Overvågning løser ikke problemet
Jeg er glad for, at ministeriet endelig tager problemet med snyd alvorligt, og med denne udtalelse viser man, at man anerkender, at det er et reelt problem, som skal håndteres.
Det er en lidt ekstrem løsning, når et ministerium foreslår masseovervågning af samtlige gymnasieelever i hele landet. Jeg tror dog, at dette tiltag vil forhindre nogle i at snyde, men det er primært fordi man skræmmer folk. Det er ikke den bedste måde at forhindre snyd, men det er bedre end ingenting.
Jeg tager udgangspunkt i, at man vil benytte Exam monitor på alle gymnasier.
Exam monitor er et javabaseret program, som skal installeres på elevernes computer, inden de går til eksamen. Det er problematisk af benytte java, og for tiden flygter alle fra java, da det gør din computer sårbar over for trusler. Firmaer som NemID og Google har valgt at droppe java, og derfor er Exam monitor ikke fremtidssikret.
Flere og flere elever benytter en Chromebook eller ipad under eksamen, og her kan man ikke installere java. Ministeriet skal være opmærksom på, at deres program skal være tilgængeligt på alle platforme, som eleverne benytter i undervisningen. Det skal gælde i dag og i fremtiden. Alternativt kan man forbyde at benytte Chromebooks og iPads under eksamen, men det, mener jeg, er en særdeles uheldig beslutning, da man så vil stoppe brug af ny teknologi i gymnasiet.
Man vil skræmme elever fra at snyde, men man vil ikke nødvendigvis fange snyderne. Hvis Exam monitor tager et screenshot af din skærm hver 5 sekund, så vil hver elev producere 3600 billeder til en 5-timers eksamen. Hvis der er 400 elever til eksamen, så vil det producere 1,44 million billeder under eksamen. Hvis der er 7 skriftlige eksamener, så ender man med over 10 millioner billeder. Derudover gemmer Exam monitor også information om clipboard, kørende processer samt andre ting. Hvem skal gennemgå al denne data?
Derudover så er det i dag også nemt at snyde på en måde, som ikke kan ses for eksempel ved at lægge en fil over i sin Dropboxmappe, som en ekstern hjælper har adgang til. Der er derfor ingen garanti for at man med overvågningen vil opdage snyd. Snyd kan foregå på en enhed, som ikke kører programmet.
Man pålægger skolerne en stor opgave, hvis alle skal benytte Exam monitor. Der skal oprettes sikre servere på alle skolerne, og data skal gemmes korrekt, da der er tale om følsom data. Gennemgang af al data efter eksamensperioden kræver rigtig mange arbejdstimer. Exam monitor skriver, at data gemmes i 5 år. I en tid, hvor alle gymnasier skal spare 2 % om året, så er det problematisk, at man pålægger gymnasierne så stor en opgave. Jeg vil gerne vide, om gymnasier kan eller skal benytte programmet?
Jeg tror ikke, der vil gå lang tid, før eleverne finder en ny teknologisk vej uden om programmet og ministeriet skal derfor være indstillet på, at problemet ikke bliver løst med dette ene tiltag. Man skal udvikle programmet til nye platforme og programmet skal løbende opdateres. Dette er en kamp, som snyderne vil vinde.
Man har flere gange set denne form for udvikling, og man kan meget vel sammenligne denne situation med deling af musik på nettet. Programmer som Napster gjorde det let at dele musik ulovligt på nettet. Musikbranchen kæmpede med næb og klør for at stoppe denne udvikling. Man forsøgte med flere forskellige tiltag, der skulle overvåge og låse deres musik, men der gik ikke længe, før snyderne fandt en vej uden om. Programmer som Spotify er i dag en god løsning, hvor brugerne betaler og får adgang til musik på en brugervenlig og god måde. Jeg tror ministeriets jagt på snydere vil forløbe på samme måde.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode