Artikel
“Lektiefri hf er mindst lige så hårdt”
lektielæsning

“Lektiefri hf er mindst lige så hårdt”

Som flere andre gymnasier og hf-kurser starter Viborg Gymnasium og HF også en lektiefri hf-linje efter sommerferien. Vicerektor Martin Kristiansen forsikrer, at det ikke er en nem måde at få hf-eksamen på - tværtimod.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Hvorfor laver I en lektiefri linje på hf?

"I stedet for at gå ind til timen med den forudsætning at eleverne har læst, og det så viser sig, at flere ikke har læst, så starter alle elever det samme sted.  Vi har en stor gruppe elever, som er gode til at lave lektier og forberede sig hjemme fra, og så har vi nogle, som ikke får læst. Vi har også en mellemgruppe, som måske nok laver lektier, men hvor det viser sig, at det i bedste fald er en fuldstændig overfladisk læsning, som ikke har bibragt dem kundskaber. Vi har syv hf-tilbud, og lektiefri hf bliver kun et af dem."

Hvordan skal undervisningen foregå på lektiefri hf?

"Timen starter med, at eleverne læser. De læser selv i par, eller læreren læser højt. På den måde finder vi også ud af, hvilke elever der har problemer med den rent mekaniske afkodning af teksten, eller hvem som har problemer med at forstå en faglig tekst. Vi kan for eksempel bede dem om at understrege bestemte nøgleord i teksten frem for, at de sidder derhjemme med en overstregningstusch i blinde."

Skal de lave opgaver hjemme?

"Ja, der vil være opgaver hjemme. Vi vil også arbejde med studietidsforsøg, som ligger under Undervisningsministeriet, hvor man arbejder med at sammenlægge elevtid og undervisningstid i et vist omfang. Vi har også lektiecafeer, som også vil være målrettet de elever."

Er det ikke godt, at eleven lærer at tage ansvar for sin uddannelse ved at læse lektier?

"Det er det for nogle. For andre vil vi hellere arbejde med de kompetencer, som eleverne faktisk kommer med og tage udgangspunkt i dem. Hvis de ikke er i stand til at understrege nøgleord i en tekst, så vil vi gerne lære dem det. Det lærer vi dem ikke ved at sende dem hjem med en bog, det gør vi ved at arbejde med det i timerne."

Eleverne skal læse videre bagefter. Hvornår skal de lære selv at læse lektier, hvis de ikke gør det på ungdomsuddannelsen?

"Vi træner deres studiekompetencer under uddannelsen, og det er bedre frem for, at vi lader som om, de træner dem derhjemme. Husk på, at det er et særligt tilbud, og vi stadig har tilbud til dem, som er fint i stand til at læse lektier. Vi vil gerne have fat i dem, som har svært ved at sætte sig med en bog derhjemme af den ene eller anden grund. Vi tror på, at vi træner dem bedre og gør dem mere studieegnede på denne måde. Vores forudsætning er, at man ikke skal lave mindre på lektiefri hf – man skal faktisk lave mere."

Hvordan kan de lave mere, når de ikke laver lektier derhjemme, men i timen?

"De arbejder smartere. I dag er det sådan, at undskyldning nummer et for ikke at lave noget i timen er, at jeg ikke har lavet lektier. Hvad skal læreren så stille op med vedkommende? Her går vi ind til timen med samme forudsætning, vi starter alle det samme sted. Det her er ikke en nem måde at gå gennem hf på, de skal arbejde mindst lige så hårdt som på andre hf-linjer. Alle elever, som skal begynde på linjen, skal have en samtale med en studievejleder, så de er klar over, hvad linjen indebærer."

 

 

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater