Den nye undervisningsbog Tyrkiet — historie, samfund, religion giver et godt indblik i en kultur, som en stadig større del af eleverne og kursisterne stifter bekendtskab med gennem for eksempel rejser. Derfor er interessen formentlig også stor for at få uddybet kendskabet til en kultur, som på mange kan virke fremmedartet. Diskussionen om Tyrkiets optagelse i EU gør naturligvis ikke landets historie mindre interessant. Et emne, som i øvrigt behandles selvstændigt i den samfundsfaglige del af udgivelsen.
Bogen er med sin opdeling i tre fagområder naturligvis primært tiltænkt kultur- og samfundsfaggruppen på hf. Materialet kan dog også sagtens anvendes i AT-sammenhæng eller i de enkelte fag alene.
Historiedelen gennemgår kortfattet landets historie fra Osmannerriget i 1200-tallet og frem til i dag. Der er et noget sparsomt kildemateriale, som det vil være nødvendigt at udbygge selv, hvis der for eksempel skal laves et kildesæt til eksamen. Ofte drejer det sig om én eller to kilder til et helt kapitel. Derudover er det meget mærkværdigt, at forfatterne har valgt et endnu sparsommere billed- og kortmateriale. Når det gælder en kultur, som elever og kursister som sagt nok primært kender som feriemål, mener jeg, det er afgørende, at de kan støtte sig til det under læsningen. Samtidig giver det mulighed for variation i undervisningen at kunne henvise til og diskutere et billedmateriale.
Den samfundsfaglige del i bogen er til gengæld udstyret med et stort tabelmateriale med fokus på det moderne Tyrkiet, mens religionsdelen kortfattet bearbejder forholdet mellem tro og politik. Det giver fine muligheder for et fagligt samarbejde på tværs af de tre fag.
Udgivelsen egner sig på stx til for eksempel udgangspunkt for en studietur eller et AT-forløb, men manglen på et bredere kilde- og billedmateriale vil nok afholde nogle fra at give sig i kast med denne udgivelse i større omfang.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode