Latin – her og nu

Appetitvækker til latin C

Til brug for latin C har de to for­fattere på Christianshavns Gymnasium skrevet en spændende og elevvenlig grundbog med den forventningsfulde titel Latin – her og nu.

Og forventningerne bliver indfriet, fordi relationerne til i dag og elevernes hverdag viser sig som QR-koder til supplerende materiale, mange friske billeder, især fra amerikanske medier og Youtube, der sætter et punch på den antikke tekst, ved siden af de moderne tekster, der behandler samme emner som de romerske; alt i alt en levende perspektivering, der helt falder i tråd med de unges medievaner.

Sproget er hele vejen igennem forståeligt for målgruppen, især i de grammatiske intermezzi, der ifølge anmelders mening forklarer, hvad der er nødvendigt at vide på C-­niveau, ikke mere og ikke mindre. Det er en balanceakt for alle, der skriver om grammatiske regler. Her er det lykkedes. Udvalget af tekster, Phaedrus, Catul, Ovid og Seneca, åbner for ­myter, filosofi, sex og følelser, et godt indholdsmæssigt grundlag for ­perspektivering til det moderne menneskes liv.

Forfatterne og grafikeren har gjort et fint stykke arbejde med tekst, skemaer og billeder; alt står klart og tydeligt. Der er ikke plads til at nævne alle de berigende opgaver i forbindelse med teksterne, som både vedrører sprog og indhold; et forbillede for enhver lærebog for startere.

Værdifulde er de pædagogiske overvejelser, der indleder bogens første 60 sider, skrevet til eleverne, der giver strategier til læsning og forklaringer på, hvorfor latinske originaltekster er svære at begynde med. Her står det punkt for punkt, sær­deles nyttigt.

Skolerne kan være glade for, at de to forfattere har investeret meget tid i denne publikation for faget latin. Køb den, og brug den!