Katharina Illum husker stadig tydeligt den samtale, hun havde med rektor Susanne Stubgaard på Næstved Gymnasium i november 2018.
Den på det tidspunkt 18-årige gymnasieelev havde natten til fredag efter en bytur overnattet hos en ven fra Næstved Gymnasium og Hf. I løbet af natten blev hun ifølge sin egen forklaring voldtaget af vennen.
“Jeg havde det forfærdeligt dagen efter, og jeg fortalte en veninde om, hvad der var sket. Om mandagen gik jeg ned til en studievejleder på skolen og fortalte om det,” fortæller Katharina Illum.
Hun talte med nogle få gode veninder fra gymnasiet om sin oplevelse, og da de hørte om den, overtalte de Katharina Illum til at tage til politiet for at anmelde overgrebet.
Hun sagde meget tydeligt, at jeg ikke skulle fortælle det til nogen på skolen.
Vi ønsker ikke et “pressehelvede”
Få dage efter blev hun kaldt til samtale på rektors kontor. Da Katharina Illum kom ind på kontoret, havde hun forestillet sig, at rektor ville spørge til, hvordan hun havde det. Om hun var ok eller noget lignende. Men det var ikke dagsordenen for samtalen.
“I stedet spurgte hun mig, om jeg havde fortalt det til nogen. Og hun sagde meget tydeligt, at jeg ikke skulle fortælle det til nogen på skolen. Vi ønsker ikke et “pressehelvede”, sagde hun blandt andet,” fortæller Katharina Illum.
“Hun spurgte ikke til, hvordan jeg havde det,” siger hun.
Gymnasieeleven argumenterede for, at hun havde brug for at tale med sine tætte veninder på skolen om overgrebet. Hun havde ikke lyst til at tale med andre om det.
Hun fortalte også, at hendes far døde, da hun var 14 år, og der havde det hjulpet at tale med sine veninder om det.
Ifølge Katharina Illum rokkede det dog ikke ved rektors argumenter.
Rektor foreslog, at Katharina Illum skulle tale med en professionel om det, men det havde hun ikke lyst til, fortæller hun.
Jeg har siden, jeg dimitterede fra gymnasiet i 2019, villet fortælle min historie.
Krtik af ledelsen
Gymnasieskolen.dk har i den seneste tid skrevet flere kritiske artikler om ledelsen på Næstved Gymnasium og Hf.
I artiklen Lærere: Ledelsesstilen på Næstved Gymnasium er et stort problem, fortæller flere tidligere og nuværende lærere på gymnasiet, at ledelsesstilen er meget topstyret og kontrollerende. Flere medarbejdere fortæller også, at rektor kalder medarbejdere til samtaler, som bliver beskrevet som skideballer eller irettesættelser. Flere lærere har til gymnasieskolen.dk fortalt, at man ikke skal komme på tværs af rektor, da man så kan få det svært på skolen.
Lærere fortæller også, at de oplever en stor udskiftning af kolleger, fordi mange søger væk fra skolen.
Det er på den baggrund, at gymnasieskolen.dk skriver Katharina Illums historie.
Jeg vil fortælle min historie
Det er netop på grund af gymnasieskolen.dk’s artikler om ledelsen på Næstved Gymnasium og Hf, at Katharina Illum har henvendt sig til gymnasieskolen.dk.
Hun skrev i en mail til redaktionen:
“Jeg har siden, jeg dimitterede fra gymnasiet i 2019, villet fortælle min historie, men jeg har frygtet, at ingen ville tro mig, siden historien ville blive fortalt fra en elevs perspektiv. Men efter at flere af lærerne står frem … , føler jeg, at det er på tide at tage handling.”
Hvordan kan man sige til en ung kvinde, som står med store psykiske problemer, at hun skal pakke det væk.
Katharinas mor blev afvist
Katharina Illums mor Mette Malling husker tydeligt, da hendes datter havde været til samtale med rektor.
“Hun var rigtig ked af det. Hun fortalte, at hun havde været hos rektor, som havde sagt, at hun ikke måtte tale med nogen på skolen om det. Hvordan kan man sige til en ung kvinde, som står med store psykiske problemer, at hun skal pakke det væk og ikke må tale om det med sine veninder på skolen,” siger Mette Malling.
Hun ringede til rektor Susanne Stubgaard, mens Katharina Illum sad ved hendes side. “Rektor sagde, at hun ikke kunne tale med mig, da Katharina var myndig. Mette Malling satte telefonen på medhør, og derefter gav Katharina Illum samtykke til at fortsætte samtalen.
“Rektor svarede dog, at hun ikke havde tid nu. Og jeg sagde, at hun så måtte ringe tilbage til mig,” fortæller Mette Malling.
Ifølge hende svarede rektor afvisende på den opfordring med en begrundelse om, at det var en verserende sag.
Rektor ringede ikke tilbage.
“Det kan ikke tilgives”
Gymnasiekolen.dk har set en korrespondance på Messenger mellem Katharina Illum og eleven fra Næstved Gymnasium fra lørdag den 24. november 2018.
Den unge mand skriver blandt andet: “Vil gerne sige undskyld for alt det der i går. Ved ikke hvad det skete oppe i hovedet på mig. Har det forfærdeligt. Og skammer mig sådan.” Han skriver flere gange og ønsker at sige undskyld. Katharina Illum slutter korrespondancen af med ordene, “det kan ikke tilgives.”
Katharina Illum har ikke henvendt sig til gymnasieskolen.dk for at fortælle om, hvad hun oplevede den nat. Hun ønsker ikke at hænge den anden elev ud. Hun har henvendt sig, fordi hun stadig er chokeret over, at rektor mødte hende uden omsorg og tværtimod forsøgte at lægge låg på sagen.
Gymnasieskolen.dk har valgt at bringe et kort uddrag af ordlyden fra korrespondancen, da Katharina Illum fortæller, at hun viste rektor de samme ord fra den angrende elev.
Så vidt Katharina Illum husker, sagde rektor, at hun ville tale med den anden elev.
Rektor sagde, at hun havde fået meldinger om, at jeg havde fortalt om sagen til andre elever.
Advarsel om ikke at sige noget
Katharina Illum havde fra begyndelsen talt med sine bedste veninder på skolen om voldtægtssagen. Hun ønskede ikke, at alle mulige andre elever skulle vide noget om sagen.
Derfor undrede det hende også, da hun nogle dage senere blev kaldt til endnu en samtale med rektor.
“Rektor sagde, at hun havde fået meldinger om, at jeg havde fortalt om sagen til andre elever. Hun sagde også, at hvis det fortsatte, så kunne jeg ikke fortsætte på skolen. Hun sagde, at der var to sider af sagen, og de skulle også beskytte ham,” fortæller Katharina Illum.
Jeg kan huske, at Katharina lukkede helt af og sagde til mig, at vi ikke måtte snakke om det.
Katharina Illums veninde og klassekammerat Jasmin, som kun ønsker sit fornavn frem i artiklen, siger:
“Jeg kan huske, at Katharina lukkede helt af og sagde til mig, at vi ikke måtte snakke om det. Hun var ked af det og hvade meget fravær i den periode.”
Rygter på skolen
Ifølge hende og to andre veninder til Katharina Illum, som gymnasieskolen.dk har interviewet, gik der dog hurtigt rygter på skolen om voldtægtssagen. Den tidligere ven, som ifølge Katharina Illum, havde voldtaget hende, var nu klar over, at sagen var anmeldt til politiet.
“Jeg ved, at nogle af hans venner gik og fortalte historier om, at det var løgn. At Katharina løj. Jeg kan huske, at jeg syntes, det var totalt uretfærdigt, at andre gik og spredte rygter, mens Katharina havde fået at vide, at hun ikke måtte sige noget til nogen på skolen,” siger en veninde, som ikke ønsker sit navn frem, da hendes lillesøster går på Næstved Gymnasium.
Blev kaldt en løgner
Nogle venner til den sigtede gymnasieelev begyndte at chikanere Katharina Illum på og uden for skolen. En af hendes veninder beskriver, at hun har hørt, en af dem gå tæt på Katharina Illum og sige: ”løgner.”
Katharina Illum siger: “De begyndte at mobbe mig. Og jeg fik mere og mere fravær, fordi jeg ikke havde lyst til at være i skole. Jeg sagde det til rektor, som sagde, at hun nok skulle tale med dem.”
Mobningen stoppede dog ikke efterfølgende, ifølge Katharina Illum.
Politiet dropper sagen
Katharina Illum blev som sagt afhørt af politiet. Hendes tidligere ven var blevet afhørt og sigtet. Den 30. januar 2019 modtog hun et brev fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi med besked om, at sigtelsen blev opgivet. Gymnasieskolen.dk har set brevet, men kender ikke identiteten på den tidligere sigtede. Kort fortalt er indholdet af brevet, at det er påstand mod påstand, de unge mennesker var berusede, en anden kammerat havde også overnattet hos vennen, og hans forklaring bakkede vennens forklaring op. Og der var ingen tekniske beviser.
Hun havde ikke lyst til at komme i skole, og hun var ked af den negative opmærksomhed, hun fik, når hun var i skole.
Ikke lyst til at gå i skole
Katharina Illums veninder og mor beskriver, at Katharina Illum i perioden havde det meget svært, og da politiet valgte ikke at gå videre med sagen, blev det ikke bedre.
“Hun havde ikke lyst til at komme i skole, og hun var ked af den negative opmærksomhed, hun fik, når hun var i skole,” siger Mette Malling.
8. april blev hun kaldt til endnu en samtale med rektor. Denne gang handlede det om hendes fravær.
“Jeg fik at vide, at mit fravær var for højt, og at jeg ville blive udmeldt af gymnasiet. Jeg var virkelig ked af det. Jeg vidste godt, at jeg havde for meget fravær, men det var jo fordi, jeg var ked af at gå på skolen,” siger Katharina Illum.
Hun fik mulighed for at svare på en såkaldt partshøring, og hun skrev en mail til rektor og vicerektor og bad om at få lov til at blive på skolen.
Efter nogle dage lavede hun en aftale med rektor og vicerektor om, at hun skulle aflevere en række skriftlige opgaver, og at hvis hun gjorde det, kunne hun fortsætte på skolen.
Jeg kan huske, at vi i klassen tænkte, at det ikke giver ingen mening at smide en elev ud dagen før sidste skoledag.
Smidt ud dagen før sidste skoledag
Den 15. maj – dagen før sidste skoledag – blev hun dog alligevel smidt ud. Katharina Illum siger, at hun nåede at aflevere alle sine skriftlige opgaver, men ifølge hende mente ledelsen, at de ikke var afleveret på de aftalte datoer.
Katharina Illum afsluttede dog studentereksamen ved at gå til eksamen i alle fag. Hun sluttede sin studentereksamen af med et 10-tal i samfundsfag.
Ingen adgang til dimissionen
Hun blev student, men da hun var blevet udmeldt af skolen, havde hun ikke mulighed for at deltage i dimissionen.
“Jeg kom dog med klassen til studenterkørsel, den havde klassen jo selv betalt for,” siger Katharina Illum.
I dag er hun 20 år og arbejder blandt andet som fast vikar på et plejecenter for demente. Til efteråret flytter hun til Aarhus for at studere international virksomhedskommunikation på Aarhus Universitet.
Jeg føler ikke ledelsen interesserede sig for, hvordan jeg havde det som person.
“Skolens perfekte image”
Katharina Illum føler sig stadig svigtet af ledelsen efter sin tid på Næstved Gymnasium og Hf – og derfor står hun nu frem.
“Jeg føler ikke, ledelsen interesserede sig for, hvordan jeg havde det som person. Jeg føler, det handlede om, at der ikke måtte prikkes hul på skolens perfekte image. Det har jeg længe haft lyst til at fortælle om,” siger Katharina Illum.
Gymnasieskolen.dk har kontaktet rektor Susanne Stubgaard om sagen. Hun skriver dog, at Næstved Gymnasium og hf ikke kan kommentere på personsager.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode