigt. Hvis vi ikke har en klar og kritisk profil mod den udvikling, som sker på skolerne nu, så kommer vi meget langt væk fra lærernes hverdag,” siger Tomas Kepler.

Enige om det meste
På GL’s valgsite er der liste- og valgudtalelser, og man kan læse mere om de enkelte kandidaters politik. I denne artikel vil det føre for vidt at gennemgå de tre kandidaters holdninger på alle områder. De er dog alle også enige om, at de et langt stykke hen ad vejen mener det samme om de store udfordringer for lærerne og for ungdomsuddannelserne.

På spørgsmålet om, hvad de mener, der er den vigtigste sag, de vil slås for som formand, er svarene heller ikke langt fra hinanden.

“Vi er sat i verden for at arbejde for, at lærerne har de bedst mulige arbejdsvilkår. I dag er det blevet et reelt problem, at mange føler, at de har et arbejde, de ikke kan holde til hele deres liv, og at de ikke kan levere den kvalitet, de ønsker,” siger Tomas Kepler, som nævner, at det helt konkret handler om, at GL arbejder for at få reetableret nogle reelle værn for den enkelte medarbejder, som er sikret i overenskomster, lokalaftaler eller andre forpligtende strukturer.

Hårdt job som gymnasielærer
Anders Frikke siger:

“Vi ser en udvikling i disse år, hvor jobbet som gymnasielærer bliver for hårdt på grund af nedskæringer. Gymnasielærere på deltid arbejder på fuld tid, og mange medlemmer rammes alvorligt af stress. Det må være den kamp, som overskygger alt andet,” siger han.

Asger Wille er bestemt ikke uenig med sine modkandidater og siger sådan her, om hvad han mener, er det vigtigste opgave for GL:

“Nogle kolleger arbejder reelt set uden øvre arbejdstid, og det er uacceptabelt. Mange lærere er for hårdt presset i deres arbejde, og vi skal kæmpe for at få nogle ordentlige arbejdsforhold, og at vi reelt får sikret vores arbejdstid.”

Hvem bliver formand
Man behøver ikke at have fået 12 i matematik for at regne ud, at to af listerne højst sandsynligt skal gå sammen i en alliance for at få flertal i den 13 personer store hovedbestyrelse og dermed udpege en ny formand.

De tre kandidater lægger vægt på, at de kan samarbejde med alle. Når det kommer til at udpege en formand, vil det dog være usandsynligt, at Liste 1 og Liste 3 ender med at blive enige om, hvem der skal sidde i spidsen for GL.

Dermed kan Liste 2 meget vel blive afgørende for, hvem der skal indtage formandskontoret på Vesterbrogade i København. Og i modsætning til de seneste hovedbestyrelsesvalg i GL, så går Liste 2 også direkte efter titlen som formand.

Asger Wille siger sådan her om situationen.

“Jeg kan samarbejde politisk og har det godt socialt med kandidaterne på begge lister. Jeg kan genkende egne holdninger på begge lister, og så er der nogle ting, vi ikke er enige om, men det må vi jo så tale os frem til. Jeg håber på en så bred konstituering som muligt,” siger Asger Wille.

Læs mere om hovedbestyrelsesvalget og kandidaterne på GL’s valgsite.

Læs også særudgaven af Gymnasieskolen om HB-valg, som udkommer senere på måneden.

Tomas Kepler, Liste 1

44 år.
Medlem af hovedbestyrelsen og formand for Overenskomstudvalget.
Aalborghus Gymnasium og HF, underviser i engelsk og historie.
Læs Tomas Keplers egen præsentation på GL's valgsite.

Asger Wille, Liste 2

37 år.
Medlem af hovedbestyrelsen.
Køge Gymnasium, underviser i historie, dansk og mediefag.
Læs Asger Willes egen præsentation på GL's valgsite.

Anders Frikke, Liste 3

38 år.
Medlem af hovedbestyrelsen.
Middelfart Gymnasium og HF, underviser i historie og dansk.
Læs Anders Frikkes egene præsentation på GL's valgsite

Liste 4

Ved dette hovedbestyrelsesvalg er der desuden opstillet den nye Liste 4, som kun har to kandidater.

Læs om listens politik her

 

Hovedbestyrelsesvalg i GL 2018

Medlemmerne af GL kan fra den 22. oktober til den 5. november stemme til hovedbestyrelsesvalget. Medlemmerne vælger 12 medlemmer til hovedbestyrelsen, mens en det stående udvalg for ikke-fastansatte vælger et af deres medlemmer som det 13 hovedbestyrelsesmedlem.

Hovedbestyrelsen konstituerer sig den 14. november og vælger dermed en formand.

Læs mere her

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater