
Den nye GL-formand Anders Frikke ville gerne have kunnet sige til sit bagland, at GL havde fået sæde i epx-ekspertgruppen. Det havde været et godt signal, mener han.
Den nye GL-formand Anders Frikke ville gerne have kunnet sige til sit bagland, at GL havde fået sæde i epx-ekspertgruppen. Det havde været et godt signal, mener han.
Et dårligt signal.
Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra en skuffet og, med egne ord, “semi-sur” Anders Bærholm Frikke, der netop er tiltrådt som formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) efter Tomas Keplers transfer til Akademikerne.
Han har knap nok nået at sætte sig til rette i formandsstolen, før den ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til undervisningsministeren om indholdet i den kommende nye gymnasieuddannelse epx, mandag før påske så dagens lys.
Blandt gruppens 13 medlemmer findes ikke en eneste praktiserende gymnasielærer. Det tætteste, man kommer på, er uddannelsesleder Thomas Jørgensen fra Maribo Gymnasium. Der er i stedet stort set kun rektorer og direktører – og så en enkelt Sosu-lærer og formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation.
Det er derfor, Anders Frikke er lidt sur og skuffet.
“Ikke en eneste praktiserende fagprofessionel gymnasielærer. Det havde ellers været et godt signal. Der er da nogle gode folk imellem og også nogle, der helt klart skal være der. Vi er også klar over, at rektorerne selv har undervist, men det er efterhånden mange år siden, og jeg skal altså love for, at der er sket noget i undervisningen de seneste 10-15 år, så vi er skuffede over, at der ikke er en direkte repræsentation af lærergruppen. Det, mener jeg, havde været et godt signal at sende,” lyder det fra GL-formanden.
Han mener heller ikke, at elevernes stemme er tilstrækkelig godt repræsenteret. Ganske vist er erhvervsskoleelevernes formand med, men hvis man seriøst vil gøre epx til en rigtig gymnasial uddannelse, burde den del af eleverne også være ordentligt til stede, siger Anders Frikke over telefonen fra en vandresti i det nordtyske.
“Vi vil selvfølgelig stadig bidrage til processen og byde ind med lærererfaringer, det er klart. Men vi finder det ærligt talt utrolig ærgerligt, at vi ikke får mulighed for at bidrage direkte i sådan en gruppes arbejde.”
Ikke en eneste praktiserende fagprofessionel gymnasielærer. Det havde ellers været et godt signal.
Ekspertgruppen er nedsat som en del af aftalen om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse fra februar i år og har til opgave at komme med konkrete anbefalinger til, hvordan teoretisk viden og praktiske færdigheder kan anvendes sammen i undervisningen på epx og hvilke fag, faglinjer og prøveformer der skal være på uddannelsen.
Ekspertgruppen skal samtidig komme med anbefalinger til, hvordan indholdet på epx kan forberede eleverne til videre uddannelse. Og så skal ekspertgruppen komme med anbefalinger til, hvordan epx kan bidrage til elevernes udvikling og dannelse.
”Gymnasiet skal åbne dørene for mange flere unge. Op mod 10.000 flere vil møde ind om morgenen på det lokale gymnasie. Vi planlægger at åbne dørene for den nye gymnasieuddannelse, epx, fra sommeren 2030. Her vil de møde en blanding af boglig og praktisk undervisning. Og de vil få et par år til at blive mere afklarede i deres uddannelsesvalg i et stærk ungdomsmiljø. Det er en stor og meget vigtig opgave ekspertgruppen har fået. Og jeg ser derfor meget frem til at modtage ekspertgruppens anbefalinger”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.
Gymnasieskolen ville gerne have hørt ministerens overvejelser om ekspertgruppens sammensætning og GL’s muligheder for at bidrage, men det har ikke været muligt at få en kommentar.
Ministeriet oplyser dog følgende i et skriftligt svar til Gymnasieskolen:
“Som det fremgår af kommissoriet, skal medlemmerne have erfaringer fra og/eller viden om forskellige områder af uddannelsessektoren – herunder fra gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser og videregående uddannelser. Medlemmerne udpeges i kraft af deres personlige erfaringer og kvalifikationer og ikke med henblik på at repræsentere institutions- eller organisationsinteresser i gruppen. Der lægges i forlængelse heraf vægt på, at medlemmerne samlet bidrager med perspektiver og input i forhold til, at opgaven er at udvikle en ny uddannelse. Ekspertgruppen kan med fordel invitere relevante aktører fra uddannelsessektoren, forskere og interessenter til at bidrage med input til ekspertgruppens anbefalinger, fx i form af oplæg for ekspertgruppen.
Der nedsættes derudover en følgegruppe til ekspertgruppens arbejde bestående af relevante aktører fra uddannelsessektoren og arbejdsmarkedet. Følgegruppen skal fungere som en referencegruppe, hvor en række organisationer vil få mulighed for at udpege medlemmer. Her er der mulighed for inddragelse af gymnasielærernes perspektiver.
Med afsæt i ovenstående vil der være god mulighed for, at gymnasielærerne kan inddrages. Derudover er der udpeget både rektorer og uddannelsesleder fra gymnasiesektoren som medlemmer af ekspertgruppen, hvorigennem gymnasielærerne også vil kunne give input.”
Ekspertgruppens formand er Trine Ladekarl Nellemann, rektor for Vestskoven Gymnasium. Unge er forskellige og kræver derfor også noget forskelligt af undervisningen, udtaler hun i mandagens pressemeddelelse fra Undervisningsministeriet.
“Alle skal mødes med høj faglighed, få motivation og opleve ungefællesskaber. Nu er epx rammen, som vi i ekspertgruppen skal fylde med indhold, så de unge både får et godt uddannelsesforløb og et fundament for at komme godt videre”, siger formand for ekspertgruppe for indhold i epx.”
Læs kommissoriet for ekspertgruppen her.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode