Artikel
Flere gymnasieelever går til psykolog
No image

Flere gymnasieelever går til psykolog

Mange flere elever taler med en psykolog, når de har problemer i skolen eller privatlivet. Gymnasierne oplever markant stigning i brugen af skolernes egne psykologer.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Det er blevet mere normalt for de studerende på gymnasier og hf at tale med en psykolog, hvis de har det svært. Den stigende bredde i elevernes baggrund betyder, at flere elever har sociale problemer i bagagen, mener psykolog. 
”Jeg er gået fra at tale med 125 til 250 elever om året, i løbet af de 10 år jeg har været psykolog heroppe. Det tror jeg skyldes to ting, nemlig at det er et mindre tabu at gå til psykolog, og at de kan tale med mig henne på skolen.” 
Sådan siger Carl Åge Okkels, der er skolepsykolog på syv nordjyske gymnasier, og fortsætter: 
”Der er mange grunde til, at de unge kommer og snakker med mig. Stressniveauet er steget, de unge jagter perfektionen. Mange føler, at de skal have en tocifret karakter, ellers er de dumpet. Men ud over de skolerelaterede problemer kommer de også med for eksempel angst, familieproblemer, lavt selvværd eller manglende motivation.” 
En lignende udvikling ses på mange andre gymnasier. På Rønde Gymnasium besøgte 11 elever skolepsykologen i 2007. I 2012 var det tal steget til 29. På Frederiksberg Gymnasium vurderer rektor Jannik Johansen, at cirka 100 af skolens 700 elever var i kontakt med skolepsykologen sidste år.

Generel stigning 
Gymnasieskolen har været i kontakt med 27 gymnasier. Tre af dem har ingen psykologordning. De resterende 24 gymnasier har enten oplevet vækst eller stilstand i andelen af elever, der opsøger skolens psykolog. 
Generelt går unge mennesker mere til psykolog. Fra 2006 til 2012 steg antallet af unge mellem 15 og 19 år, der fik henvisning til psykologhjælp, med hele 85 procent ifølge Danmarks Statistik.

Ikke kun skoleproblemer 
Pernille Reumert, der er psykolog på Frederiksborg Gymnasium og HF, havde sidste år 120 samtaler med elever på skolen. 
”Gymnasiet favner bredere i dag end tidligere, og vi ser derfor en større frekvens af ustabile familieforhold. Der er flere elever, der kommer fra familier, der er socialt og økonomisk udsatte, og det kan give de unge nogle vanskeligheder, som de har brug for at tale om,” fortæller hun. 
At det ikke kun er skolerelaterede problemer, de unge søger hjælp til, er et udbredt fænomen. På Fyn oplyser de 12 gymnasiers fælles psykologordning, at kun 28 af de 230 elever, der fik en samtale i 2012, havde skoleproblemer som primær årsag til samtalen. 
Det kan Pernille Reumert nikke genkendende til. 
”De kommer med mange forskellige problemer. Det kan være lavt selvværd, mobning, ensomhed, at forældrene bliver skilt, dødsfald, omsorgssvigt eller psykiatriske problemstillinger,” siger hun.  

Det bruger gymnasierne på psykologordningerne

De mange flere elever kan ses i gymnasiernes regnskaber. Her er et udpluk af udgiftsstigningerne på psykologordningerne. Nogle steder skyldes dele af stigningen et øget elevtal:

Rønde Gymnasium: Fra 35.000 til 89.000 kroner (2007 til 2012) 
Morsø Gymnasium: Fra 72.000 til 109.000 kroner (2007 til 2012) 
Skive Gymnasium: Fra 65.000 til 107.000 kroner (2007 til 2012) 
Holstebro Gymnasium og HF: Fra 75.000 til 100.000 kroner (2007 til 2012) 
Odsherred Gymnasium: Brugte 61.985 kroner i 2012 – ifølge dem selv en firdobling i forhold til året før.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater