Udgivelsen vil vende op og ned på gængse romantiserende forestillinger, man finder i dag om korstogene. For at påpege de mere grundlæggende årsager til korstogene, der fremstilles som en kristen retfærdig forsvarskrig og pilgrimsfærd, griber bogen tilbage til Koranens sværdvers og andre vers som grundlaget for den arabiske ekspansion i det 7.-8. århundrede. Denne jihadformede krigsideologi lå også bag det osmanniske riges militære pres mod det kristne Europa indtil det 17. århundrede.
Indflettet i dette 1.000-årige begivenhedsforløb mellem den muslimske og kristne verden, som jeg hører som et stort ”clash”, redegøres der for vigtige problemstillinger, herunder den kristne og den islamiske krigsideologi, korsfarernes motiver, udbyttet af korstogene og forholdet mellem muslimer, kristne og jøder. Kilderne til alt dette findes gratis på bogens hjemmeside. Spændende og interessant.
Problemet er bare, at bogen er tænkt som undervisning i historie og religion. I religion må man så selv supplere med nutidige tekster, men ellers er det især historiefaget, der får problemer. En uoverskuelig mængde af politiske forviklinger og intriger samt militære bataljer fylder de fleste af bogens sider. Således beskrives i det første korstog (ud af ni) korsriddernes lange og slidsomme vej til Jerusalem måned for måned, hvor jeg alvorligt frygter, at eleverne vil gå tabt undervejs hertil! Forfatterne skulle have slanket disse lange og omstændelige begivenhedsforløb, som alligevel ikke kan bruges til noget i undervisningen.
Den seneste forskning har rejst det påtrængende spørgsmål, om ikke den arabiske ekspansion i det 7. århundrede kom før den koran, vi kender i dag. Spørgsmålet er særdeles relevant til denne bog, der primært ser en jihadformet krigsideologi bag ekspansionen.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode