En nyuddannet gymnasielærer når først folkepensionsalderen, når hun er over 70 år.
For mange er det ikke noget problem at blive ved med at arbejde i mange år, men et stigende arbejdspres på gymnasierne og på arbejdsmarkedet generelt betyder, at ikke alle kan klare at arbejde så længe.
Det slog formanden for GL, Annette Nordstrøm Hansen, fast, da det stressende arbejdsliv og pensionen blev sat til debat på Folkemødet på Bornholm i dag.
youtube://v/yqWZL6Dx-Hk
”Der er sket et stigende arbejdspres på grund af nedskæringerne i de senere år. Det gør det vanskelige for mange at klare udfordringerne i hverdagen, og alle kan derfor ikke arbejde, til de bliver 70 år. Mange vælger i dag at gå på deltid, men det kan ikke passe, at den enkelte skal løse, at vi har et problem på arbejdsmarkedet,” sagde Annette Nordstrøm Hansen.
DF: Kan ikke blive ved at løbe stærkere
Peter Skaarup, som er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, deltog også i debatten. Dansk Folkeparti har stemt for den tilbagetrækningsreform, som betyder, at de unge medarbejdere står til at skulle arbejde, til de bliver 70 år eller ældre.
”For de fleste er det en livskvalitet at kunne blive ved med at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet, men vi er selvfølgelig nødt til at tage hensyn til de mennesker, som ikke kan klare at arbejde på fuld tid så længe,” sagde Peter Skaarup.
Han pegede også på, at det er et problem, hvis arbejdstempoet hele tiden stiger i det offentlige, og han nævnte, at det kan være, at man skal se på omprioriteringsbidraget på to procent på uddannelserne.
”Det er gået for vidt, i forhold til at den offentlige sektor hele tiden skal løbe stærkere,” sagde han.
Kritik af pensionsaftale
Bestyrelsesformanden for MP Pension, Egon Kristensen, kritiserede, at et flertal i Folketinget – deriblandt Dansk Folkeparti – har lavet en ny pensionsaftale, som betyder, at der bliver sat begrænsninger på den såkaldte delpension, hvor man tager hul på sin pension før tid, for eksempel fordi man går på deltid. I dag kan man tage hul på sin pension som 60-årig, men unge gymnasielærere vil først kunne bruge af deres opsparede pension, når de er 67 år.
”Der er et opskruet tempo på arbejdsmarkedet, som mange ikke kan klare på fuld tid, men nu har politikerne forringet muligheden for at gå på deltidspension. Det er folks egne opsparede penge, som de ikke kan få lov til at bruge før tid,” sagde Egon Kristensen.
Vi lever længere
Poul-Christian Jensen, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, understregede, at man skal huske på, at det er en god ting, at pensionsalderen stiger.
”Det handler om, at vi lever længere og længere, så hvis der skal være råd til velfærdssamfundet, så er det nødvendigt, at vi også bliver længere tid på arbejdsmarkedet,” sagde han.
Han var dog ikke uenig med panelet om, at det er nødvendigt at gøre det attraktivt at være på arbejdsmarkedet for de ældste medarbejdere.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode