Artikel
I 2025 begynder kampen om fremtidens institutioner
GS05-2024_Nyhed_MathiasTesfaye

I 2025 begynder kampen om fremtidens institutioner

Fremtidens institutioner er noget af det første, som skal falde på plads efter en politisk aftale om epx, siger børne- og undervisningsministeren.

Tekst_ Johan Rasmussen
Foto_ Keld Navntoft

Den nye gymnasiale uddannelse, epx, skal først byde velkommen til nye elever i 2030. Men allerede i 2025 begynder en proces, som direkte eller indirekte vil få indflydelse på den enkelte lærers hverdag.

I denne vinter vil der efter planen komme en politisk aftale om epx. Det er i hvert fald børne- og undervisningsminister Mattias Tesfayes (S) ambition og plan. Noget af det første, som sker derefter, er at finde ud af, hvor eleverne skal gå på epx og de andre gymnasiale uddannelser.

”Jeg vil kraftigt opfordre til, at man i de små provinsbyer finder sammen med de andre skoler i byen og etablerer et fælles ungdomsmiljø,” siger Mattias Tesfaye om tiden efter en politisk aftale.

Fusioner og campusser
Regeringen ønsker, at mindre byer kun har én institution, som udbyder epx, stx, hhx og htx. Et af de væsentligste argumenter for at lave en ny uddannelse, har for ministeren været at undgå, at små gymnasier lukker, når ungdomsårgangene bliver mindre frem mod 2035. Næsten alle unge i de mindre provinsbyer skal gå ind ad den samme hoveddør og derefter tage forskellige uddannelser, når de går videre ind i klasselokalerne.

Flere fusioner og campusser vil derfor blive plottet ind på Danmarkskortet allerede i 2025 og 2026.

”Vi har politiske intentioner om, at der skal være et konsolideret uddannelseslandskab i hele landet. Jeg vil ikke afvise, at der kan være behov for, at ministeriet enkelte steder griber lidt mere håndfast ind for at leve op til intentionerne,” siger Mattias Tesfaye.

Med epx skal der udføres mere gymnasial undervisning.
Mattias Tesfaye
Børne- og undervisningsminister

I første omgang skal der dog landes en aftale om en epx og en ny samlet institutionslov blandt Folketingets partier.

”Jeg forestiller mig, at vi laver en rammeaftale med nogle byggeklodser, og derefter vil der komme nogle delaftaler,” forklarer Mattias Tesfaye.

Hvem får lov til at udbyde epx?
Regeringen har sagt, at den nye epx-uddannelse kan komme til at ligge på nuværende gymnasier eller på erhvervsskoler. Hvis et gymnasium skal have lov til at udbyde epx, skal det sandsynliggøres, at der kan skabes et erhvervs- og professionsrettet didaktisk miljø med blandt andet værksteder. Og  erhvervsskolerne skal vise, at de kan skabe et godt ungdomsmiljø til de nye elever.   

Mattias Tesfaye anerkender, at processen med at opbygge et nye institutionslandskab på Danmarkskortet vil skabe usikkerhed for mange lærere.

”Jeg kan godt forstå, at man ønsker en afklaring hurtigt. Men vi har også dårlige erfaringer med at træffe for vidtgående beslutninger for hurtigt på uddannelsesområdet. Men i 2025 vil der være meget mere afklaring om institutionslandskabet,” siger Mattias Tesfaye, der dog ikke vil love, at det i løbet af 2025 overalt i landet står klart, hvem der skal udbyde epx i 2030.

Men ministeren understreger, at der også i fremtiden bliver brug for mange gymnasielærere.

”Med epx skal der udføres mere gymnasial undervisning. Jeg kan dog ikke love, at man kan vide, hvilken matrikel man skal gennemføre den undervisning på, eller fra hvilken arbejdsgiver man får tilsendt sin lønseddel,” siger Mattias Tesfaye.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater