Artikel
GL: Nu bliver det sværere at fyre stressramte
shutterstock_84183583

GL: Nu bliver det sværere at fyre stressramte

Fremover bliver det vanskeligere for gymnasierektorer at skille sig af med lærere, der er gået ned med stress. Det vurderer GL efter ny principiel dom.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Gymnasielærere, der er sygemeldt med stress, kan fremover ikke fyres, hvis de har papir på at kunne vende tilbage til jobbet.  

Sådan lyder vurderingen fra Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) efter, at juristernes og økonomernes forbund, Djøf, netop har vundet en sag mod et advokatfirma på vegne af en advokat, der blev fyret i kølvandet på en stresssygdom.

”Det er et signal om, at man sidestiller det psykiske og fysiske arbejdsmiljø og tager stressramte alvorligt. Mange af vores medlemmer går ned med stress, så vi er glade for dommen,” siger Jess Rasmussen, konsulent i GL.

Stress og depression
I den konkrete sag har Østre Landsret afgjort, at en 32-årig advokat skal have en kompensation på to måneders løn af advokatfirmaet, som fyrede ham, skriver Politiken.

En tung arbejdsbyrde kombineret med et lavt selvværd kulminerede i juni 2010, da advokaten måtte sygemelde sig fra sit arbejde med stress og depression og lade sig indlægge på en psykiatrisk afdeling.

Advokaten fik en lægeerklæring på, at han kunne vende tilbage til sit arbejde to måneder senere – dog på nedsat tid i de første uger. Alligevel valgte arbejdsgiveren at fyre ham, og det er i strid med loven. Det har Østre Landsret netop fastslået i en dom.

Pres på arbejdsgiverne
I dommen fremhæver retten i særlig grad indholdet af de såkaldte varighedsattester. Det vil sige lægeerklæringer, hvor der står, at den sygemeldte kan vende tilbage til arbejdet efter en bestemt tidsperiode. Det kan betyde, at arbejdsgivere fremover er forpligtet til at lade stresssygemeldte medarbejdere med en attest vende tilbage på nedsat tid, før de skrider til opsigelse. 

Jess Rasmussen kalder dommen for ”principiel” og mener, at den vil være vejledende for lignende sager.

”Det er helt klart, at det vil lægge et pres på arbejdsgiverne om, at de skal tage varighedsattesterne alvorligt,” siger Jess Rasmussen.

Kedelig rekord
GL har ikke noget tal på, hvor mange gymnasielærere, der lige nu er sygemeldt på grund af stress. Men hver eneste uge har konsulenterne i GL’s sekretariat stressramte lærere i røret, og sidste år satte henvendelserne til Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS) en kedelig rekord. Her kan medlemmer af GL, der lider af stress og andre psykiske problemer i relation til arbejdet, få op til fem gratis psykologsamtaler.

I 2012 kontaktede hele 162 gymnasielærere DUS. Det er det højeste antal, siden ordningen trådte i kraft i 1998. Langt størstedelen af henvendelserne handlede om stress.

”Vi oplever ofte, at ledelsen på gymnasierne ikke tager stress alvorligt. Det er ikke noget særsyn, at rektorer betragter stress som den enkelte lærers problem. Desuden ser vi flere steder, at man begynder at presse både langtids- og deltidssygemeldte lærere over på deltid,” siger Jess Rasmussen.

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater