Artikel
Hårde OK-forhandlinger i vente – når de altså kommer i gang
Sophieløhde

Hårde OK-forhandlinger i vente – når de altså kommer i gang

Forhandlingerne om en ny overenskomst på det statslige område blev skudt i gang i Finansministeriet i går. Parternes udspil trækker i hver sin retning.

Decembers kulde betød, at et annonceret pressemøde på Finansministeriets trappe i går blev rykket indendørs. Og der var brug for varmen, for stemningen mellem arbejdsgivere og arbejdstagere på det offentlige område har mildest talt været på frysepunktet den seneste tid.

Først gik de faglige organisationer ud og annoncerede en musketér-ed, der indebærer, at de ikke vil indgå i overenskomstforhandlinger, før lærerne har fået en tidsaftale. Sidenhen blev minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i flere medier citeret for at have sagt, at de offentligt ansatte har haft lønfest, hvilket fik en række sygeplejersker til at offentliggøre deres lønsedler. Flere medier måtte dog efterfølgende korrigere deres udlægning af ministerens udtalelse.

I fredags udvekslede parterne så krav til en ny overenskomst til staten, hvilket skete via e-mail. Og i går var det så tid til at mødes første gang for at uddybe de konkrete krav mundtligt.

“Ligger ikke lige på den flade“
Selvom et stort juletræ prydede gangen, hvor de to forhandlingsdelegationer efterfølgende mødte pressen i Finansministeriet, så havde ingen af dem julegaver med.

“Vi har i dag haft et udmærket møde, hvor vi fik lejlighed til at lytte til hinanden og sætte et par ord på de hovedkrav, vi har på hver vores side af forhandlingsbordet. Det er nok ingen overraskelse, at mange af vores krav trækker i hver sin retning,” sagde Sophie Løhde, der som innovationsminister er forhandlingsleder for Moderniseringsstyrelsen, der repræsenterer arbejdsgiversiden.

Hun lagde ifølge HK Stat også afstand til lønfest-diskussionen, der har kørt den seneste uges tid:

“Jeg er da ærgerlig over, at der er startet noget, der efterhånden ligner en mindre kampagne på baggrund af noget, som jeg aldrig nogensinde har sagt. Jeg har hverken udtrykt, at der har været holdt lønfest, at der nogen, der har fået for meget i løn, at der er nogen, der skal sættes ned i løn, eller at jeg skulle være så naiv at tro, at vi lander en nul-aftale.”

Fagbevægelsens chefforhandler er Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), bekræftede, at en aftale ikke lå lige for.

“Vi går ind i det her for at lave en aftale. Det var et godt møde, men et resultat ligger ikke lige på den flade,“ sagde han.

Afventer lærer-aftale
En ting er, hvad parterne kan nå frem til ved forhandlingsbordet. Noget andet er, om de overhovedet kan nå frem til forhandlingsbordet. For de faglige organisationer har som bekendt indgået en musketér-ed, og den kommer til stå sin prøve i den kommende tid.

Kravet er, at lærernes arbejdstid skal være reguleret i en aftale og ikke som nu i den lov, der i 2013 afsluttede lærer-lockouten ved et meget omdiskuteret regeringsindgreb. Kommer sådan en aftale ikke i hus, kommer overenskomstforhandlingerne ikke i gang, lyder det fra arbejdstagersiden.

I første omgang er der aftalt et møde om lærernes arbejdstid i morgen, torsdag, og det er lærernes forhandleres melding derfra, der kan give grønt lys til, at de statslige overenskomstforhandlinger går i gang.

Senere i dag, onsdag, afholder ministeren et lignende møde med Akademikerne, hvor GL er medlem. 

De har hovedrollerne i OK 18

CFU forhandler overenskomst for alle statsansatte. Det gælder for eksempel den samlede lønramme.

Chefforhandler er formand Flemming Vinther.

GL forhandler de dele, som særligt vedrører GL’s medlemmer.

Her leder GL’s formand Annette Nordstrøm Hansen forhandlingerne.

GL er dog også en del af Akademikerne (AC), som forhandler på vegne af alle akademikere i staten. Lars Qvistgaard er formand for Akademikerne.

Moderniseringsstyrelsen forhandler overenskomst for arbejdsgiversiden.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde leder forhandlingerne.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater