Kay Fiskers møbler – et glemt kapitel i dansk møbelhistorie

Arkitekten Kay Fisker (1893-1965) blev berømt for sine bygningsværker og var kendt som en dygtig underviser på kunstakademiet i København, ligesom han skrev en række bøger om arkitektur. Mindre kendt er han for sine møbler. Det har designforsker, dr.phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen rådet bod på. Kay Fisker opfattede, ligesom en række andre samtidige, arkitektur og møbelkunst som et ‘gesamtkunstværk’, det vil sige, at bygningssæt og møbler blev opfattet som uløseligt forbundne – som en harmonisk helhed, hvor farver, formsprog og materialer udgør et samlet hele.
Bogen er inddelt i fem kapitler med overskrifterne: Fiskers tidlige arbejder, Møbler til danske passagerbåde, Hvorfor se på møbler, der ikke findes mere?, Fiskers møbler set på baggrund af samtidens møbler, Nogle få eksempler på andre arkitekters seriefremstillede institutionsmøbler samt en indledning og Afsluttende eftertanker.
Teksten er ledsaget af mange fotos af Fiskers skitser og fotografier af færdige møbler, herunder skitser allerede fra ungdommen. Det er tydeligt, at Fiskers formsprog er præget af fascinationen af geometri og modernismen in spe, men også trækker tråde til klassicismen.
Nogle af Fiskers første møbler blev skabt til Gudhjemsbanens stationsbygninger. Senere deltog han i udformning af den danske pavillon på Verdensudstillingen i Paris i 1925, og, hvilket mange ikke ved, han udformede møblementet på en række passagerbåde. Ud over stole og borde var også udformning af tekstiler til for eksempel køjeforhæng også en del af arbejdet, hvor alt var tænkt til at udgøre en harmonisk helhed. For at forstå arbejdets kompleksitet rejste Fisker med en kollega rundt på andres udformning af passagerbåde med research og inspiration som mål.
Bogen henvender sig til elever, der arbejder med møbeldesign på både C- og B-niveau i et klart sprog med illustrative kvaliteter.
Samlet set leverer Gelfer-Jørgensen et dybdegående kig ind i Fiskers designunivers, hvor det mest slående i første omgang er bogens visuelle skønhed. Smuk grafisk opsætning, der ledsages harmonisk af bogens billedmateriale. Kan man sige et eksempel på klassisk bogkunst?
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode