Tekst_
Johan Rasmussen
Foto_
Shutterstock (Arkivfoto)
Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Troels Lund Jensen mener, at analysen viser, at VUC er vigtig for at samle mange unge og voksne op i uddannelsessystemet.
“HF-uddannelserne på VUC løfter en vigtig uddannelsespolitisk opgave. VUC hjælper mange unge videre, som ikke har fået en uddannelse og ikke ville få en uddannelse i det øvrige uddannelsessystem,” siger Troels Lund Jensen, som står bag analysen “Hf på VUC er en vigtig vej til velfærdsuddannelserne” for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og Danske HF & VUC.
“Analysen viser, at hf på VUC gør meget for den sociale mobilitet. Hvis vi skal komme i mål med målsætningen om, at 90 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, så er det afgørende, at VUC kan få de sidste med. De fleste unge tager en ungdomsuddannelse uden problemer, men de sidste grupper er sværere at flytte,” siger Troels Lund Jensen.
Han peger på, at det er vigtigt at få så mange unge i uddannelse som muligt.
“Vi ved, at der bliver færre ufaglærte jobs i fremtiden, og flere mennesker uden uddannelse står uden for arbejdsmarkedet,” siger Troels Lund Jensen, som peger på, at analysen samtidig viser, at VUC leverer mange studerende til de mellemlange uddannelser på professionshøjskolerne.
“Når vi ser på behovet for pædagoger, sygeplejersker og lærere, er der rekrutteringsudfordringer for de fag,” siger han.
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) Tomas Kepler mener, at analysen bekræfter, hvor vigtigt det er, at der er VUC-afdelinger i hele landet også udenfor de større byer.
41 % af kursisterne på hf-enkeltfag bor i en provinskommune eller landkommune. Til sammenligning bor kun 31 % af alle 22-årige i Danmark i de samme kommuner.
“VUC kan noget særligt, og hf på VUC er vigtig for at have bred uddannelsesdækning i hele landet. Danmark er skævvredet socioøkonomisk mellem land og by, og det betyder også, at der nogle steder i Danmark er flere unge, som har behov for et særligt tilbud for at komme videre med uddannelse.”
VUC er godt for den enkelte og for samfundet, slår Tomas Kepler fast.
“Analysen bekræfter det, som vi vidste, nemlig at der bliver gjort et kæmpe stykke arbejde på VUC med at få mange flere unge og voksne med på uddannelsesvognen. VUC er med til at bryde den sociale arv og bane vej for mønsterbrydere,” siger han.
Hver fjerde kursist, som begynder på hf-enkeltfag, har børn, viser analysen.
“Hvis den enlige mor med tre børn ikke kan tage uddannelse forholdsvis tæt på bopælen, så er det ikke sikkert, hun kommer i gang. VUC er en vigtig fødekæde til at få mennesker videre i uddannelse i hele Danmark,” siger Tomas Kepler.
Tomas Kepler mener, at VUC gør alt det, som politikerne efterlyser.
“VUC leverer studerende til velfærdsuddannelserne, VUC får en stor del af de unge med, som endnu ikke har fået uddannelse, og VUC sørger for, at der er bred uddannelsesdækning også udenfor de større byer. Derfor er det også frustrerende, at politikerne ikke gør mere for at sikre en ordentlig økonomi og gode rammer til VUC. Det bliver ved snakken,” siger Tomas Kepler.
Formand for Danske HF & VUC Pernille Brøndum mener, at den nye analyse om hf på VUC er vigtig læsning for uddannelsespolitikere og regeringen.
“For tiden bliver det diskuteret, hvordan uddannelseslandskabet skal se ud i fremtiden. Hvor mange skal gå på stx, hvor mange skal gå på hf og så videre. I den diskussion er det vigtigt at vide, hvad de forskellige uddannelser kan,” siger Pernille Brøndum og fortsætter:
“Analysen bekræfter, at hf på VUC kan noget særligt for den målgruppe, som ellers ikke ville få uddannelse. 43.000 unge i Danmark står uden job og uddannelse. Tallet ville være højere, hvis det ikke var for VUC. Hf-enkeltfag hjælper mange unge og voksne videre i uddannelse.”
Desværre er mange VUC-afdelinger i krise. Højkonjunkturen betyder, at færre unge og voksne tager uddannelse, og dermed rasler pengene også ud af VUC, som bekendt er taxameterstyret.
Pernille Brøndum mener, at situationen er dybt alvorlig, og at politikerne hurtigst muligt skal hjælpe VUC-sektoren.
“Der bliver flere og flere VUC-afdelinger med under 100 årskursister, og det er ikke økonomisk bæredygtigt,” siger hun.
Hun nævner som et konkret eksempel, at politikerne kan fjerne brugerbetalingen på hf-enkeltfag.
“Det er gratis at gå i gymnasiet. Hvorfor skal en voksen, der ikke har fået en ungdomsuddannelse, men som nu vil være sygeplejerske, betale for at tage hf-enkeltfag?” spørger Pernille Brøndum.
Derudover efterlyser hun en langsigtet politisk plan for VUC.
“Vi har brug for en bæredygtig økonomi, hvor VUC-afdelinger får et højere tilskud, så de er mindre følsomme overfor udsving i elevaktiviteten. Så kan man eventuelt supplere med et såkaldt knæktaxameter, så man får mindre per elev, når der er mange elever,” siger Pernille Brøndum.
Hf-enkeltfag
71 % er studerende.
18 % er i beskæftigelse.
11 % er ledig eller uden for arbejdsstyrken.
2-årig hf
58 % er studerende.
31 % er i beskæftigelse.
11 % er ledig eller uden for arbejdsstyrken.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode