Selv om fremtiden for VUC Syd er uvis, og en midlertidig bestyrelse lige nu er i gang med at kortlægge skolens økonomi, så vil bestyrelsen dog godt love, at alle nuværende kursister kan gøre deres uddannelse færdig.
“Ja, det kan du godt kalde en statsgaranti, selv hvis “worst case scenario” – en konkurs – skulle ske,” siger Laust Joen Jacobsen, som udtaler sig på vegne af den midlertidige bestyrelse, der er blevet indsat af Styrelsen for Kvalitet og Undervisning (STUK).
Hvis vi fastholder udbuddet af kursister, som er målet, så vil der også være brug for at fastholde medarbejderne.
Og hvis elever og kursister skal gennemføre deres uddannelse, skal der logisk set også være lærere til at undervise dem og føre dem til eksamen.
“Hvis vi fastholder udbuddet af kursister, som er målet, så vil der også være brug for at fastholde medarbejderne,” siger Laust Joen Jacobsen, som dog tilføjer, at der ikke på nogen uddannelsesinstitution – og heller ikke på VUC Syd – kan stilles garanti om, at alle medarbejdere kan beholde deres job.
Låner 5,5 millioner kroner
I sidste uge fik VUC Syd på den midlertidige bestyrelsens anbefaling et likviditetslån på 5,5 millioner af STUK. Det betyder, at driften på VUC Syd er sikret i den næste måned, og at den midlertidige bestyrelse kan gøre sit arbejde færdig med at kortlægge VUC Syd’s økonomi og udarbejde forskellige scenarier for den fremtidige drift.
Ifølge Laust Joen Jacobsen er det bestyrelsens klare mål, at VUC Syd skal fortsætte, og at der fortsat er uddannelse forankret lokalt på flere adresser i Sønderjylland.
“Alle undersøgelser viser, at det er afgørende, at unge ikke har langt til uddannelse,” siger Laust Joen Jacobsen.
Han erkender dog, at den økonomiske situation for VUC Syd er svær, og ifølge Laust Joen Jacobsen skyldes det først og fremmest, at den tidligere ledelse har investeret mange penge i bygninger.
“Det er en sprængfarlig cocktail, når udgiftsniveauet er højt, og elevnedgangen samtidig er stor. Det er den kombination, vi skal forsøge at finde nogle løsninger på,” siger Laust Joen Jacobsen.
Ud over at garantere at kursister og elever kan gennemføre deres uddannelse, vil han ikke være mere præcis om fremtiden for VUC Syd.
“Det er et større puslespil, som skal passe sammen. Vi arbejder med forskellige scenarier,” siger Laust Joen Jacobsen, som også minder om, at en selvejende uddannelsesinstitution aldrig før er gået konkurs.
S: Staten må betale regningen
Sagen om VUC Syd har også vakt opmærksomhed på Christiansborg.
Jesper Petersen, som sidder i Folketinget for Socialdemokratiet, er gået ind i sagen. Han mener, at staten skal være klar til at yde økonomisk hjælp til VUC Syd for at få institutionen ud af den vanskelige situation.
“Lige meget hvilken løsning det ender med for VUC Syd, så kommer der nok en eller anden form for regning, og den må vi være villige til, at staten skal betale,” siger Jesper Petersen. Han er medlem af Finansudvalget og er valgt ind i Folketinget i Haderslevkredsen, hvor VUC Syd ligger.
Efter den tidligere bestyrelse blev afsat af STUK, og den midlertidige bestyrelse blev indsat den 11. september, bad Jesper Petersen om et lukket samråd om sagen med undervisningsminister Merete Riisager (LA). Hun valgte dog i stedet at afholde et møde om sagen i forligskredsen.
Situationen på VUC Syd er helt særlig, og derfor kræver det også usædvanlige løsninger.
På mødet blev det understreget, at situationen er meget alvorlig, og en konkurs blev nævnt som en mulighed.
Usædvanlige løsninger kræves
Jesper Petersen mener dog, at lige meget hvor dårlig situationen er, så skal en konkurs undgås, også selv om staten skal træde til.
“Situationen på VUC Syd er helt særlig, og derfor kræver det også usædvanlige løsninger. Jeg mener ikke, kursister og medarbejdere skal betale for et tidligere ledelsessvigt,” siger Jesper Petersen.
Han mener, at der bør findes en løsning, så VUC Syd forbliver et lokalt forankret uddannelsestilbud. Ifølge ham er det derfor ikke en god idé, hvis VUC Syd bliver fusioneret med eller overtaget af andre institutioner.
“Jeg tror, der er risiko for centralisering, hvis man laver en fusion. Medarbejderne har brug for en god ledelse, som er tæt på dem,” siger Jesper Petersen.
I dag har VUC Syd afdelinger i Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder.
GL: VUC Syd skal være lokalt forankret
Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) mener også, der skal findes en løsning, så VUC Syd fortsætter som en selvstændig institution, der leverer undervisning på de nuværende adresser.
At den tidligere ledelse har handlet uansvarligt, skal ikke gå ud over de nuværende elever og medarbejdere.
Formand Annette Nordstrøm Hansen er enig med Socialdemokratiet i, at staten skal strække sig meget langt for at redde VUC Syd økonomisk.
“Jeg er glad for de politiske signaler om at sikre VUC Syd. At den tidligere ledelse har handlet uansvarligt, skal ikke gå ud over de nuværende elever og medarbejdere. Det er meget vigtigt for regionen, at VUC Syd fortsat kan levere et godt og varieret udbud af uddannelse,” siger Annette Nordstrøm Hansen.
DF: Selvejende uddannelser er et problem
Gymnasieordfører for Dansk Folkeparti, Marie Krarup, mener, at sagen om VUC Syd viser, at det er et problem, at ungdomsuddannelser er selvejende institutioner.
“VUC syd viser problematikken i det system, vi har skabt, og hvad der kan ske, hvis en institution har en dårlig ledelse og administration. Det er nogle gange en mærkelig konstruktion, at skolers ledelser skal fungere som en virksomhed i en markedsøkonomi og forsøge at maksimere og få så mange elever som muligt og lave overskud,” siger hun.
Hun vil ikke blande sig i, hvad der skal ske med VUC Syd, men hun mener, at staten skal have en forpligtelse til at sørge for, at elever får undervisning, hvis det skulle komme til en konkurs.
“Der må være en interesse i at fastholde medarbejdere og elever. Jeg ville derfor ønske, at vi fra statens side kunne sige til lærere og elever, at der nok også skal være et VUC-tilbud efter det her,” siger hun.
Sidste sommer kom det frem i flere medier, at den tidligere ledelse havde haft et stort overforbrug af skolens midler. Den tidligere direktør trådte tilbage. Siden har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet ført tilsyn med VUC og har blandt andet kritiseret en række forhold på VUC Syd, som kan føres tilbage til den tidligere ledelse.
I september meddelte Undervisningsministeriet, at en midlertidig bestyrelse bliver indsat på VUC Syd, og at institutionen har “alvorlige økonomiske problemer.”
Den midlertidige bestyrelse har en række opgaver, som blandt andet handler om hurtigst muligt at kortlægge VUC Syd's økonomi og helt aktuelt institutionens likviditesbehov.
Bestyrelsen er:
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode