Da den nye regering blev præsenteret, havde statsminister Lars Løkke Rasmussen samtidig opfundet en helt ny ministerpost – minister for offentlig innovation.
Den nye minister, Sophie Løhde, og regeringens satsning på ”offentlig innovation” kan få stor betydning for hele den offentlige sektor og ikke mindst de offentligt ansattes arbejde – på både godt og ondt.
Innovation i det offentlige vil de færreste nok have svært ved at argumentere imod, men som det er med så meget andet i moderne dansk sprogbrug, så dækker begrebet ”offentlig innovation” måske over mere end – ja, offentlig innovation?
”Innovation er i en del år nok blevet oplevet som en måde at sige ubehagelige ting på. Man klipper en hæl og hugger en tå og kalder det for innovation. Men bruges innovation rigtigt, kan det skabe højere kvalitet og effektivitet,” siger Pia Gjellerup, som er leder af Center for Offentlig Innovation og tidligere socialdemokratisk finansminister.
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde har dog også en større opgave end at lave politik om innovation i den offentlige sektor.
Da hun blev udnævnt som minister, sagde hun, at hendes opgave er at få den offentlige sektor til at køre længere på literen.
Chef for gymnasielærerne
Sophie Løhde er også gymnasielærernes og de andre statsansattes nye øverste arbejdsgiver med ansvar for at forhandle overenskomst, og så er hun også chef for Moderniseringsstyrelsen.
Flemming Vinther, som er formand for CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg), der repræsenterer alle statsansatte, er som udgangspunkt positiv over, at regeringen har fået en minister for den offentlige sektor.
”Der er positive elementer i, at det ikke længere er en fortravlet finansminister, som har det ansvar, men hvis vi får en minister, som nu hver dag kan koncentrere sig om at stramme tommelskruerne over for de offentligt ansatte, så vil jeg hellere undvære,” siger Flemming Vinther.
Det første møde mellem CFU og Sophie Løhde har gjort Flemming Vinther pessimistisk. Her var CFU blandt andet kritisk over for flere stramninger over for offentligt ansatte – for eksempel at flere ministerier vil inddrage hidtidig betalte fridage, blandt andet juleaftensdag. Men ifølge Flemming Vinther var Sophie Løhde ikke imødekommende over for CFU’s bekymringer og bakkede tværtimod op om diverse stramninger.
”Vil man have en bil til at køre længere på literen, så hælder man bedre brændstof på den, men i øjeblikket hælder arbejdsgiverne mudder i den. Vi har intet imod innovation og vil gerne bidrage til at gøre det endnu bedre i det offentlige, men det bliver ikke i samarbejde med en arbejdsgiver, som kører en benhård dagsorden med forringelser og besparelser,” siger Flemming Vinther.
I et åbent brev har CFU efter mødet med Sophie Løhde opsagt tre samarbejdsprojekter med arbejdsgiverne.
Smartere bil?
Lotte Bøgh Andersen er professor på Aarhus Universitet og forsker blandt andet i offentlig ledelse.
Hun siger, at ud fra de første meldinger fra Sophie Løhde lyder det, som om hun er længere på literen-minister.
”Spørgsmålet er så, om det betyder, at vi får en bedre og smartere bil, eller om medarbejderne skal løbe stærkere. Jeg tror, der bliver fokus både på reel innovation og på opstramninger af udgifterne i det offentlige,” siger Lotte Bøgh Andersen.
Hun peger på, at regeringen vil nedsætte en ledelseskommission med fokus på bedre offentlig ledelse og nytænkning. Samtidig vil regeringen præsentere et program for fornyelse af den offentlige sektor i 2018 – den opgave har Sophie Løhde også ansvar for.
”Jeg tror ikke, det kun er en spareøvelse, men også en ambition om at gøre tingene smartere. Men selvfølgelig handler det også om, at økonomien er stram, og at man gerne vil have mere ud af den,” siger hun.
Eller med andre ord køre længere på literen.
”Innovation og fornyelse er for mig et mål i sig selv, fordi man ved hele tiden at spørge sig selv, om man ikke kan gøre tingene bedre og smartere, også bliver bedre og smartere.”
Sådan skriver Sophie Løhde i en e-mail til Gymnasieskolen.
Hun afviser, at innovation handler om at skære ned, men skriver også:
”Der er ingen tvivl om, at vi ser frem mod en årrække, hvor presset på den offentlige sektors økonomi er stort, fordi vi bliver flere ældre og færre i den arbejdsdygtige alder, så vi er også nødt til at se på, hvordan vi kan få mere for de mange penge, vi hvert år bruger i den offentlige sektor.”
På spørgsmålet om, hvordan offentligt ansatte vil mærke, at der er kommet en minister for offentlig innovation, svarer Sophie Løhde, at der kommer meget mere fokus på fornyelse og nytænkning i det offentlige.
Det har ikke været muligt at få et interview med Sophie Løhde.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode