At forstå sproget dybere

Om end et sprogfag, er undervisningen i engelsk ofte bundet op på forløb, hvor temaet er styrende, for eksempel Gothic fiction. I Tine Vedel Eriksens nye bog er selve sproget det centrale.
Antologien beskæftiger sig med samspillet mellem sprog og magt med fokus på undertemaerne ”køn og seksualitet”, ”race og etnicitet” samt ”socialklasse” og tematiserer tendenser, der lige nu præger litteraturen i de engelsktalende lande.
Sproglig bevidsthed og sprogsociologi er i fokus. Thi et ord er ikke bare et ord! Et ord er ladet med betydninger, værdier, associationer og konnotationer; og måden at tale på kan sige meget om den talende såvel som vedkommendes opfattelse af det, som han/hun taler om.
Forskellige socialklasser bruger sproget forskelligt, ved vi. Nok betegner toilet og lavatory det samme fænomen, men anvendelsen synes klassebestemt. Og hvad er forskellen på gender og sex? Er man automatisk racist, hvis man bruger ord som Paki og nigger? Og hvad er a euphemism?
Bogen retter sig mod 2. eller 3. år af en gymnasial uddannelse. Den er pædagogisk bygget op i sin præsentation af de tre undertemaer, der indledes af spørgsmål og et billedmateriale, som udfordrer eleverne til at reflektere over egne holdninger til emnet. Det er ligeledes et plus, at de fleste af teksterne er nutidige, det vil sige fra efter år 2000.
Forfatteren anskueliggør på en lærerig og tankevækkende måde sammenhængen mellem sprogbrug og magt.
Bogen er bestemt kærkommen. Den er et frisk pust til undervisningen af eksempelvis dygtige/modne segmenter af elever, som har sproglig interesse og abstraktionsevne nok til at arbejde med sproget på et højere og interessant niveau.
Materialet er yderst velvalgt og vellavet med gode opgaver til samt stikordsregister. Derfor får bogen den højeste bedømmelse: seks stjerner ud af seks.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode