Den her bog er fantastisk lækker på alle måder. Det er en historiebog og et inspirationskatalog samlet i en storslået portrætbog med fine og talrige illustrationer. Med denne udgivelse beriger Ulla Strømberg dramatikundervisningen ved at give et savnet og nødvendigt indblik i scenografernes og scenografiens markante betydning for teatrets fortællinger. Bogen sætter scenograferne i centrum og markerer deres væsentlige rolle i teatret. Den handler om at se teater og se den scenografi, der er bygget op om hver enkelt forestilling. Ulla Strømberg pointerer, at scenografi er andet og mere end den fysiske opbygning af spillepladsen. Det demonstrerer hun kompetent i bogen med en mangfoldighed af eksempler og med en bevidsthed om, at lyset, kostumet og masken også hører ind under det scenografiske område. Det komplekse begreb “performativitet” behandles, og det pointeres, at begrebet slet ikke er entydigt defineret eller gennemdiskuteret, fordi der er skrevet så (for!) lidt om det.
Bogen er inddelt i fire afsnit: Optakt, Portrætter I, Portrætter II og Portrætter III, der kronologisk starter med historiske noter fra Europa og Danmark. Dernæst præsenteres nyere danske scenografer fra 1930’erne til i dag og deres betydning for dansk og international teater og scenekunst på helt unik vis. Det er vigtig viden og læsning, og så er bogen rigt illustreret med mange fine eksempler. Scenograferne kommer også selv til orde. De fortæller om deres arbejde, overvejelser og personlige udvikling i faget og kunsten. Samtidig præsenteres en række danske billedkunstnere, som har været på besøg i teatrets magiske verden.
Denne bog bidrager til forståelsen af teatrets helt særlige visuelle magi og “performativitet” – køb den, se og nyd den!
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode