Artikel
”Jeg forstår godt, hvis mange lærere er dybt bekymrede”
Tomas-Kepler-12-1-scaled-aspect-ratio-348-234

”Jeg forstår godt, hvis mange lærere er dybt bekymrede”

Frustration blandet med enkelte glædelige overraskelser. GL’s formand Tomas Kepler kalder den nye epx for en utrolig ambitiøs uddannelse, som måske vil alt for meget på en gang.

Tekst_ Johan Rasmussen
Foto_ Jacob Nielsen

Skuffet er ikke det rigtige ord. Overrasket, heller ikke.

Frustreret med et stænk af håb beskriver bedre tilstanden hos formand for GL Tomas Kepler tirsdag eftermiddag nogle timer efter, regeringen fremlagde de historisk store reformplaner for gymnasieområdet.

Tomas Kepler har i flere måneder hørt på og en gang imellem talt med børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) om regeringens planer om at lave en ny gymnasial uddannelse.

Da han i dag læste det endelige reformudspil og så pressemødet i tv, var han derfor ikke overrasket – og skuffelsen havde han absorberet over længere tid.

”Min mavefornemmelse er, at det, man lagde frem i dag, i grove træk har ligget klar meget længe. Jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvor meget regeringen har lyttet til input fra os og andre i sektoren, og hvordan det ellers ville se ud,” siger formanden.

Læs: Her er regeringens nye plan for gymnasiet

Farvel til hf
Fakta er, at GL gang på gang siden april, hvor Mattias Tesfaye første gang lancerede regeringens planer om en ny gymnasieuddannelse, har advaret mod at ødelægge hf. Og fakta er, at hf er blevet nedlagt.

”Vi mener jo, at man i stedet for at nedlægge hf skulle bygge videre på den professionsretning, som hf allerede har. Hf skaber en række gode resultater og er gode til at ramme en særlig målgruppe. Advarslen om ikke at underminere hf er der i hvert fald ikke blevet lyttet til,” siger Tomas Kepler.

Han vælger dog at se sådan på det, at hf er blevet en del af den nye epx. Og at de gode erfaringer og ikke mindst lærerkræfter fra hf, skal videreføres på epx.

Det vender vi tilbage til lidt senere i artiklen.

Karakterkrav på 6
Først skal det handle om en anden frustration, som dog heller ikke kommer som en overraskelse for Tomas Kepler. Fra 2030 indføres et karakterkrav på 6, foreslår regeringen. Eleverne skal have mindst 6 i gennemsnit af både deres standpunktskarakterer og af folkeskolens lovbundne prøver.

Tomas Kepler og GL har advaret mod at hæve karakterkravet og har med analyser og tal påvist, at især drenge, unge med anden etnisk baggrund, elever fra udkantsdanmark og børn af lavt uddannede forældre vil blive sorteret fra gymnasiet.

”Karakterkravet vil uden tvivl skævdele socialt, etnisk og geografisk. Det har vi og mange andre advaret om, men regeringen har villet gå denne vej lige fra begyndelsen,” siger Tomas Kepler.

Epx skal mere end nogen anden uddannelse, vi nogensinde har set.
Tomas Kepler, formand
GL

2 er adgangskrav til epx
Mens karakterkravet til stx skal være på 6, så skal eleverne have et gennemsnit på 2 eller med andre ord bestå folkeskolen for at komme ind på det nye gymnasium epx. 10. klasse nedlægges, og Mattias Tesfaye siger, at der også bliver brug for 10. klasses lærere på epx.

Regeringens reform af ungdomsuddannelserne

Se hele regeringens udspil Forberedt på fremtiden: Flere i gymnasiet her.

Adgangskravet til epx har ikke været kendt så længe, og det siger noget om spændvidden af  og volumen på uddannelsen. Mattias Tesfaye har en ambition om, at op mod 40 procent af de unge vil begynde på epx.

”Det er mildt sagt meget ambitiøst. Epx skal mere end nogen anden uddannelse, vi nogensinde har set. Den skal kunne gøre det, som 10. klasse og grundforløb 1 og delvist grundforløb 2 på erhvervsuddannelser gør i dag, samtidig med at den skal udfylde hf’s rolle og holde alle døre åbne for de unge. Og uddannelsen skal gøre det med en bredere elevgruppe, end nogen anden uddannelse har gjort før,” siger Tomas Kepler, som peger på, at det nok er nemmere sagt end at få det til at lykkes ude i virkeligheden.

”Jeg synes, den nye uddannelse stritter i alle mulige retninger. Og det skal man som lærer og institution samle til en hverdag, hvor de unge oplever samhørighed, sammenhæng og fællesskab,” siger Tomas Kepler.

Ungdomsmiljø er mere end fester og frokost
Han mener, at især børne- og undervisningsministeren har lavet en lidt forenklet analyse af, hvad de unge gerne vil have, og hvad et godt ungdomsmiljø er.

”Som jeg hører analysen, handler det om, at de unge skal gå ind ad den samme hoveddør, gå til de samme fester, spise i den samme kantine, og så er alle glade. Men et godt ungdomsmiljø handler om meget mere. Det handler blandt andet om at starte på et forløb sammen, og at man er sammen om at gennemføre det forløb, og at man har en hverdag og et fællesskab sammen,” siger Tomas Kepler.

Gymnasiet bliver noget andet
Han mener, at regeringen samtidig også er ved at ændre, hvad vi i dag forstår som gymnasiet.

”Den store volumen, epx skal have, udfordrer i nogen grad, hvad man forstår ved en gymnasial uddannelse. Det er vigtigt, at en gymnasial uddannelse også har et gymnasialt fagligt niveau for også at være troværdigt valg som gymnasie for de unge,” siger Tomas Kepler.

Netop det faglige niveau på epx har været en af de mere ukendte dele af udspillet fra regeringen, og det er det langt hen ad vejen stadigvæk.

Positivt med fag på B- og A-niveau
Men Tomas Kepler er dog positivt overrasket over, hvad regeringen skriver i udspillet. Eleverne skal som minimum have dansk, matematik og engelsk på gymnasialt C-niveau.

På andet år af epx vil niveauet af de gymnasiale fag dog stige for de elever, som ønsker en videregående uddannelser som pædagog eller fysioterapeut. Og på tredje år øges de gymnasiale krav til fagene yderligere for de elever, som vil have kompetencerne til at læse videre til eksempelvis lærer eller sygeplejerske.

”Det er bedre, end det første indtryk vi havde, hvor det så ud til, at de første to år kun var fag på C-niveau, og at eleverne så på tredje år skulle løftes til det niveau, vi kender fra hf i dag,” siger Tomas Kepler.

Hvad skal fagene indeholde?
Han understreger dog, at det stadig er meget uklart, hvad uddannelsen kommer til at indeholde, vel at mærke hvis den bliver vedtaget i Folketinget.

”Et C-niveau fag skal have samme niveau, som et C-niveau fag på stx eller hhx, men indholdet skal være noget andet, hører vi. Det skal være mere professionsrettet, og hvad betyder det så? Der er mange ubesvarede spørgsmål,” siger Tomas Kepler.

Enkeltfag fortsætter
Når vi er ved de mere glædelige overraskelser i udspillet, nævner Tomas Kepler også, at hf-enkeltfag fortsat skal være et tilbud for unge og voksne.

”Ministeren har flere gange over for mig gentaget, at han forstår værdien af enkeltfag for unge og voksne. Nu kommer det til at hedde gymnasiale enkeltfag i stedet for hf-enkelt fag. Og det er vigtigt, at det tilbud fortsætter,” siger Tomas Kepler.

Men han understreger også, at der nu er stor usikkerhed om rammerne for enkeltfag. Når den toårige hf forsvinder, hvad sker der så med VUC, og hvor skal enkeltfag ligge?

”Vi mangler at høre nogle klare svar om rammerne for voksenuddannelse og VUC. Der er en særlig kursistgruppe, som slet ikke føler sig hjemme i et ungdomsmiljø, og jeg kan godt være bekymret for, at der ikke bliver taget ordentligt hånd om dem,” siger Tomas Kepler.

Alle vores medlemmer bliver påvirket af udspillet.
Tomas Kepler, formand
GL

Usikker fremtid for htx
Htx er et andet ubesvaret spørgsmål i udspillet. Regeringen skriver, at den arbejder på en løsningsmodel for htx, ”eventuelt i form af en model, hvor htx helt eller delvist integreres i stx eller lignende”.

”Jeg har noteret mig, at ministeren er glad for htx, og at han ønsker at videreføre uddannelsens unikke faglige miljø og særpræg. Det er godt. Men der mangler nogle svar på, hvad der reelt skal ske. Hvis htx skal være et uddannelsestilbud på stx, kræver det også investeringer i faglokaler og så videre,” siger Tomas Kepler.

Bekymrede lærere
Han forstår godt, at mange lærere på htx ser med bekymring på regeringens udspil. Og han forstår også godt – og finder det naturligt – at næsten alle lærere synker spyttet en ekstra gang i disse dage.

”Vi står med en hel masse medlemmer, som helt forståeligt er dybt bekymrede for deres uddannelser og muligheder for fremover at arbejde på dem,” siger han.

Han nævner hf- og VUC-lærere, htx-lærere, eux-lærere og lærere på stx og hhx.

”Alle vores medlemmer bliver påvirket af udspillet. Det er den nyere Danmarkshistories måske største uddannelsesreform, der lægges op til, og det er uundgåeligt, at det uvægerligt medfører en del usikkerhed, når man vil så utroligt meget, som regeringen vil,” siger Tomas Kepler.

Smidt under bussen
Han savner, at ministeren og regeringen gør mere for også ”at udvise et ansvar for den usikkerhed, de som lærernes øverste politiske chefer skaber”.

”Jeg har forstået på ministeren, at der ikke vil være mindre undervisning på gymnasialt niveau med epx, men folk er jo dedikerede til deres uddannelser, som de har knoklet på for at levere kvalitet for de unge. For mange er det lige nu uklart, hvad deres fremtidige rolle skal være, og hvor kvaliteten i den uddannelse, som de repræsenterer, bliver af.”

Han peger på, at nogle lærere nok vil stå med følelsen af ikke at være værdsat og måske endda at være ”kastet under bussen”, som han kalder det.

”Og så hjælper det ikke, at det positive billede, som ministeren og regeringen gerne vil tegne af epx skal leveres med negative modbilleder af de nuværende gymnasiale uddannelser, hvor særligt stx og fag som oldtidskundskab tales ned. Jeg tror, mange føler, regeringen nærmest er ude efter dem eller i hvert fald slet ikke anerkender værdien af deres arbejde,” siger Tomas Kepler.

Hvad nu?
Når det er sagt, så vil Tomas Kepler og GL arbejde videre for at påvirke den politiske proces.

”Hvis Folketinget vedtager at lave denne kæmpe reform, skal vi som lærere selvfølgelig være med til sætte vores klare aftryk på indholdet af den nye uddannelse og selvfølgelig også de nuværende uddannelser,” siger Tomas Kepler.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater