På skolens naturskønne udenomsarealer har eleverne været med til at omlægge arealer til blomstereng, etablere kvashegn, bygge 10 insekthoteller og opsætte 20 fuglehuse og en masse andet. Alt sammen for at øge biodiversiteten til gavn for klimaet.
Indenfor er alle unødvendige lamper pillet ned, og de normale tænd/sluk kontakter er udskiftet med censorer, så der ikke bruges unødig strøm, hvis elever eller ansatte glemmer at slukke lyset.
Nødvendige kompromiser
Flere steder møder du skolens serviceleder i full size papfigur ved siden af affaldssorteringsspande. Bare lige for at minde eleverne om, at affaldssortering og pantindsamling er vigtig.
”Sidste år opnåede vi Grønt Flag og blev dermed en Grøn Skole, så vi gør rigtig meget. Vores varmeforsyning er vores evige dårlige samvittighed, men vi er i dialog med det lokale fjernvarmeselskab for at få omlagt vores gasfyr til fjernvarme. Det er bare ikke rullet ud til vores område endnu,” fortæller Morten Østerlund Krog, rektor på Faaborg Gymnasium.
”Vi gør også for lidt i forhold til vores mad. Men vi er et lille gymnasium med kun 170 elever, og skal vi kunne få nogle til at komme og drive kantine her, skal de også kunne tjene penge på det. Vi stiller krav om vegetariske alternativer, men besluttede vi at køre ren vegetarisk mad, ville mange af eleverne bare tage ned i byen i stedet og købe den mad, de ønsker sig.”
Problemstillingen om maden i kantinen viser, ifølge Morten Østerlund Krog, meget godt den balancegang, man hele tiden opererer i som gymnasium, når man arbejder med begrænsning af klimaaftryk og elevernes klimabevidsthed.
”Hvis vi kigger på elever og lærere i skolens bæredygtighedsudvalg, repræsenterer de alle mennesker, der ser bæredygtighed og begrænsning af klimaaftryk som vigtigt, men de tiltag, vi laver, skal have en form for klangbund hos de mange.”
”For hvis tiltag opfattes som en lille gruppes diktering, kan det virke kontraproduktivt. Så der er brug for at finde kompromiser for at få flest muligt til at agere klimabevidst,” mener han.
I faste rammer siden 2021
Egentlig startede skolens fokus på klima og bæredygtighed på initiativ fra skolens elever, hvor en lille gruppe elever under skolens elevråd for flere år tilbage søsatte forskellige initiativer: Som genbrugs-tøjbytte-dag blandt eleverne og opfordringer til at lade bilen stå hjemme og i stedet tage cyklen eller offentlig transport i skole.
På det tidspunkt fik skolen også solceller på taget. Siden fulgte et enkelt areal udlagt til blomstereng, men det var først i 2021, da den årlige landsdækkende Naturvidenskabsfestival skulle arrangeres, at arbejdet blev lagt i mere faste, organisatoriske rammer.
”I den forbindelse nedsatte vi et lille miljøudvalg med henblik på at lave Vildt med Vilje til festivalen,” fortæller Pia Halkjær Gommesen, skolens naturvidenskabskoordinator og biologi- og kemilærer.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode