Artikel
Kommission skal nytænke ungdomsuddannelser
Greve Gymnasium 12 undervisning

Kommission skal nytænke ungdomsuddannelser

Tænketanken DEA og Industriens Fond står bag ny uddannelseskommission. Den skal stille skarpt på ungdomsuddannelsessystemet og komme med et bud på en reform.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Ny uddannelseskommission skal komme med et bud på en samlet reform af de danske ungdomsuddannelser.

Det er tænketanken DEA og Industriens Fond, der står bag Ungdomsuddannelseskommissionen, som bliver lanceret i dag.

Baggrunden er den udvikling, der har præget ungdomsuddannelserne igennem de sidste 10 år: Søgningen til erhvervsuddannelserne er faldet med omkring 30 procent, mens elevtallet på de gymnasiale uddannelser er steget kraftigt. I dag starter næsten tre ud af fire i gymnasiet.

Skævvridning
Niels Egelund, professor og leder af Center for Strategisk Uddannelsesforskning på Aarhus Universitet, er udpeget som formand for Ungdomsuddannelseskommissionen.

”Det er helt åbenlyst, at der er sket en skævvridning af søgningen til uddannelserne. Søgemønstret passer ikke til samfundets behov i de kommende år,” siger Niels Egelund og fortsætter:

”Derfor er der ikke brug for lappeløsninger, men for en gennemgribende analyse af udfordringerne og en samlet løsning, der inddrager alle ungdomsuddannelser. Vi skal sikre, at flere får den uddannelse, arbejdsmarkedet efterspørger, og de unges evner rækker til."

Trækker på udlandet
Kommissionen vil også trække på viden fra udlandet. For eksempel vil man kigge på de europæiske lande, der i langt højere grad har haft succes med at udvikle deres ungdomsuddannelser. Det gælder blandt andet Tyskland, Holland, Østrig og Schweiz.

”Der er allerede lavet mange analyser af ungdomsuddannelsessystemet. Men der er ikke set på uddannelserne og systemet som helhed, og der er ikke i tilstrækkelig grad anvendt viden fra udenlandske ungdomsuddannelsessystemer,” siger Niels Egelund.

Kommissionen tæller blandt andre Allan Kjær Andersen, rektor på Ørestad Gymnasium, Gitte Nørgaard Nielsen, direktør på Aarhus Købmandsskole og Lars Goldschmidt, direktør i Dansk Industri.

Første møde i Ungdomsuddannelseskommissionen bliver holdt den 3. juni. Kommissionen kommer med sit forslag til et nyt ungdomsuddannelsessystem til foråret.

Læs mere om kommissionen og se medlemmerne her

Fakta om kommissionen

Tænketanken DEA og Industriens Fond lancerede den 30. maj en uddannelseskommission, der får et år til at nytænke ungdomsuddannelsessystemet og komme med et bud på en ny struktur. Niels Egelund, professor i pædagogik og centerleder, Aarhus Universitet, er udnævnt til formand. Baggrunden for kommissionen er, at ungdomsuddannelsessystemet ifølge initiativtagerne er i dyb krise. Fra 2001 til 2013 er søgningen til erhvervsuddannelserne faldet fra 32 procent til 19 procent. I samme periode er søgningen til gymnasiet steget fra 59 procent til 74 procent. 
Læs mere om ungdomsuddannelseskommissionen på www.dea.nu.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater