På 111 sider formidler museumsdirektør og arkæolog Lars Christian Nørbach en slags status over, hvad vi ved om kvindernes stilling i vikingesamfundet. Målet er ”et forskningsbaseret og troværdigt billede af periodens kvinder og deres livsvilkår”. Og det er jo al ære værd. Der har i nogen tid være en del fokus på kvinders rolle i perioden, og nye tolkninger med langt mere fremtrædende kvinder, end den traditionelle mandsdominerede historieskrivning gjorde plads til, er fremlagt. Tænk bare på de nye tolkninger af runestene, der peger på, at Thyra – måske – var sidestillet med Gorm, ja, måske endda over ham.
Nørbachs formål er at fremlægge et nuanceret billede. Vi hører om kvindeliv – lige fra barndommen til det hinsides – og kvinder på handelspladserne, i huset, som gudinder i mytologien og som krigere. Vi kommer hele vejen rundt, og det er kort og præcist beskrevet og rigt illustreret med flotte billeder af genstande og enkelte rekonstruktioner. Så langt, så godt.
Som læser bliver man imidlertid bekymret i forordet, hvor der blandt andet står om det skriftlige kildegrundlag, at det udgøres af ”islandske sagaer og andre tekster fra perioden” og ”ved hjælp af arkæologiske og litterære kilder” skabes et troværdigt billede. Altså sagaer, som er nedskrevet, 200-300 år efter at vikingetiden sluttede, og som for fleres vedkommende indeholder mytologiske og fantastiske elementer. Jeg savner en tydelig kritisk brug af disse kilder, for eksempel på side 32, hvor handlingsforløb i sagaerne flettes sammen med samtidige kilder som for eksempel Ibn at-Tartushis skildring af livet i Hedeby.
Når man skriver en forskningsbaseret bog (side 7), bør man forsyne den med henvisninger, så læseren kan se, hvor oplysningerne stammer fra. Hvorfor må vi ikke kigge med? Man bør også bringe en litteraturliste over de værker, som bogen baserer sig på. ”Af litteraturen fremgår det …” (side 36) er altså ikke tilstrækkeligt. Fraværet af dette svækker bogen en hel del, hvis man vil bruge den til mere end et hurtigt overblik. Og det er ærgerligt, for det er en interessant og relevant udgivelse for de mange, der runder perioden som en del af undervisningen.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode