Artikel
Lærer var med til at stoppe millionbedrageri
No image

Lærer var med til at stoppe millionbedrageri

Da hf-lærer Klaus Bjerre trådte ind i bestyrelsen på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse i 2008, havde han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at han skulle være med til at afsløre bedrageri i millionklassen.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Den nu pensionerede lærer Klaus Bjerre kan i dag se tilbage på en turbulent tid som bestyrelsesmedlem i Skanderborg-Odder Center for Uddannelse. Klaus Bjerre var med til at ansætte en ny direktør i 2009. Samme direktør er nu sigtet for mandatsvig og bedrageri med offentlige tilskud. En tidligere ledende medarbejder på uddannelsesinstitutionen er allerede dømt for bedrageri, mens en anden ledende medarbejder er sigtet i sagen. 
Klaus Bjerre har sin store andel i, at bedrageriet med offentlige uddannelsesmidler blev afsløret og stoppet. 
”Det var en voldsom sag, som du selvfølgelig ikke regner med at blive involveret i som bestyrelsesmedlem på en uddannelsesinstitution,” siger Klaus Bjerre, som underviste i historie og samfundsfag på hf, indtil han gik på pension i sommer. 
Han mener, at lærere, som sidder i bestyrelser på uddannelsesinstitutioner, kan lære af hans erfaringer, og har derfor sagt ja til at fortælle sin del af historien til Gymnasieskolen. Han vil dog ikke gå i detaljer, da den strafferetlige del af sagen endnu ikke er afsluttet. 
I dag er der ansat en ny direktør på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, og ifølge Klaus Bjerre er det igen blevet en velfungerende uddannelsesinstitution. 
Mens sagen ikke længere er en del af hverdagen på uddannelsesinstitutionen, har politiet ikke sat punktum i sagen. Den tidligere øverste direktør og en ledende medarbejder er som skrevet sigtet i sagen, mens en tredje ledende medarbejder har tilstået og er blevet dømt for at have været med til at oprette fiktive kurser på uddannelsesinstitutionen. Ved hjælp af personnumre på personer, som aldrig havde meldt sig til et kursus, kunne skolen indhente statstilskud på 1,3 millioner kroner. Der blev for eksempel oprettet et fiktivt kursus med ordblindeundervisning for 15 medarbejdere fra virksomheden Stark, som intet kendte til kurset. Den ledende medarbejder fik halvandet års fængsel, hvoraf de 15 måneder er betinget, samt 240 timers samfundstjeneste.

Vred direktør 
For Klaus Bjerre begyndte sagen i forbindelse med et bestyrelsesmøde i april sidste år. På mødet spurgte Klaus Bjerre og det andet medarbejdervalgte bestyrelsesmedlem kritisk til direktørlønningerne på kursusafdelingerne. 
”Vi studsede over, at der ikke var så stor omsætning på kursusafdelingerne, men at lønningerne til direktørerne var høje,” fortæller Klaus Bjerre. 
Han husker, at den øverste direktør reagerede meget vredt på spørgsmålene. 
”Hans måde at reagere på fik os til at tænke, at noget måtte være galt,” siger Klaus Bjerre. 
På det tidspunkt havde det seneste regnskab vist et forholdsvist stort underskud på skolen. 
Andre medlemmer af bestyrelsen stillede også kritiske spørgsmål om kursusafdelingen på det næste bestyrelsesmøde efter sommerferien. Det endte med, at bestyrelsen bad ledelsen om en redegørelse om kursusafdelingen. Redegørelsen kom kort tid efter, og pludselig havde afdelingen fået ordrer på en del flere kurser, end det hidtil havde set ud til. 
Klaus Bjerre og det andet medarbejdervalgte bestyrelsesmedlem havde flere gode kontakter blandt det teknisk-administrative personale. På den måde fik de information, som viste, at noget var galt.  
”De nye ordrer på kurser var ikke ægte. Det stod klart, at bestyrelsen blev søgt ført bag lyset. Jeg tænkte: Den er helt gal. Her skal handles hurtigst muligt, ellers vil det føre skolen ud over afgrunden,” siger han og understreger, at det var hans pligt som bestyrelsesmedlem at handle med den viden, han lå inde med. 
Klaus Bjerre og det andet medarbejdervalgte bestyrelsesmedlem bad straks om et møde med næstformanden i bestyrelsen. Og så gik det stærkt. Dagen efter blev den øverste direktør og to afdelingsdirektører suspenderet.

Ensom post 
Selv om Klaus Bjerre ikke var i tvivl om, at han skulle handle, var det ikke nogen nem situation. 
”Der var nætter, hvor jeg fik sovet for lidt. Hvad nu, hvis direktøren alligevel ikke skulle forlade skolen, hvordan ville det så være at arbejde på skolen bagefter? Heldigvis kan man ikke fyre et bestyrelsesmedlem. Det gjorde det også lettere, at jeg kunne gå på efterløn, når jeg ville,” siger Klaus Bjerre, som også understreger, at det var befriende at vide, at der ikke var nogen uregelmæssigheder i de afdelinger, som står for hhx, hg, hf og VUC. 
Medarbejderne på uddannelsesinstitutionen var selvfølgelig chokerede. Mange kom til Klaus Bjerre for at få mere at vide. Men selv om han gerne ville, kunne han ikke gå i detaljer om sagen. 
”Det kan virke som en ensom post, når du har en stor viden, som du ikke kan dele med dine kolleger. Jeg måtte henholde mig til bestyrelsens officielle forklaring om, at der var uregelmæssigheder, og at ledelsen var blevet politianmeldt,” siger Klaus Bjerre, som dog havde et nært samarbejde med det andet medarbejdervalgte bestyrelsesmedlem, som er valgt af det teknisk administrative personale. 
Nogle medarbejdere var skeptiske og mente, at det måtte være en storm i et glas vand. 
”Jeg kan huske, jeg sagde til mine kolleger, at bestyrelsen selvfølgelig ikke ville handle på denne måde, hvis det kun handlede om, at der var forsvundet en nudansk ordbog og en computer,” siger Klaus Bjerre. 
I dag er Klaus Bjerre gået på pension. På trods af sine oplevelser vil han ikke fraråde andre lærere at gå ind i bestyrelsen på deres arbejdsplads. Tværtimod. 
Han vil dog anbefale, at man bliver godt klædt på til at udføre arbejdet. 
”Jeg var på GL’s kursus for bestyrelsesmedlemmer, og det giver dig en vis indsigt og tryghed, men man kan aldrig forberede sig på det, som skete hos os,” siger Klaus Bjerre.” 
Anklager i Sydøstjyllands politi Jan Østergaard oplyser, at tiltalespørgsmålet for direktøren og den anden ledende medarbejder vil blive afgjort i november. En person, som ikke var ansat på skolen, er sigtet for at have leveret personnumre til de fiktive kurser.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater