Artikel
Fyrede lærere søger psykologhjælp
No image

Fyrede lærere søger psykologhjælp

Hver fjerde af de gymnasielærere, der netop har fået en fyreseddel, får nu hjælp af en psykolog hos Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS). De er i krise, siger konsulent hos DUS.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Flere gymnasielærere, der netop er blevet afskediget, søger nu hjælp til at håndtere den svære situation og komme videre.

Det mærker man i Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS), hvor der i de seneste uger har været ekstra pres på telefonerne.

I DUS kan fyrede lærere, der er medlem af Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), henvende sig for at få rådgivning og psykologsamtaler.

”De fyrede lærere, der ringer, gennemgår den samme krise. De fleste siger, at de var forberedt på, at det var en mulighed. Men så går der et par dage, og så kommer vreden og skuffelsen over, at det lige var dem, der blev peget på,” siger Henry Charles Holm, der er konsulent i DUS.

Føler sig uønskede
DUS-rådgivningens tre konsulenter har fra ugen inden jul og til nu talt med knap 20 gymnasielærere, der alle står til at miste deres job til sommer.

Fyringerne sker på grund af de nedskæringer på ungdomsuddannelserne, som et flertal på Christiansborg har vedtaget.

De fyrede lærere føler sig uretfærdigt behandlet og uønskede, fortæller Henry Charles Holm.

”Mange ser tilbage og finder episoder, hvor stemningen måske har været mindre god, eller de har været uenige med ledelsen om noget. Pludselig tænker de, at de måske ikke var blevet fyret, hvis de havde gjort noget andet i den pågældende situation,” siger han.

Få sat ord på
Henry Charles Holm råder de fyrede lærere til at tage imod tilbuddet om fem gratis psykologsamtaler. En fyring er ikke noget, man skal klare alene. Det er vigtigt, at man får sat ord på, hvordan man har det, og får input hurtigst muligt, understreger DUS-konsulenten.

Man kan snakke med familie, gode venner, kolleger eller andre, man har tillid til. Men fordelen ved en psykolog er, at det kan være lettere for en neutral person at rumme det kaos, de fleste fyrede befinder sig i, forklarer han.

Mister arbejdslysten
En typisk reaktion hos de fyrede lærere er, at de bliver usikre på deres egne evner. De skal fortsætte med at undervise frem til sommerferien, men har fuldstændig mistet lysten til at gå på arbejde.

”De føler sig tvunget på arbejde, selvom de har det dårligt. Nogle sygemelder sig med det samme,” fortæller Henry Charles Holm.

Han anbefaler lærerne, at de tager en snak med ledelsen og får en fleksibel aftale.

”Det er ikke nogen dårlig idé at trække stikket i 14 dage og lade vreden komme ud. Jeg synes, at man skal sige det, som det er. Man kan have brug for at reagere, og det, tror jeg, at de fleste ledere vil kunne forstå.”

”I er ikke alene”
Når Henry Charles Holm taler med lærerne, inden de bliver henvist til en af de psykologer, der er tilknyttet DUS, ser han det som sin vigtigste opgave at lytte.

Og det lader til, at det netop er det, de afskedigede lærere har brug for. I hvert fald har alle de lærere, han har haft i røret, sagt, at det har hjulpet at tale med ham.

”Jeg fortæller dem altid, at de ikke er alene med deres tanker og følelser. At de andre fyrede, jeg har snakket med, har det på præcis samme måde. Det er tydeligt, at de har brug for at vide, at de ikke er alene med det,” siger Henry Charles Holm.

I alt er cirka 85 lærere blevet afskediget det seneste par måneder. GL frygter, at antallet vil stige væsentligt i de kommende måneder.

Der er i øjeblikket omkring en uges ventetid på en samtale med en af konsulenterne i DUS-rådgivningen.

Fakta om DUS

  • Hos Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS) kan medlemmer af GL, der er ramt af arbejdsrelateret stress, få fem samtaler hos en psykolog. 50 psykologer på landsplan er tilknyttet DUS-ordningen. Samtalerne betales af GL.
  • For at blive henvist til en psykolog skal man først tale med en af konsulenterne i DUS-rådgivningen. Her er der åbent på telefon 33 11 30 88 mandag til torsdag klokken 8.30-16.00 og fredag klokken 8.30-15.00.
Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater