Artikel
Skal alkohol på studieturen være forbudt? Jeppe er for – Lise er imod
Jeppe-Lise-aspect-ratio-348-234

Skal alkohol på studieturen være forbudt? Jeppe er for – Lise er imod

Alkohol og studieture hører ikke sammen, siger den ene. Et forbud er alt for restriktivt, mener den anden. Lærerne Jeppe Bredahl og Lise Rejnhold ser vidt forskelligt på et alkoholforbud.

Tekst_ Tina Rasmussen
Foto_ Privat

Skal det være slut med, at eleverne må drikke en øl til maden eller et glas vin senere på aftenen, når de er på studietur?

Ja, mener Jeppe Bredahl, der underviser på Helsingør Gymnasium. Nej, mener Lise Rejnhold, der er lærer på Odense Katedralskole.

For Jeppe Bredahl er et totalt forbud mod alkohol på studieture den rigtige løsning.

”Problemet er, at det ikke bliver ved den ene øl. En studietur er en faglig tur. Det skal vi insistere på. Alkohol er ikke på listen over præstationsfremmende stoffer i forhold til det faglige indhold,” siger Jeppe Bredahl.

Han synes, at et forbud er et vigtigt signal både i forhold til eleverne og samfundet.

”Som uddannelsesinstitution skal vi tydeligt markere, at alkohol og studieture ikke hører sammen. Du kan ikke tage på tur med dit gymnasium og drikke dig stiv.”

Lise Rejnhold mener omvendt, at et forbud er alt for restriktivt. Hun ser intet problem i, at eleverne drikker en øl eller et glas vin til maden om aftenen.

”En studietur er en faglig aktivitet. At eleverne kommer ud og møder verden og ser nye faglige sammenhænge er selvfølgelig det allervigtigste, men turen har også et socialt fokus,” siger Lise Rejnhold.

Delte meninger
Jeppe Bredahl og Lise Rejnhold er langt fra de eneste gymnasielærere, der ser forskelligt på, om et decideret forbud mod alkohol på studieture er den rigtige løsning.

Flere gymnasier har i dette skoleår besluttet at forbyde al indtagelse af alkohol på deres studieture, og på andre skoler kører diskussionen lige nu.

Sundhedsstyrelsen og gymnasiernes to lederforeninger sendte et brev til gymnasierne i begyndelsen af august, hvori de opfordrede til at gøre studieture 100 procent alkoholfri.

Baggrunden for opfordringen er Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om unges indtag af alkohol, som blev meldt ud i foråret. Styrelsen fraråder nu, at unge under 18 år drikker alkohol.

Men ude på skolerne er meningerne om alkoholforbud og studieture delte – både blandt lærere og rektorer.

Læs: Gymnasier er uenige om alkoholforbud på studieture

I brevet foreslår Sundhedsstyrelsen også, at skolerne ændrer reglerne til fester og andre arrangementer, så der ikke bliver udskænket drikkevarer med en alkoholprocent, der er højere end fem procent, og at alkohol i det hele taget kommer til at fylde mindre.

Elever med tømmermænd
På Helsingør Gymnasium, hvor Jeppe Bredahl underviser i dansk og idræt, har ledelsen fra dette skoleår indført, at studieturene fremover skal være totalt alkoholfrie. Tidligere har det været o.k., hvis eleverne drak en øl til middagen om aftenen, så længe de var friske og klar til det faglige program næste morgen. De seneste par år har der kun måttet komme alkohol på bordet den sidste aften.

Danske unge har verdensrekord i druk, og det skal gymnasiet adressere.
Jeppe Bredahl, lærer
Helsingør Gymnasium

Jeppe Bredahl bakker op om forbuddet, og hans indtryk er, at et stort flertal af hans kolleger gør det samme. Han har været af sted på otte studieture og har flere gange stået med tømmermændsramte og trætte elever, når dagens program er gået i gang. Han mindes blandt andet en tur til Sarajevo, hvor der var arrangeret et besøg på EU’s kontor.

”En dansk embedsmand brugte to timer af sin travle hverdag på at holde oplæg, og så stod jeg der med elever, der halvsov og var totalt ligeglade.”

Han er helt med på, at en studietur også har et socialt fokus, men han mener, at gymnasierne skal have modet til at vise eleverne, at man godt kan være sammen og hygge sig, uden at der behøver at være alkohol involveret.

”I min verden er det gymnasieskolens fornemmeste dannelsesmæssige opgave at udfordre elevernes vanetænkning,” siger han og fortsætter:

”Der er så meget vanetænkning i den danske alkoholkultur. Danske unge har verdensrekord i druk, og det skal gymnasiet adressere.”

Fornuftigt forhold til alkohol
Lise Rejnhold underviser i idræt og historie på Odense Katedralskole. Her har man ikke indført et decideret alkoholforbud på studieturene endnu. Men diskussionen er i gang, og Lise Rejnhold tror, at det ender med et forbud.

Det vil være en ærgerlig og forkert beslutning, mener hun.

”Vi skal danne eleverne til den verden, der rammer dem, når de forlader gymnasiet. Vi skal lære dem at få et fornuftigt forhold til alkohol, og det gør man ikke med et forbud,” siger Lise Rejnhold, der har været på 15 studieture som lærer.

I hendes øjne har det også stor værdi, at eleverne på en studietur oplever lærerne som ’hele’ mennesker, der også lever uden for klasselokalet og godt kan have det sjovt, tage et glas vin til maden eller gå på pub med eleverne om aftenen og stå klar næste morgen til en ny dag med et fagligt program.

”Der er et almendannende aspekt i relationen mellem lærer og elever på en studietur. Det er meget givende for eleverne, at de møder mig som andet end den fagperson, de kender mig som. At de ser en mere privat side af mig,” siger hun og uddyber:

”De ser min store faglige begejstring og seriøsitet i kombination med en ellers mere privat, social side, hvor alkohol kan indgå, uden det bliver et problem eller ødelægger noget fagligt.”

Nej tak til ny rolle
På Odense Katedralskole gælder skolens studie- og ordensregler på studieturene. Tidligere måtte eleverne godt drikke alkohol, men de skulle være hjemme på deres værelse på et bestemt tidspunkt, typisk ved 23-tiden, og være friske og undervisningsparate næste morgen.

”Jeg synes, at det fungerede at give de unge mennesker det ansvar,” siger Lise Rejnhold, der fortæller, at hun kun få gange har stået med elever, der havde tømmermænd.

I dag må der ikke nydes alkohol, snus og euforiserende stoffer på studieturene. Dog kan lærerne beslutte, at eleverne godt må drikke et glas vin eller en øl den sidste aften.

Skal vi gå rundt på værelserne? Skal vi kigge i deres tasker? Den rolle som politimand har jeg ikke lyst til.
Lise Rejnhold, lærer
Odense Katedralskole

Lise Rejnhold tror, at de fleste af hendes kolleger vil være med på et totalt forbud, men at mange vil være bekymrede for den rolle, det sætter lærerne i. Den bekymring har hun også.

”Det bliver en kæmpe udfordring at håndhæve et forbud. Skal vi gå rundt på værelserne? Skal vi kigge i deres tasker? Den rolle som politimand har jeg ikke lyst til. Det er langt fra den relation baseret på tillid, som jeg har med eleverne til hverdag.”

Ikke sværere at håndhæve
Jeppe Bredahl medgiver, at det i teorien lyder fint at lade eleverne drikke et glas øl eller vin til maden og vise dem, at alkohol sagtens kan indtages i moderate mængder. Hans erfaring er bare, at virkeligheden er en anden.

”Når lærerne er gået hjem, fortsætter festen. Og tømmermænd og mangel på søvn er ikke befordrende for den nysgerrighed og interesse, der er forudsætningen for læring,” siger han.

Men gør et forbud ikke bare, at eleverne drikker i smug?

”Jo, det kan godt være, vi kan jo ikke holde øje med dem 24 timer i døgnet. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi markerer, at det ikke er noget, vi som lærere og skole står inde for.”

Han erkender, at det kan være svært for lærerne at håndhæve et totalt forbud. Men det er lige så svært at håndhæve en regel om, at eleverne kun må drikke en øl eller et glas vin til maden, som mange gymnasier har i dag, mener han.

På Helsingør Gymnasium vil man sende elever hjem for egen regning, hvis lærerne opdager, at de har overtrådt forbuddet. Det er blevet meldt klart ud til elever og forældre, fortæller Jeppe Bredahl. Han har lige været på studietur til Berlin – den første med det nye alkoholforbud.

”Det var en vellykket tur. Der var et godt fagligt indhold, eleverne var aktive, og det var dejligt at se dem hygge sig sammen uden alkohol.”

Det er hans klare indtryk, at eleverne faktisk overholdt forbuddet.

”Selvfølgelig kan jeg ikke vide det, men jeg har ingen grund til at tro andet. Alle var friske om morgenen. Vi skulle ikke rundt på værelserne og vække nogen, som vi har skullet tidligere,” siger Jeppe Bredahl.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater