Det kommer til at gøre ondt.
Syv tillidsrepræsentanter fra stx-gymnasier er enige om, at de kommende nedskæringer på gymnasier bliver en meget stor udfordring.
De syv tillidsrepræsentanter, som gymnasieskolen.dk har talt med, peger på en række konsekvenser af nedskæringerne.
Groft sagt kan de koges ned til dårligere kvalitet. Det gælder for eksempel, hvis skolerne bliver nødt til at skære i forløb tilrettet de enkelte elever, eller hvis afskedigelser fører til at færre lærere skal udføre det samme arbejde som i dag.
Stx bliver ekstra hårdt ramt i 2017, da en ny taxameteraftale betyder, at elevtaxameteret på stx bliver sat ned med 2.000 kroner om året, samtidig med at bygningstaxameteret sættes ned. Derudover varsler regeringen nedskæringer på to procent om året i de næste fire år. Det betyder ifølge en beregning fra GL, at stx-gymnasier i 2019 har fået skåret lidt over 11 procent af budgettet.
Læs: Nedskæringer vil betyde afskedigelser
Viborg Gymnasium: Går ud over de svageste
Nedskæringerne kan meget vel gå ud over de svageste elever. Det mener tillidsrepræsentanten på Viborg Gymnasium Magnus Porse.
På Viborg Gymnasium har lærere og ledelse i de senere år lavet tiltag for elever med psykosociale udfordringer og elever, som er fagligt udfordret. Der er for eksempel tolærerordninger, lektiecafeer og en elevcoach.
”Vi har elever, som har hovedet til at klare sig godt, men som har behov for noget støtte for at gennemføre uddannelsen. Det er klart, at det er dyrere at have ordninger, hvor lærere hjælper få elever, og derfor kan nedskæringer nemt gå ud over den slags ordninger,” siger Magnus Porse.
Han kalder det ”hen i vejret”, når undervisningsministeren siger, at der er effektiviseringspotentialer for eksempel via indkøb.
”Vi har indkøbsaftaler og administrationsfællesskab med andre gymnasier, så på det område kan vi ikke hente meget,” siger han.
Hvidovre Gymnasium og HF: Effektiviseringspotentiale? Ikke hos os!
Hvidovre Gymnasium og HF ligger i et område med mange elever fra uddannelsesfremmede hjem. Frafaldet er derfor også større end på de fleste andre gymnasier, og det kan mærkes på skolens økonomi.
”Grundlæggende er det et politisk valg, om man også vil have gymnasier i områder, hvor der traditionelt set er et lavt uddannelsesniveau. Det bliver rigtigt svært for os at skære så meget. Det kan godt være, der er et effektiviseringspotentiale på gymnasierne, men det er i hvert fald ikke hos os,” siger tillidsrepræsentant Christer Rovang Jakobsen.
På Hvidovre Gymnasium er det ifølge Christer Rovang Jakobsen nødvendigt at målrette forløb til de uddannelsesfremmede elever, hvis de skal udvikle sig, lære noget og undgå frafald. Han frygter, at færre penge betyder, at det bliver vanskeligere at lave den slags forløb.
Hjørring Gymnasium og HF: I forvejen presset
Tillidsrepræsentanten på Hjørring Gymnasium har svært ved at se, at nedskæringer ikke får konsekvenser for undervisningen.
”Så store besparelser vil alt andet lige skabe forringelser i undervisningen. Det kan betyde, at lærere får flere hold og opgaver og skal rette elevernes opgaver hurtigere. I forvejen er lærerne pressede,” siger Martin Christiansen.
Han nævner også, at nedskæringer kan betyde, at det bliver sværere at fastholde og tiltrække nye elever. Hjørring Gymnasium er med i et projekt for at få flere unge i Hirtshals til at tage en ungdomsuddannelse.
”Gymnasier i udkantsdanmark spiller en vigtig rolle for at få flere unge til at tage en uddannelse, men det koster penge at lave tilbud for unge, som har brug for ekstra hjælp,” siger Martin Christiansen.
Allerød Gymnasium: 2017 bliver vanskeligt
På Allerød Gymnasium fortæller tillidsrepræsentant Rune Elmgren Jakobsen, at der ikke er panik over nedskæringer i 2016, men 2017 bliver et vanskeligt år.
”I 2017 kommer det til at gøre ondt. Vi kan ikke skære så meget, uden det kommer til at gå ud over undervisningen. Vi har allerede travlt, som det er nu, og vi har effektiviseret siden 2013,” siger han.
Han peger på, at gymnasiets cyklus betyder, at der er perioder, hvor lærerne har meget travlt, og han frygter, at nedskæringer betyder, at lærerne vil få endnu flere opgaver i de perioder.
Mariagerfjord Gymnasium: Går ud over eleverne
Tillidsrepræsentant på Mariagerfjord Gymnasium, Helle Frandsen siger, at hun tror, at skolen kommer gennem 2016 uden de store forandringer, men så kommer det til at gøre ondt.
”Vi har ikke alverdens knapper at skrue på, og vi har effektiviseret siden 2013, så nedskæringer kommer sandsynligvis til at gå ud over eleverne. Det kan betyde færre valgmuligheder for eleverne og mindre forberedelse til lærerne,” siger Helle Frandsen, som også påpeger, at prognoser viser, at der i fremtiden vil være færre elever som søger ind på gymnasiet – og det vil igen gå ud over økonomien.
Midtsjællands gymnasium: Drastiske nedskæringer
Midtsjællands Gymnasium og HF’s økonomi er ifølge tillidsrepræsentant Morten Kjærgaard Christensen ikke bedre, end at de planlagte nedskæringer vil blive ”drastiske” for skolen.
”Jeg frygter for afskedigelser inden 2017, og det betyder, at lærerne skal løbe hurtigere – at vi får flere hold og opgaver,” siger Morten Kjærgaard Christensen, som fortæller, at nedskæringerne nu bliver drøftet i Medindflydelsesudvalget (MED) på skolen.
Favrskov Gymnasium: Kan koste hoveder
Tillidsrepræsentant på Favrskov Gymnasium Leif Søgaard Kristensen fortæller, at lærerne siden den nye overenskomst i 2013 løber lidt stærkere, og han frygter derfor nedskæringer i den størrelsesorden, som stx står over for.
”Hvis man fjerner 10 procent af indtægtsgrundlaget, så frygter jeg, det kommer til at koste hoveder, og at de tilbageværende så skal løbe hurtigere,” siger Leif Søgaard Kristensen.
En ny taxameteraftale betyder, at stx mister 235 millioner fra 2017.
Samtidig vil regeringen skære to procent om året de næste fire år på hele uddannelsesområdet.
En beregning fra GL viser, at de samlede nedskæringer for stx vil blive på lidt over 11 procent frem til 2019.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode