På flere store gymnasier er der allerede i år færre penge i budgetterne, og besparelserne stiger frem mod 2028. Det skyldes taxameteromlægningerne, hvor store skoler mister penge, mens mindre skoler får flere penge til undervisning.
Omlægningerne kan ikke undgå at betyde færre lærere på de store skoler, da lønningerne er den klart største udgift på gymnasierne. Og besparelserne betyder også, at der skæres i tilbud til eleverne. Det viser eksempler fra fire skoler, som Gymnasieskolen har talt med.
På Aalborg Handelsskole er det allerede meldt ud, at lærerværelset får fem færre kolleger i fremtiden.
”Det er træls, når vi i forvejen har en høj elev-lærerratio og har travlt, og det er træls at skulle sige farvel til gode kolleger. Vi kommer til at få mere travlt og levere lidt dårligere kvalitet,” siger Ann Baadsgaard, som er tillidsrepræsentant på den ene af to hhx-afdelinger på Aalborg Handelsgymnasium.
Rammes ekstra hårdt
Aalborg Handelsskole har over 1.800 hhx-elever på de to afdelinger Saxogade og Turøgade, og dermed bliver skolen hårdt ramt af det knæktaxameter, som er blevet indført fra i år.
Det nye taxameter betyder, at skoler får færre penge, når antallet af elever overstiger 700. Det gælder også, selv om eleverne er fordelt på forskellige afdelinger, som det er tilfældet på Aalborg Handelsskole.
”Det rammer os ekstra hårdt, fordi vi har så mange elever. Men eleverne er fordelt på to forskellige skoler, og dermed har vi ikke de samme stordriftsfordele, som en skole på én adresse,” siger Ann Baadsgaard.
Vi håber, at vi undgår afskedigelser, men vi undgår ikke effektiviseringer.
På Aalborg Handelsskole har ledelsen bedt lærerne melde ind, om de går med tanker om pension, orlov, nedsat tid eller lignende efter sommerferien i år.
”Vi håber, at vi undgår afskedigelser, men vi undgår ikke effektiviseringer,” siger Ann Baadsgaard.
Aalborg Handelsskole skal spare to millioner kroner i år på grund af knæktaxametret. Derudover skal skolen spare en million kroner på grund af bortfald af kompetencemidler, skolen tidligere har modtaget.
Tilbud skæres væk
Rosborg Gymnasium & HF i Vejle med 1.150 elever på stx og 200 på hf skal i år spare 1,3 millioner kroner og fra næste år knap 2 millioner kroner om året. Det svarer til 1,6 procent af budgettet.
”Vi kommer til at skære tilbud væk til særligt talentfulde elever og til de elever, som har brug for lidt ekstra støtte. Det kan for eksempel være vejledning og tilbud til elever, som har svært ved matematik,” siger Hanne Hautop, som er rektor på Rosborg Gymnasium & HF.
I første omgang så det ud til, at Rosborg Gymnasium & HF skulle spare op mod 4 millioner kroner. Regeringen foreslog nemlig besparelser på A-fagstaxametret og et knæktaxameter på 10 procent for skoler med over 700 elever på samme uddannelsestilbud.
Men ved finanslovsaftalen, som blev indgået med SF og Radikale Venstre, blev besparelsen for A-fagstaxametret næsten fjernet, og knæktaxametret blev reduceret fra en besparelse på 10 procent til 7,5 procent for skoler med 700 elever og opefter.
Fire millioner kroner havde været en meget voldsom reduktion i budgettet, og Hanne Hautop mener også, at to millioner kroner er en for stor mundfuld.
”Jeg synes, det er fint, at små skoler får flere penge, men jeg mener, det er forkert at finansiere det ved at skære i uddannelse på andre skoler. Vi kommer ikke umiddelbart til at sige farvel til fastansatte, men der vil nok være årsvikarer, som ikke bliver forlænget,” siger Hanne Hautop.
Fra katastrofe til ulykke
Roskilde Katedralskole skal i år spare 1,3 millioner kroner og små 4 millioner kroner i 2028.
”Vi er gået fra en katastrofe til en alvorlig ulykke,” siger rektor Claus Niller om regeringens første forslag til en finanslov og det endelige resultat, som reducerede besparelserne for de store stx-skoler.
”Jeg kan ikke på stående fod sige, hvad konsekvenserne bliver. Men når besparelserne er fuldt ud implementeret, kan det ikke undgå, at der vil ske tilpasninger. Lønbudgettet fylder så meget, at vi ikke kan massere os ud af så store besparelser,” siger Claus Niller, som også nævner, at årets søgetal er afgørende for det kommende budget.
Han er frustreret over besparelserne, som skyldes knæktaxametret.
”De skoler, som er ramt af vigende demografi skal hjælpes, men det skal ikke ske på bekostning af andre skoler,” siger han.
En stilling mindre om året
Rødovre Gymnasium skal i år spare lidt under 800.000 kroner og 2,6 millioner kroner i 2028, hvilket svarer til 3,6 procent af budgettet.
Hvis budgettet skal hænge sammen, så er det nødvendigt med en medarbejderreduktion.
Den største besparelse skyldes nye regler for uddeling af socialt taxameter, som er målrettet fraværstruede elever. Selv om rammen for socialt taxameter hæves med 10 procent og uddelingen forenkles, så ender Rødovre Gymnasium uheldigvis med at miste penge på de nye regler. Skolen rammes dog også af knæktaxamtret.
”Besparelsen svarer til en stilling om året i tre-fire år. I første omgang sparer vi nogle opgaver væk for eksempel obligatoriske samtaler, vi har haft med elever på skolen, dobbeltlærerordning og lektiecafé. Vi har også afskediget en psykoterapeut, som har været tilknyttet skolen,” siger rektor Peter Ditlev Olsen.
Det er dog for tidligt at sige, hvad besparelserne yderligere vil betyde i de kommende år.
”Men det er naturligt, at hvis budgettet skal hænge sammen, så er det nødvendigt med en medarbejderreduktion. Jeg er enig i, at der er nogle gymnasier i udkanten, som har brug for flere penge, men jeg synes, det er en underlig nulsumslogik, at andre skoler skal spare,” siger Peter Ditlev Olsen.
Beløbene er estimeret.
Kilde: Børne- og undervisningsministeriet og GL
Rettelse 27. november. Beløbet til htx er rettet fra 25 mio. kr. til 29 mio. kr. Der skal tages tages forbehold for hvor mange elever, som vælger fagene fremover.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode