Karakterer er ikke alt – Du skal nok få et job
I dag fylder karakterer mere og mere i de danske gymnasier – mere end hvad jeg synes er sundt. Der konkurreres om at opnå det højeste karaktergennemsnit, hvilket er med til at sætte unødig pres på vores unge mennesker. Kan det være rigtigt, at unge mennesker skal føle sig flove, hvis de ikke opnår topkarakteren 12 hver gang, de afleverer en opgave eller hver gang de er oppe til en eksamen? Nej, vel?
Unødig stor fokus på karakterer
Der er som sådan intet galt i tage sin uddannelse seirøst, da man selvfølgelig skal gøre sit bedste, så man opnår et tilfredsstillende resultat. Dog går det hen og bliver et decideret problem, når der kommer så unødig stor fokus på karakterer, som det er tilfældet nu. Man kan besøge en vilkårlig gymnasieklasse i 2016 og opleve, at der bliver snakket om karakterer på kryds og tværs. Karakterer kan være med til at motivere vores gymnasieelever, og det kan være med til at give et præg om, hvorvidt udviklingen går i den rigtige retning for den enkelte elev. Dog kan der ikke længere herske nogen tvivl om, at der også er en række væsentlige ulemper ved det store karakterfokus.
Men hvad skal vi gøre ved det? Skal vi afskaffe karakterer, eller vil det være for drastisk? Personligt synes jeg ikke, at det vil give mening at droppe karaktergivning i skoler og gymnasier. Dog synes jeg, at det er vigtigt, at man forsøger at lægge vægt på, at karakterer ikke er altafgørende. Det er sundt at skabe debat på området – en debat som både gymnasieelever, gymnasielærere og politikere bør bidrage til.
Som gymnasieelev bliver man efterhånden bedømt på alt, hvad man foretager sig. Er man ikke typen, der får topkarakterer hver gang, så vil kunne føle, at man ikke er god nok – og det hører ingen steder hjemme.. Høje karakterer er ikke nødvendigvis vejen til et godt job og en god fremtid.
Det undrer mig, at der i dag er en holdning om, at man SKAL skal tage en lang videreuddannelse på 3-7 år, hvis man skal ud og have et job efterfølgende. Tendensen viser nemlig, at rigtigt mange virksomheder hjertens gerne ansætter unge mennesker, som ikke nødvendigvis har en lang uddannelse. I steder er der fokus på, at de rette kandidater skal have gåpåmod, erhvervserfaring og viljen til at udrette noget.
Politikerne skal komme ind i kampen
Personligt mener jeg, at der snart skal ske noget, hvis det skal lykkedes at stoppe denne negative udvikling. I den forbindelse synes jeg, at politikerne har et stort ansvar, da de om nogen har en stor indflydelse på fremtiden. Den store debat omkring karakterer er kun blusset op de seneste uger, hvor gymnasiereformen er på plads. I stedet for at snakke så meget om karakterer, så var det måske på tide, at man også fik sat fokus på, at personlige kvalifikationer også har en afgørende betydning i forhold til fremtidig uddannelse og jobmuligheder.
Der vil altid være nogen, der stræber efter de højeste karakterer, og det skal der selvfølgelig være plads til. Vi skal selvfølgelig ikke gå ind og stoppe de gymnasieelver, som stræber efter skolens højeste gennemsnit. Dog er det vigtigt, at man ikke river motivationen ud af de gymnasieelever, som ikke kan leve op til det store pres, der lægges på dem som konsekvens af det store karakterfokus.
Det er tvivlsomt, hvorvidt karakterer fylder mindre i gymnasiet om 3-5-10 år. Dog kan man næppe være uenig i, at udviklingen ikke ser lovende ud. Jeg ser gerne, at der kommer et større fokus på problemet / udfordringen fra politikernes side.
Der er videreuddannelser og jobs for alle
Som flue på væggen har jeg også oplevet, at der er en generel holdning om, at videreuddannelser og de gode jobs kun er forbeholdt elever med høje karakterer. Og ja, der er nogle videreuddannelser, som kræver et højt karaktergennemsnit, men det gælder langt fra alle videreuddannelser. Derfor kan det undre mig, at der er nogle der tror, at man nødvendigvis skal have et karaktergennemsnit på 11,9 for at læse videre.
Videreuddannelser og jobs er for alle – og sådan skal det fortsætte. Afslutter man gymnasiet med en middelmådig karakter, så behøves det ikke være jordens undergang. I dag er der heldigvis rigtigt mange virksomheder, som vægter personlige kvalifikationer og erhvervserfaring over karaktergennemsnit.
Martin, HHX Viborg, Testguro og Rito (21 år og studerende)
Har jeg fat i den lange ende, eller er du helt uenig i mine udtalelser? Jeg er altid frisk på en sund og værdigivende deba
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode