Unge skal ikke kun i medierne på grund af Paradise Hotel og Sommer i Sunny Beach, mener forfatter og musiker Kristian Leth. Derfor har han taget initiativ til at starte en tænketank for unge, som skal få medierne til at inddrage de unges syn på verden.
De unge tager ikke politikerne og autoriteterne alvorligt. Og jeg bebrejder dem slet ikke,” siger forfatter og musiker Kristian Leth. Vi har sat os sammen for at snakke om de unge og deres forhold til medierne. Ret hurtigt slår Kristian Leth fast, at det meste, man får ud af at lytte til medierne, er løgne. Og løgnene bliver i for høj grad accepteret af den voksne generation. Og den tradition skal ikke viderebringes til de unge, mener han. Det skal den nye tænketank YouGlobe, som Kristian Leth er medstifter af, være med til at sikre.
Brug for ungt perspektiv
Kristian Leth er 32 år. Men han har nået lidt mere end de fleste. Han er forfatter, radiovært, pladeselskabsmedejer, foredragsholder samt forsanger i bandet The William Blakes. Han har tidligere medvirket i film og været tv-vært. YouGlobe er hans seneste projekt. Ud over Kristian Leth er en række gymnasier, ungdomsorganisationer og andre enkeltpersoner involveret.
De unge er ofte repræsenteret i de danske medier, men tit er det i realityprogrammer som Sommer i Sunny Beach og Paradise Hotel. Dem, der typisk byder på druk, hor og et nemt grin. Men den nye tænketank vil gerne have medierne til at bruge de unge lidt anderledes. YouGlobe vil have de unge mere i spil i den danske presse. For den mangler et ungt perspektiv på verden.
Formålet med tænketanken er at give mere plads til unge i den offentlige debat og den daglige nyhedsstrøm. For man lytter ikke til de unge. Man kigger på dem – og så undrer man sig.
”Når man endelig har en ung med i medierne, så er det historien om, at de unge gør noget skørt. Og så får man en ung til at fortælle, hvor skørt det er. De unge kan sagtens bruges i normale sammenhænge. Derfor vil vi engagere en række unge mennesker, så vi pludselig har mulighed for at lave nogle ret præcise tilkendegivelser fra de unge målgrupper. Det mangler vi. For vi hører aldrig, hvad de unge mener om noget,” siger Kristian Leth.
Tænketanken skal fungere som en dynamisk medieplatform, hvor unge kan debattere alverdens emner, foretage meningsmålinger og skabe deres egne nyheder, der sendes ud til den etablerede presse. Det skal ikke bare omhandle de emner, som man tror, rammer de unge. Det skal være alt.
”Det billede, man ofte maler i medierne, er et billede af nogle unge, der ikke holder fast i noget. Jeg deler ikke tanken om, at de unge er uengagerede og ikke er interesserede i verden omkring sig. YouGlobe vil lave om på tendenserne i mediernes brug af de unge og få dem til at føle sig som en del af det samfund, de snart skal overtage,” siger han.
YouGlobe er heller ikke blind for, at ledigheden blandt unge er høj, og at det blandt andet er her, de unge selv skal være mere synlige og skaffe sig indflydelse. Ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er cirka 11 procent af de unge mellem 16 og 29 år på overførselsindkomst i Danmark. Det svarer til cirka 105.000 personer.
Medierne byder på løgne
Et af tænketanken YouGlobes formål er også at få unge til at deltage i samfundsdebatten. Men det mener Kristian Leth virker svært, når samfundsdebatten er præget af løgne. Løgne, som bedst kommer til udtryk, når politikerne skal have deres dagsorden ud, mener Kristian Leth.
”Når man tænder fjernsynet og lytter til nyhederne, er det den ene løgn efter den anden, man får serveret. For måden, politikerne taler til hinanden på, og især måden, de taler til os på, er et tegn på, at løgnen er gået hen og blevet det bærende formsprog. Og det føles, som om vi voksne mennesker accepterer det som vores nyheder. Og bagefter går vi rundt og siger: Sådan er det jo i politik.”
Det er en bizar virkelighedsopfattelse, mener han. Og en af grundene til, at den er opstået, kendetegnes for eksempel ved måden, politikerne kommunikerer på. Blandt andet brugen af spindoktorer er afgørende. For spindoktorer dækker over sandheden ved at fortælle noget andet. Det har nu udviklet sig til, at mediebrugerne sidder med en forudindtagethed, der giver dem følelsen af, at det er løgn, hver gang der bliver sagt noget i politik, siger han.
”Når autoriteterne opfører sig sådan, begynder de unge at regne det, der kommer oppefra, som bullshit. Og de bliver mere og mere mistroiske. Modsat andre generationer, der er blevet vant til løgnen og accepterer den, melder de unge sig bare ud og accepterer ikke løgnen. De har meget svært ved at tage politikere alvorligt i dag. Og de har meget svært ved at tage autoriteter alvorligt.”
Men selvom de unge kan have lyst til at melde sig ud af samfundsdebatten, bliver et af formålene for YouGlobe at få den yngre del af befolkningen til at få sat flere ungdomsrelaterede emner på dagsordenen. Og at få de unge til at blive bevidste om de demokratiske værdier. Blandt andet kommer tænketanken til at være aktiv på Facebook, der bliver den primære platform, som tænketanken skal bevæge sig på. Derudover skal den være tilgængelig fra web, Twitter og apps.
Indbyrdes forståelse
Når de unge så nemt afviser autoriteterne, skal de i hverdagen mødes af autoriteter, der lægger op til indbyrdes forståelse. Det skal være nogen som de unge kan respektere. For eksempel en underviser.
”Eleven og underviseren skal have en indbyrdes accept af, hvad der er bullshit, og hvad der ikke er bullshit. Hvis underviserne står og fortæller eleverne noget, de selv ved ikke beskriver virkeligheden, bliver de nødt til at fortælle eleverne det. For de unges bullshittolerance er minimal. Fuldstændig minimal. Og når de kommer ud for bullshit fra autoriteten, så råber de ikke: Hvad fanden bilder du dig ind? De stopper bare med at tage dig alvorligt. Og så bliver det svært at få dem tilbage.”
Han mener, at det kan komme til at blive en udfordring at prøve at fortælle de unge om politik, når de ikke stoler på politikerne. Det giver nogle udfordringer for lærerne, men den indbyrdes forståelse kan være med til at hjælpe på det. Derfor skal lærer og elev være på bølgelængde, når der bliver undervist. For de ved, hvornår der bliver løjet for dem, siger han.
Del af en større autoritet
Kristian Leth har selv prøvet at være en del af en større autoritet, da han arbejdede på DR Ung. Der mærkede han, hvordan de unge reagerer, når de føler, at autoriteterne ikke lever op til deres krav. Han var blandt andet tv-vært på musikprogrammet Liga, der handlede om dansk og international musik.
”De unge seere flygtede fra det, vi lavede til dem. Vi troede, vi vidste, hvad de unge ville have. Men efterhånden kunne vi slet ikke regne dem ud. Vi troede, vi kunne lægge programmet efter, hvad vi vidste, de unge gjorde. Men vi var ikke klogere end dem, og vi kunne slet ikke styre dem. Og det var et wakeupcall.”
Tænketanken YouGlobe mener, at den danske presse mangler et ungt perspektiv på verden. Derfor er formålet med tænketanken at give mere plads til unge i den offentlige debat og den daglige nyhedsstrøm. YouGlobe er en dynamisk medieplatform, der vil have unge til at udveksle holdninger, debattere politiske emner og skabe deres egne nyheder. Det skal gøres ved at samle en masse unge på en række platforme som Facebook, Twitter, web og apps. Desuden skal YouGlobe også virke som nyhedsbureau.
Læs mere på www.yglobe.dk.
• Født i 1980.
• Uddannet på Forfatterskolen i 2002.
• Medejer af pladeselskabet Speed of Sound, hvor han siden 2008 har udgivet seks album. Blandt dem er fire med bandet The William Blakes, hvor han er forsanger.
• Han er radiovært og tidligere tv-vært og skuespiller.
• Han er konsulent og rådgiver for Kulturministeriet.
• Han er desuden søn af digteren og filminstruktøren Jørgen Leth og skuespillerinden Hanne Uldal.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode