Artikel
Nedskæringer betyder 27 varslede afskedigelser på KVUC
KVUC

Nedskæringer betyder 27 varslede afskedigelser på KVUC

Stor afskedigelsesrunde er i gang på Københavns VUC. TR og ledelse giver skylden på omfattende besparelser til næste år.

27 medarbejdere på Københavns VUC (KVUC) går og venter på at finde ud af, om de mister deres arbejde.

De varslede afskedigelser er en direkte konsekvens af nedskæringer på uddannelser generelt og i særdeleshed på VUC, siger ledelsen på KVUC.

“Det er desværre fuldstændigt uundgåeligt at afskedige medarbejdere, hvis vi skal komme bare nogenlunde tørskoede gennem 2019 og 2020. Vi har allerede undladt at genbesætte stillinger og slanket administration og ledelseslag,” siger rektor på KVUC Anita Lindquist Henriksen.

19 af de 27 medarbejdere er hf-lærere, og fire ud af de 19 er blevet varslet ned på halv tid. Anita Lindquist Henriksen fortæller, at alene de varslede nedskæringer på gymnasiale suppleringskurser (GSK) fra næste år vil betyde en besparelse på mellem fire og seks millioner kroner på KVUC. Regeringen vil omlægge en stor del af GSK til fjernundervisning, som har et lavere taxameter.

Nedskæringerne rammer hårdt, og det er alle meget kvalificerede medarbejdere, som er blevet varslet afskediget.

Anita Lindquist Henriksen, rektor
KVUC

Derudover er der omprioriteringsbidraget, som skærer budgetterne med to procent om året, og yderligere nedskæringer på fjernundervisning i 2019.

“Nedskæringerne rammer hårdt, og det er alle meget kvalificerede medarbejdere, som er blevet varslet afskediget,” fortæller Anita Lindquist Henriksen.

Hun siger, at kursisterne på fjernundervisning og på GSK uundgåeligt vil få mindre lærerkontakt, og lærerne vil få endnu mindre tid til feedback til den enkelte elev på grund af nedskæringerne.

“Vi har en meget bred kursistgruppe med mange fra gymnasiefremmede hjem, som har brug for god individuel vejledning,” siger Anita Lindquist Henriksen.   

Det er hårdt for en arbejdsplads at skulle igennem så stor en afskedigelsesrunde.

Niels Nøddebo Petersen, tillidsrepræsentant
KVUC

Ubehagelig situation
Tillidsrepræsentant Niels Nøddebo Petersen kalder de varslede afskedigelser for en meget ubehagelig situation for medarbejderne på KVUC.

“Det er hårdt for en arbejdsplads at skulle igennem så stor en afskedigelsesrunde,” siger han.

Medarbejderne er endnu kun blevet varslet afskediget, så det er endnu uklart, hvor mange lærere som mister deres job. Niels Nøddebo Petersen fortæller, at de lærere, som bliver afskedigede, får en lang opsigelsesperiode og skal arbejde resten af skoleåret.

“Vi skal blandt andet arbejde for, at alle medarbejdere kommer til at føle sig som en del af skolen i den kommende periode. Og vi skal arbejde for, at samarbejdet mellem medarbejdere og mellem medarbejdere og ledelse også fremover bliver godt,” siger Niels Nøddebo Petersen, som fortæller, at KVUC blandt andet vil bruge erhvervspsykologer til at håndtere situationen.  

Koster på kvaliteten
Niels Nøddebo Petersen mener også, at afskedigelserne er et tydeligt tegn på, at nedskæringerne på uddannelse har store konsekvenser for uddannelsesinstitutionerne. De varslede nedskæringer på GSK på næste års finanslov koster medarbejdere og vil dermed også koste på kvaliteten, mener han.

“Jeg synes, politikerne skal gøre sig klart, at nedskæringer betyder færre penge at lave undervisning for, og det koster selvfølgelig på kvaliteten. Det betyder for eksempel, at det går ud over feedbacken til eleverne på GSK, og det kan føre til, at færre består,” siger Niels Nøddebo Petersen.

Medarbejderne, som er varslet afskediget, har en høringsfrist frem til fredag i denne uge. Når KVUC har behandlet høringssvarene, vil det blive meldt ud, hvor mange af de 27 medarbejdere, som mister deres arbejde. KVUC sender de endelige afskedigelsesbreve ud i næste uge, oplyser ledelsen.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater