Idræt og integration
Sine Agergaard og Hans Bonde har redigeret og bidraget til en interessant forskningsbaseret antologi, der belyser idrættens rolle i forbindelse med integration. Bidragene kommer godt rundt om emnet ved både at se det fra minoritetsgruppernes side, hvor de kan bruge idræt som led i deres identitetsarbejde, men også fra samfundets, der forsøger at løse integrationsudfordringer gennem idræt.
Tidsmæssigt er bidragene koncentreret om udviklingen de seneste 10-15 år, men der er også afsnit med fokus på det tyske mindretal i Sønderjyllands historie samt den jødiske idræt i besættelsestiden. Umiddelbart står disse historiske afsnit lidt løsrevet i forhold til antologiens øvrige bidrag, men rummer dog interessante pointer omkring, hvorvidt integration kun går én eller begge veje.
Ellers er det primært de mere nutidigt fokuserede bidrag, der trækker læsset. Glenn Nielsen skriver tankevækkende om fysisk aktivitet og idrætsdeltagelse blandt børn med anden etnisk baggrund end dansk og får undervejs både aflivet nogle fordomme, men også vist, at idrætsklubberne stadig har en del at arbejde med, hvis de skal tage deres integrationsopgave alvorligt.
Ellers er det på godt og ondt en typisk forskningsantologi. Det bliver drøjt, når forfatterne føler trang til i detaljer at redegøre for metoderne i hele det projekt eller den afhandling, som afsnittet bygger på. Ligeledes har bidragyderne til tider fundet den kraftige lup frem, for eksempel i et bidrag om tyrkiske kvinders hverdagsliv og fritidsaktiviteter baseret på kvalitative undersøgelser af 5 kvinder med tyrkisk baggrund. Men omvendt er det et blik ind i den nyeste forskning på området.
Der er således oplagt historisk og sociologisk stof, som kan inddrages i idræt på B-niveau i forbindelse med såvel AT som større skriftlige opgaver
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode