Artikel
GL’s formand til regeringen: Lærerne har brug for at vide, at der bliver brug for alle
IMG_9607-scaled-aspect-ratio-348-234

Tomas Kepler, formand for GL, talte mandag til de omkring 230 fremmødte tillidsrepræsentanter på GL's repræsentantskabsmøde.

GL’s formand til regeringen: Lærerne har brug for at vide, at der bliver brug for alle

Det var bekymringerne om regeringens reformudspil og epx, der fyldte, da gymnasielærernes formand gik på talerstolen til GL’s repræsentantskabsmøde.

Tekst_ Tina Rasmussen
Foto_ Johan Rasmussen

”Vi anerkender, at der er en politisk proces forude, som vil tage tid. Men det er afgørende, at der hurtigst muligt skabes afklaring omkring vores medlemmers situation.”

Det var et af hovedbudskaberne fra Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), da han her til formiddag talte til de omkring 230 tillidsrepræsentanter, der var samlet til GL’s repræsentantskabsmøde i Falconer Centret i København.

GL’s formand havde – ikke overraskende – fokus på regeringens udspil til en ungdomsuddannelsesreform og ikke mindst den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse, epx, i sin mundtlige beretning.

Reformudspillet har skabt bekymring og usikkerhed ude på landets gymnasiale uddannelser, fastslog han.

”Mange gymnasielærere spørger sig selv, om de – og deres arbejdspladser – er købt eller solgt.”

Han efterlyste derfor en klar udmelding fra regeringen.

”Ministeren har gentagne gange forsikret mig om, at der med epx ikke bliver behov for mindre gymnasial undervisning – der bliver behov for mere. Det er selvfølgelig godt.”

”Men regeringen kan hjælpe meget ved at gentage og konkretisere det budskab. At gymnasielærerne og deres indsats er værdsat, og at der bliver behov for dem alle sammen – også efter 2030,” sagde Tomas Kepler, mens han kiggede ned på børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), der overværede GL-formandens tale.

Htx skal stå ”i sin egen ret”
Tomas Kepler påpegede, at det især er landets hf-, htx- og eux-lærere samt VUC-sektoren, der er ramt af reformudspillet.

Regeringen vil nedlægge hf og eux som selvstændige uddannelser, og hvad der kommer til at ske med htx er lige nu usikkert.

Htx kan ikke reduceres til en stx-studieretning.
Tomas Kepler, formand
Gymnasieskolernes Lærerforening

Det har været nævnt, at man kunne udbyde htx som en studieretning på stx. Men den mulighed kan ikke komme på tale, hvis GL får noget at skulle have sagt.

”Jeg vil gerne slå fast: Htx kan ikke reduceres til en stx-studieretning. Htx er en selvstændig uddannelse i sin egen ret, med sin egen særlige problem- og projektorientering, særlige lærer- og elevprofiler, særlige fysiske rammer og så videre,” sagde Tomas Kepler.

Han erkendte dog samtidig, at htx er ”stærkt udfordret”. Elevtallet er faldet markant, og faldende ungdomsårgange vil presse uddannelsen yderligere.

”Det skal vi finde løsninger på, ellers forsvinder htx mange steder, og løsningen kan godt være, at andre end de nuværende udbydere skal kunne udbyde htx – hvis rammerne for htx så er de rette.”

Meget at miste
I forhold til hf slog Tomas Kepler fast, at GL længe har anbefalet, at man udviklede uddannelsen til også at rumme en ’hf-erhvervsretning’ – sådan som Maribo Gymnasium eksempelvis har gjort og har gode erfaringer med.

”Det, synes jeg stadig, er en ret god idé – nærmest plug and play i forhold til alle ambitioner. Men regeringen har altså valgt at ville noget andet, nemlig epx,” lød det fra talerstolen.

Ifølge regeringen skal hf, eux, 10. klasse og erhvervsuddannelsernes grundforløb integreres i epx. Men mange hf-lærere er bange for, at politikerne ikke er klar over, hvor specialiseret hf egentlig er, og hvor meget der er at miste i et nyt set-up, påpegede Tomas Kepler.

”De (lærerne, red.) skal skabe sammenhæng for en endnu bredere elevgruppe, i forløb, som er af varierende længde, og skal formå at åbne endnu flere døre, end hf gør.”

Det vigtige er, at Danmark ikke mister, hvad hf leverer.
Tomas Kepler, formand
Gymnasieskolernes Lærerforening

Han understregede, at GL vil kæmpe for, at hf’s ”unikke værdier og niveau” bliver videreført i en ramme, som giver hf-lærerne ordentlige vilkår, så de kan ”lykkes med det, de er gode til”.

”Hvad rammen hedder, er sådan set ikke vigtigt. Det vigtige er, at Danmark ikke mister, hvad hf leverer.”

Det er også afgørende, at man ikke sætter det særlige tilbud som hf-enkeltfag er, over styr, fastslog Tomas Kepler.

”Det er essentielt, at det særlige voksenpædagogiske miljø sikres en plads i uddannelseslandskabet.”

Vil bidrage til løsninger
GL’s formand langede desuden hårdt ud efter det øgede karakterkrav – endnu en gang. Regeringen ønsker at hæve karakterkravet til stx og hhx fra 5 til 6. Adgangskravet til epx skal ifølge udspillet være 02.

”En forhøjet karakter til de treårige gymnasiale uddannelser er helt entydigt en dårlig og formynderisk idé, som rammer kønsmæssigt, etnisk, socialt og geografisk skævt,” fastslog Tomas Kepler.

”Hvis epx skal komme godt fra land, skal uddannelsen være et tilvalg. En uddannelse, de unge har lyst til at tage, og som i egen ret kan få et godt omdømme.”

Selvom Tomas Kepler ikke lagde skjul på sine mange bekymringer i forhold til regeringens reformudspil, understregede han samtidig, at GL er klar til at være en ”konstruktiv partner i arbejdet med fremtidens uddannelser”, og at man vil ”insistere på en plads ved bordet, når løsningerne skal findes”.

”GL ønsker at bidrage til løsninger – men vi skal så også opleve reel inddragelse. Og ordentlige arbejdsvilkår og rammer for gymnasial faglighed, trivsel og almendannelse er vores ufravigelige krav. Vores medlemmer skal kunne tro på, at epx vil fungere – for dem selv, for eleverne og for skolerne!”

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater