Artikel
Ny festival skal udvikle den demokratiske samtale
ClementK

Ny festival skal udvikle den demokratiske samtale

Politikere, redaktører og andre prominente meningsdannere præsenteres side om side med provokerende billedkunst og poetisk musik. Det sker på ny demokratifestival, der også kan bruges i gymnasiets undervisning og har et programpunkt målrettet studerende.

Tekst_ Morten Jest

Helt overordnet er der noget galt. Verdener har bevæget sig for langt væk fra hinanden. Den demokratiske diskussion udvikler sig i en forkert retning.

Det er baggrundstæppet, når en helt ny demokratifestival løber af stablen i Aalborg fra slutningen af den kommende weekend. Tv-vært med mere Clement Kjersgaard og Musikkens Hus i Aalborg er fælles initiativtagere til festivalen med navnet Demokratiets Genklang, der har til formål at skabe et fokuseret alternativ til den nuværende politiske debat. En debat, der – med arrangørernes ord – i stigende grad er præget af ekkokamre, internetalgoritmer og centreret omkring hovedstaden.

”Det er jo ikke et nyt problem. Vi talte allerede om det for 10 år siden med tech-giganternes vækst og brugen af sociale medier, og man kan vel sige, at de dystopiske forudsigelser vandt over de optimistiske. Vi ser i dag, især efter det seneste halvandet år med corona og nedlukninger og så videre, tydeligt mekanismerne: Facebook og Apple er blevet stærkere. Det er de forretningsmæssige logikker af udviklingen,” forklarer Clement Kjersgaard.

Hvad gør man så? Hvor går man hen? Ikke til tech-giganterne, er Kjersgaards svar, for de samler ikke folk i større samtaler. Det er nemlig sådan, at de fleste læser de indlæg, de er enige med. Så når for eksempel aviser siger, at de har så og så mange læsere på deres sites, er det en sandhed med modifikationer. For aviserne har forskellige læsere på forskellige tidspunkter. Pointen er, at den slags rum ikke har en samlende karakter; de bidrager derimod til polarisering.

”Vi går efter at skabe en festival som oprigtigt formår at bygge bro mellem samfundets mange forskellige grupper af borgere. Festivalen skal udgøre et rum, som kan samle folk ikke blot på tværs af politiske holdninger, men også på tværs af generationer, by og land med mere.”

Højskoledanmark
De gamle og velkendte institutioner i samfundet står ifølge arrangøren svagt. Men det er gamle svagheder. De stod allerede svagt for 15-20 år siden, men hulheden er blevet afsløret med udviklingen de seneste 10 år. Og hvis ikke vi får vendt udviklingen nu, bliver det rigtig svært. Måske er det allerede for sent, siger Clement Kjærsgaard med henvisning til Storbritannien og USA, som er længere henne på kurven end os.

”Når de unge så ikke ved, hvordan de skal håndtere de problemer og svagheder, de oplever hos de gamle institutioner, skifter de så at sige kanal.”

De yngre generationer har ikke meget til overs for politikerne, som de føler sig snydt af, når disse ikke lever op til deres løfter og ansvar, mangler visioner og så videre. 

Clement Kjersgaard, tv-vært og initiativtager
Demokratiets Genklang

Demokratiets Genklang er endnu et arrangement i en række samtale- og mødefestivaler de senere år – som eksempelvis Folkemødet, Ungdommens Folkemøde, Klimafolkemødet, Clement Kjersgaards egen Vidensfestival. De er alle del af samme bølge, mener Clement Kjersgaard. Man kan sige, at det er ”Højskoledanmark”, der slår igennem. Noget med at mødes på neutral grund, udbygge og facilitere den nationale samtale.

”Men i Aalborg vil vi bygge bro mellem de parter, der normalt ikke taler sammen,” siger Kjersgaard, som i øvrigt selv mener, at det ligger fint i forlængelse af den konfrontatoriske og udfordrende – ja, somme vil måske endda sige konfliktoptrappende – stil, der præger programmer som DR’s ”Debatten”, hvor han som bekendt er vært.

”Politikere i dag forskanser sig bag tykke mure. De mure skal væltes, eller broer skal bygges, alt efter synsvinklen. Det, ”Debatten” gør uge efter uge i løbet af året, er at bringe forskellige stemmer i spil og lade dig høre folk, du aldrig før har hørt eller set.”

De unges engagement
Hvis alle medier og journalister havde været bedre til den opgave, ville vi ikke have så store problemer, mener Clement Kjersgaard og forklarer endvidere, hvordan der er opstået en slags politik-industri og en helt særlig logik omkring Slotsholmen, som gør, at der mange steder rundt omkring sidder mennesker og organisationer, der ikke har følelsen af at blive lyttet til.

I forlængelse af dette bliver gymnasieeleverne og andre unge ifølge Clement Kjersgaard, der ofte har været ude på skolerne, relevante spillere. Netop derfor er det vigtigt også at involvere ungdommen i diskussionen om, hvilken retning vores demokrati og offentlige samtale skal bevæge sig i.

”De yngre generationer er ekstremt optaget af politik og af verden omkring os, men de har ikke meget til overs for politikerne, som de føler sig snydt af, når disse ikke lever op til deres løfter og ansvar, mangler visioner og så videre. Så bliver politikerne bare underholdning og fyld i medierne, men det gider de unge ikke længere.”

Demokratiets Genklang finder sted for første gang kommende søndag og mandag (5. og 6. september) i Musikkens Hus i Aalborg og online. Diskussionerne kan således streames og for eksempel bruges i undervisningsøjemed. Mandag klokken 9 er der desuden programpunktet Genklang for studerende, målrettet studerende, med blandt andre erhvervskvinde og formand for Europa-Bevægelsen Stine Bosse.

Demokratiets Genklang

Festivalen Demokratiets Genklang afholdes førstkommende søndag-mandag (5. og 6. september 2021) i Musikkens Hus i Aalborg samt online (se mere her).

Festivalen skulle oprindeligt have fundet sted i marts 2020, men blev to gange udsat på grund af Covid-19 krisen. Næste udgave er således planlagt til at finde sted i marts 2022.

Formålet med arrangementet er at skabe et alternativ til den nuværende politiske debat. Samt at samle stemmer og positioner fra alle leder og yderkanter indenfor både politik, erhvervs- og kulturlivet for at finde et fælles fodslag over midten. 

”Vi kombinerer det talte ord med provokerende billedkunst og poetisk musik, og ambitionen er at Demokratiets Genklang ikke blot bliver en intellektuel, men også en følelsesmæssig og æstetisk oplevelse, som man kan huske et år frem i tiden,” siger Andreas Mathew, som er Executive Producer hos Musikkens Hus.

Punktet Genklang for studerende, der – som navnet antyder – er målrettet studerende – ligger mandag klokken 9 (se mere her) .

Inden for det spor, der hedder ’Det talte’, kan man blandt andet opleve et politisk topmøde med partiledere, en diskussion om mediernes rolle og magt i et demokratisk samfund, en filosofisk diskussion om demokratiets aktuelle status og kurs og et 'omvendt vælgermøde' med politikere på tilskuerpladserne om aktuelle politiske problematikker.

Der vil inden for sporende ’Det provokerende’ og ’Det poetiske’ være live-optrædener og live-performances af blandt andre kunstneren Kristian von Hornsleth, musikerne Pernille Rosendahl, Lydmor, Teitur med flere.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater