Anmeldelse: Mikrobiologibogen

Høj faglighed og aktualitet

Lone Als Egebo er barslet med en bog om mikrobiologi: Mikrobiologibogen, som I godt kan glæde jer til at bruge. Den kan anskaffes både som almindelig bog og som e-bog. Målgruppen er elever på stx og htx med biologi A eller bioteknologi A.

Bogen er inddelt i ­tematiserede kapitler: Mikroorganismerne – en introduktion, Mikrobiologiske arbejdsmetoder, Tarmens mikrobielle liv, Når kroppen inficeres, Mikro­organismers rolle i natur og miljø samt Mikroorganismer og bioteknologi. Den dækker det mikrobiologiske kernestof rigeligt.

Den tematiske struktur falder helt i tråd med læreplanerne for de to fag. Opbygningen er klassisk lærebog med beskrivelser og forklaringer med tilhørende grafisk materiale. De enkelte kapitler kan læses selvstændigt og kan derfor nemt integreres i forskellige undervisningsforløb. Den lidt bredere målgruppe, end man ser i bøger rettet alene mod biologi, mærkes i form af en udbygget biokemisk tilgang og et øget fokus på metoder. Begge dele fungerer imidlertid fint i konteksten, og den enkelte underviser kan jo selv vægte stoffet, så det passer til elevernes fagvalg.

Teksten er på trods af en høj informationstæthed letlæst, og teksten understøttes af de mange og glimrende illustrationer, som letter elevernes forståelse af stoffet. Mikrobiologibogen er fagligt ajourført og desuden dejligt aktuel: Eksempelvis er både kabelbakterier, tarmfloraklassifikation og – selvfølgelig – SARS-CoV 2 kyndigt behandlet.

Der er til bogen tilknyttet en hjemmeside, som rummer en lille guldgrube af ekstra materiale, som ifølge forlaget løbende udbygges. I øjeblikket kan man finde 14 gennemarbejdede eksperimentelle vejledninger på siden. Desuden er der arbejdsspørgsmål til hvert kapitel samt forslag til yderligere læsning, alt sammen organiseret kapitelvis. Der er rigtig megen inspiration at hente, ­både for den nyere underviser og for de ­mere erfarne kolleger.

Tilrettelæggelse af undervisningen overlader Mikrobiologibogen fornuftigvis til den enkelte underviser, men den er en glimrende lærebog til emneområdet, som anbefales varmt til biologi A og bioteknologi A.