Det er nok lige lovlig friskt at periodisere seks århundreders europæisk historie – strækkende sig fra højmiddelalder over senmiddelalder til reformation, renæssance og tidlig oplysning (1100-1711) – som ‘pestens tid’. Omvendt åbner det skarpe fokus på pesten og dens konsekvenser op for nye perspektiver på de sædvanlige strejftog i de velkendte perioder. For eksempel er det interessant at se sekulariseringsprocessen og den voksende rationalisme belyst gennem kampene mellem overtro, kristendom og videnskab i sygdomsbekæmpelsen. Uden at der bliver tale om decideret mikrohistorie, kommer vi igennem en række kilder også helt tæt på datidens desperate forsøg på at stille noget op med epidemiens hærgen. I dødedansen indgår et fascinerende galleri af kloge koner, bartskærere, spedalske, hekse, apotekere, munke og nonner etc., men desværre kun i små fragmenter.
Bogen består af fem kapitler, som omhandler: 1) Kristendommens sygdomsopfattelse; 2) Lægevidenskaben (burde stå i anførselstegn); 3) Den sorte død og middelalderen; 4) Bartskærere, medicinere og hekse og 5) Pesten og samfundet. Det overordnede perspektiv er selvfølgelig pestens påvirkning af samfund og mennesker, men her savner man en mere diskuterende tilgang. Nogle få steder nævnes faglige begreber som brud og kontinuitet eller aktør og struktur, men generelt er der tale om en velskrevet lystvandring, der med et solidt greb om stoffet udlægger fortiden. Der er mange retoriske spørgsmål, men få problemstillinger. De findes til gengæld i overmål på bogens hjemmeside. Den manglende didaktisering af materialet gør det imidlertid lidt svært at sortere, og da kapitlerne i snit er 30 sider lange, så skal der nok skæres og tilpasses i materialet.
Bogen er blevet til under coronaepidemien, men forfatteren har valgt at afslutte fremstillingen i 1711, hvor Europa – og København – oplevede den sidste store pestbølge. I indledningen skriver forfatteren, at fortiden kan bruges som spejl for nutiden, og med nærværende udgivelse er man i hvert fald godt klædt på til den perspektivering.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode