Artikel
Hvilken bog vil du anbefale til sommerferien?
No image

Hvilken bog vil du anbefale til sommerferien?

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Navn: Carsten Hansen  
Alder: 52 år 
Skole: EUC Syd 
Fag: Matematik og teknologi

Drama fra Norge til Afrika 
Jeg vil anbefale Brobyggerne af Jan Guillou, der er den første roman i en trilogi. I bogen følger man tre norske brødre, som alle bliver uddannet diplomingeniør i Dresden i 1901. Derefter bliver de skilt ad. Den ene tager til Norge, hvor han skal være med til at bygge en jernbanestrækning fra Oslo til Bergen. Den anden søger lykken i Afrika, og den tredje drager til England. Det er samtidig en historie om 1900-tallet.  
Det er en fascinerende roman om en tid, hvor der er opbrud i samfundet. I bogen tror folk, at teknologiens fremskridt vil betyde, at der vil blive fred i verden, men romanen ender ved Første Verdenskrigs begyndelse. 
Bogen er dramatisk og spændende. Brorens arbejde med at bygge jernbanen i de norske fjelde kan jeg specielt godt lide. Jan Guillou har researchet grundigt på de historiske fakta. Jeg vil i øvrigt snart genlæse den.

 

Navn: Jakob Sørensen 
Alder: 40 år 
Skole:  Københavns VUC 
Fag: Historie og dansk

Fiktion i historisk univers 
Jeg vil anbefale krimien Manden med et hjerte af jern af Philip Kerr. Den er en del af en serie om den tyske politimand og privatdetektiv Bernhard Gunther. Serien foregår under og efter Anden Verdenskrig. Bernhard Gunther har en evne til at blive blandet ind i topnazisters forviklinger. 
I dette bind bliver han en slags kæledægge for Reinhard Heydrich, en kendt SS-general. Bernhard Gunther bliver kaldt til et slot uden for Prag for at opklare et mord i et lukket rum. 
Som historiker med Anden Verdenskrig som interesseområde synes jeg, det er skægt, at der bliver foldet fiktion ind i et historisk univers. Det er spændende at følge med i de små henvisninger til ting, der er sket i virkeligheden – at læse om hele den magtkamp, der har været imellem den nazistiske elite. 
Forfatteren kender virkelig sin historie, og han har styr på, hvordan tingene var bygget op og fungerede. Nogle gange har han ligefrem et efterskrift med henvisninger til bøger, hvor man kan læse mere om det.

 

Navn: Maria Melson 
Alder: 51 år 
Skole: Aalborg Handelsskole 
Fag: Dansk og historie

Realisme i landsbysamfund 
Jeg vil anbefale Ida Jessens trilogi, der består af Den der lyver, Det første jeg tænker på og Børnene. 
Jeg blev virkelig fanget af bøgerne, der er meget rea-listiske. De foregår i et lille landsbysamfund, der umiddelbart virker helt normalt, men som læser fornemmer man, at der er spændinger under overfladen, og man undres over, hvad der mon er på vej. Man følger blandt andet lægen Christian, der slår sig ned i byen og bliver så optaget af sig selv og sit nye liv, at han glemmer sin kone. Mange steder og personer går igen i bøgerne, men de kan godt læses uafhængigt af hinanden. 
Jeg faldt tilfældigt over en af bøgerne og fik hurtigt anskaffet de to andre, som jeg læste meget hurtigt. Jeg plejer altid at læse, inden jeg går i seng, men de her bøger læste jeg også i dagtimerne, fordi de er så svære at slippe.

 

Navn: Anne-Marie Engelund 
Alder: 46 år 
Skole: Espergærde Gymnasium og HF 
Fag: Fransk og italiensk

Venskab i storbyen 
Jeg vil anbefale romanen Bare sammen (Ensemble c’est tout) af den franske forfatter Anna Gavalda. Det er en skøn og livsbekræftende fortælling om fire skæve eksistenser, der har svært ved at finde sig til rette i storbyens ensomhed. De flytter sammen i en kæmpe, nedslidt lejlighed i det 7. arrondissement i Paris, og her begynder et fantastisk venskab. Langsomt begynder personerne at blomstre op gennem den omsorg og kærlighed, de giver hinanden. 
Jeg er ret betaget af Anna Gavaldas sprog, som er enkelt og raffineret. Bare sammen beskriver det moderne livs grumme bagside på en både indlevende og humoristisk måde. Anna Gavalda har en fantastisk evne til at skrive nogle skarpe og ofte morsomme dialoger, der gør, at man føler sig godt underholdt og sluger hendes bøger. Der er dog samtidig en dybde og et engagement i hendes forfatterskab, som gjorde indtryk på mig og gav mig lyst til at stifte yderligere bekendtskab med andre af hendes romaner og noveller. Anna Gavalda er en stor nutidig fransk forfatter med noget på hjerte, som jeg varmt kan anbefale!

 

Navn: Peter Drenck 
Alder: 59 år 
Skole: Mulernes Legatskole 
Fag: Musik og engelsk

USA gennem 50 år 
Jeg vil anbefale John Irvings bog Last Night in Twisted River. Jeg læste den, da jeg i foråret var på ferie på La Gomera, og jeg er sikker på, at den vil egne sig rigtig fint som sommerferielæsning i hængekøjen. Det var i øvrigt første gang, jeg læste en e-bog på min iPad. 
I romanen følger man tre generationer i en familie – og en masse andre personer. Der er mange forskellige temaer i bogen, som snor sig ind og ud af hinanden. Det gør de forskellige personers historier også – og de er både indviklede, morsomme, rørende og barokke. For eksempel kommer en af hovedpersonerne ved et uheld til at slå sin fars elskerinde ihjel med en stegepande, fordi han tror, hun er en bjørn. 
Bogen er samtidig en beskrivelse af, hvad der er sket i USA fra 1954 og 50 år frem. Vietnamkrigen, våbenlovgivning og 11. september 2001 er blot nogle af de emner, Irving berører.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater