Artikel
GL efterlyser politisk handling: VUC Syd’s medarbejdere har bidraget nok
VUC Syd Jyske Vestkysten

GL efterlyser politisk handling: VUC Syd’s medarbejdere har bidraget nok

VUC Syd har brug for en frisk begyndelse, hvor medarbejderne ikke skal betale en yderligere pris, mener GL. Redegørelse om VUC Syd anbefaler yderligere effektiviseringer.

Der skal findes en løsning for VUC Syd’s fremtid, som ikke belaster medarbejderne yderligere. Og det er et ansvar, som politikerne skal tage på sig.

Sådan lyder budskabet fra GL, efter den midlertidige bestyrelse for VUC Syd har afleveret redegørelsen om uddannelsesinstitutionens fremtid.

Bestyrelsen understreger, at den økonomiske situation for VUC Syd er meget alvorlig, men anbefaler, at uddannelsesinstitutionen fortsætter.

Den økonomiske gæld er dog meget høj, og det er blandt andet nødvendigt at sælge flere bygninger fra, for at VUC Syd kan blive økonomisk bæredygtigt.

Bestyrelsen mener også, at der skal ske yderligere effektiviseringer på uddannelsesinstitutionen for at få økonomien til at hænge sammen.

Sektoren er i forvejen presset af nedskæringer gennem flere år, og nu skal medarbejdere på VUC Syd så effektivisere endnu mere end gennemsnittet.

Tomas Kepler, formand
GL

Bestyrelsen skriver, at der skal ske en bedre “ratio mellem indtægter og undervisningsomkostninger, end det gennemsnitligt er tilfældet i sektoren”.

Tomas Kepler, som er formand for GL, er bekymret for den del af bestyrelsens anbefalinger.

“Det er urimeligt, hvis de i forvejen hårdt prøvede medarbejdere skal betale en yderligere pris i form af stress og et endnu mere belastet arbejdsmiljø. Sektoren er i forvejen presset af nedskæringer gennem flere år, og nu skal medarbejdere på VUC Syd så effektivisere endnu mere end gennemsnittet,” siger han.

Skal være bæredygtigt
Tomas Kepler glæder sig over, at den midlertidige bestyrelse anbefaler, at VUC Syd skal fortsætte som en lokalt forankret uddannelsesinstitution. Han mener, det er vigtigt, at politikerne og undervisningsministeren bakker op om en plan, så VUC Syd bliver økonomisk bæredygtigt, uden at medarbejderne skal betale prisen.

“VUC Syd har brug for en ny begyndelse. Der er behov for, at politikerne bakker op om en plan, hvor medarbejderne ikke skal effektivisere mere end resten af sektoren,” siger han.

Der er brug for at signalere, at VUC Syd fremover bliver det mest effektivt drevne VUC i hele landet

Laust Joen Jakobsen, formand
Bestryelsen for VUC Syd

Landets mest effektive VUC
Formand for den midlertidige bestyrelse Laust Joen Jakobsen siger, at han heller ikke ønsker, at medarbejderne skal “presses ud over det rimelige,” og han erkender, at medarbejderne allerede har betalt en pris for udviklingen på VUC Syd.

“Men vi har valgt at være åbne og ærlige, og sige, at det er nødvendigt at slanke ledelsen og administrationen og at effektivisere undervisningen så meget som muligt. Hvis planen skal lykkes, har vi brug for, at kreditorer, staten og kommunerne i området er imødekommende, og derfor er der brug for at signalere, at VUC Syd fremover bliver det mest effektivt drevne VUC i hele landet,” siger Laust Joen Jakobsen.

Han siger dog, at bestyrelsen selvfølgelig skal drøfte planerne med medarbejderne.

“Måske kan der findes en vej, som ikke kræver yderligere effektiviseringer,” siger han.

Laust Joen Jakobsen understreger, at der er flere forudsætninger, som skal lykkes, for at planen skal gå op. For eksempel skal kreditorerne Jyske Bank og Realkredit Danmark være med på en genopretningsplan med fastlåsning af renter og bidrag og afdragsfrihed på alle lån.

Staten er også kreditor og har ydet flere likviditetslån, og der bliver også brug for, at der bliver tilført yderligere likviditetslån, understreger Laust Joen Jakobsen.

Nu op til politikerne
Laust Joen Jakobsen var i morges i Folketingets undervisningsudvalg for at fremlægge redegørelsen. Redegørelsen er formelt set udarbejdet til Undervisningsministeriet, og i sidste ende er det op til undervisningsministeren at fremlægge en plan for VUC Syd’s fremtid.

“Det er nu op til ministeren og hendes bagland i undervisningsudvalget at finde ud af, hvad der skal ske,” siger Laust Joen Jakobsen.

For store bygninger
Den midlertidige bestyrelse blev indsat i september sidste år og har siden da arbejdet på dens redegørelse. Bestyrelsen blev indsat, da det viste sig, at økonomien for VUC Syd var endnu værre end antaget.

Redegørelsen viser, at der var et underskud på driften i 2018 på 41 millioner kroner. Bestyrelsen påpeger, at der i de senere år er blevet bygget alt for stort og brugt for mange penge på byggeri og renoveringer. Prognoser viser, at der ganske enkelt ikke er kursister og indtægter nok til at dække den store gæld, som VUC Syd står med.

Fremover vil VUC Syd have brug for cirka 8.000 kvadratmeter, men de nuværende bygninger indeholder over 26.000 kvadratmeter.

Ministeren: Så galt kan det gå
I en pressemeddelelse siger undervisningsminister Merete Riisager:

“Rapporten viser, hvor galt det kan gå, når bestyrelse og ledelse for en selvejende institution ikke er opgaven voksen. Nu skal den konkrete model for at sikre uddannelsesdækningen i Sønderjylland fremover findes. Det midlertidige styre peger på nogle spor, som skal analyseres i bund. Jeg vil fortsat følge sagen tæt.”

Ministeren har ingen yderligere kommentarer. Hun afventer, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har kigget nærmere på rapporten, oplyser Undervisningsministeriet.

Gymnasieskolen.dk har forgæves forsøgt at få fat i flere politikere fra undervisningsudvalget.

 

Anbefalinger fra bestyrelsen i hovedtræk

  • Et genstartet VUC Syd som rammen om voksenuddannelse i Haderslev, Aabenraa og Sønderborg. -
  • Udlagt undervisning i Tønder til Tønder Gymnasium (hf) og den nye FGU (AVU) -
  • Fem års fastlåsning af renter og bidrag samt afdragsfrihed på alle lån. -
  • Alle ejendomme i Haderslev, Gram og Tønder flyttes ud af VUC Syds daglige drift og frasælges. -
  • Ejendomme i Aabenraa og Sønderborg beholdes og udlejes delvist -
  • Reorganisering og tilpasning med udgangspunkt i kerneopgaven: uddannelse -
  • Hovedsædet flyttes til Aabenraa -
  • Udpegning af en ny bestyrelse i henhold til en ny vedtægt, der sikrer lokal forankring og stærke økonomi- og uddannelseskompetencer.

Læs redegørelsen her

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater