Artikel
Naturvidenskabslærere fatter ikke Antorinis ”regnestykke”
kemi

Naturvidenskabslærere fatter ikke Antorinis ”regnestykke”

Naturvidenskabslærere forsøger forgæves at forklare undervisningsminister Christine Antorini, at regeringens udspil er en svækkelse af naturvidenskab – ikke en styrkelse.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Naturvidenskabslærere har meget svært ved at se, hvordan 600 timers naturvidenskab kan være en styrkelse i forhold til 660 timers naturvidenskab.

Regeringen og undervisningsminister Christine Antorini (S) holder ellers stædigt fast i, at udspillet om ændringer på gymnasieområdet er en styrkelse af naturvidenskaben.

Et simpelt regnestykke viser, at en naturvidenskabelig studieretning, som i dag har 660 timer over tre år, frem over skal nøjes med 600 timer.

Det skyldes, at NV og de tre naturvidenskabelige fag på C-niveau i alt bliver beskåret med 60 timer.

Læs: Det fortalte de ikke: Regeringen vil skære i NV

”Med et reduceret timetal får vi sværere ved at styrke de naturvidenskabelige kompetencer for de elever, som vælger en naturvidenskabelig studieretning. Det vil ikke gøre det lettere for de kommende studenter, når de starter på en videregående uddannelse i naturvidenskab,” siger Johanne Jensen, som er formand for Kemilærerforeningen.

Gratis omgang
Regeringen argumenterer blandt andet for, at naturvidenskaben styrkes på grund af, det nu bliver obligatorisk for alle elever at vælge et naturvidenskabeligt fag på B-niveau.

Johanne Jensen tilslutter sig forslaget, men kalder det ”en gratis omgang”, fordi det indtil 2013 netop var obligatorisk med et naturvidenskabeligt fag på B-niveau. Den regel blev dengang lavet om for at få flere elever til at vælge matematik på B-niveau.

”Der er tale om to årgange, som ikke har haft et obligatorisk naturvidenskabeligt fag på B-niveau. Derfor er det ikke en reel styrkelse af naturvidenskaben, hvis vi sammenligner med reformen fra 2005,” siger Johanne Jensen.

Med andre ord mener naturvidenskabslærerne, at styrkelsen af naturvidenskaben i realiteten kommer til at gælde for de elever, som i dag er mindst interesserede i naturvidenskab.

”Det bliver de elever, som har valgt en sproglig eller en samfundsfaglig studieretning, som får mere naturvidenskab. Det er ikke i orden, at de elever, som har valgt en naturvidenskabelig studieretning, skal have færre timer i naturvidenskab,” siger Johanne Jensen.

Har skrevet til Antorini
De fire faglige naturvidenskabelige foreninger (fysik, kemi, biologi og naturgeografi) har to gange skrevet til Christine Antorini med deres argumenter. Begge gange har ministeren svaret.

I det seneste brev skriver ministeren:

”Regeringen ønsker at styrke naturvidenskaben i stx, og det er klart min opfattelse, at initiativerne i reformudspillet vil betyde, at langt flere elever vil få naturvidenskab på et højere niveau, end det er tilfældet i dag. På den måde mener jeg, at vi styrker naturvidenskaben.”

Mere matematik
Antorini argumenterer blandt andet for, at det bliver obligatorisk at gennemføre et naturvidenskabeligt fag på B-niveau. Hun skriver også, at det bliver obligatorisk at have kemi på C-niveau. Og så hæfter hun sig ved, at det bliver obligatorisk for langt de fleste elever, at have matematik på B-niveau.

”Det er fint med matematik på B-niveau. Men matematik opfattes ikke som et naturvidenskabeligt fag,” siger Johanne Jensen.

Christine Antorini bekræfter også, at omlægningen af NV betyder færre timer til naturvidenskab. Timerne bliver dog frigjort, så eleverne kan vælge et ekstra valgfag på C-niveau.

”Valgfaget kan eleverne for eksempel bruge på et naturvidenskabeligt fag,” skriver ministeren.

Naturvidenskabslærerne har også sendt brevene til partiernes undervisningsordførerne samt Børne- og Undervisningsudvalget i Folketinget.
De har dog ikke fået noget svar derfra.

 

 

 

Brev til og fra ministeren

De fire faglige foreninger for de naturvidensakbelige fag - kemi, fysik, biologi og naturgeografi - har to gange skrevet til Undervisningsminister Christine Antorini (S). Læs her naturfagslærernes seneste brev og se deres beregninger på konsekvenserne for naturvidenskab med regeringens udspil: Læs Brevet til ministeren

Læs ministerens svar

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater