Mens vi venter, forbløder sprogene
Vi hilser initiativet til en national sprogstrategi meget velkommen.
Desværre får den ingen effekt på den katastrofale situation for fremmedsprog i de gymnasiale uddannelser. Når først (føde-)kæden mellem skole og de videregående uddannelser er hoppet af, er ulykken sket, og andet fremmedsprog afgået ved døden.
Der har længe været mangel på tysk- og fransklærere i grundskolen, og denne mangel mærkes i gymnasieskolen. Den tidligere regering lovede at afhjælpe manglen…
Nu er politikerne blevet enige om en pulje på 100 millioner kroner, der tages af den samlede ramme, og de 99 millioner skal deles mellem Københavns Universitet og Aarhus Universitet og fordeles over fem år.
Sølle én mio er øremærket en overbygningsuddannelse til konferencetolke (hvor tolkeuddannelsen i øvrigt er lukket).
Kun på to af professionshøjskolerne kan man læse fransk, kun på to kan man til vinter læse tysk. Kravene til fransk/tysk er 30 ECTS svarende til et halvt års studium.
På universiteterne kræves der som minimum et B-niveau både i matematik og fransk/tysk. En B-student har over to år øvet sig i det, der svarer til fire-fem gammeldags stile, men har ikke matematik B og skal derfor tage et gymnasialt suppleringskursus bagefter. Ikke mærkeligt, at (føde-)kæden længe har været ved at hoppe af.
De gymnasiale uddannelser er som bekendt selvejende. Samtidig er der en ubønhørlig besparelsesdagsorden. Når bestyrelse og ledelse skal spare, føler de sig ikke forpligtet til at oprette mindre eller små hold med for eksempel fransk eller tysk i 3.g. Heller ikke landets største gymnasier som Gefion eller Silkeborg.
Den nationale sprogstrategis venlige hensigter ændrer intet på den økonomiske logik.
Fremmedsprogene forbløder.
Mikael Busch, Sigrid Jørgensen
Medlemmer af GL’s hovedbestyrelse for Liste 2
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode