Grundtvig er alle vegne i dansk kirkekultur og samfundsliv i dag, som forfatteren skriver i forordet. Hans indflydelse er uomtvistelig. Det er derfor oplagt at udgive en bog om ham i fagene dansk, religion og historie til tværfagligt samarbejde.
Forfatteren giver en meget vidende og sober tematisk indføring til Grundtvigs liv og virke. Dette sættes ind i 1800-tallets danske historie, litteratur og religiøse liv. Et afsluttende kapitel redegør for Grundtvigs virkningshistorie og reception frem til i dag.
Flere af Grundtvigs store salmer, folkelige sange og digte samt uddrag af hans foredrag og myte- og historieskrivning med videre er inddraget og med fyldige noter. Tak! Der er i det hele taget gjort meget for at gøre Grundtvig tilgængelig for moderne læsere. Overskueligt, indbydende, og apparatet er helt i top!
Som bogen viser, bliver Grundtvig brugt både som ammunition og skydeskive i nutidens kultur- og samfundsdebat. I bogen dog kun med meget korte citater pro et contra. Forfatteren er ikke ukritisk over for sider af Grundtvigs forfatterskab og brugen af det i dag, men jeg kunne have ønsket mere fyldige tekster med synspunkter og argumenter ikke mindst fra kulturradikalt hold, som siden brødrene Brandes altid har haft et kritisk øje til Grundtvig og grundtvigianismen. Professor Erling Bjøl blev engang spurgt om, hvorfor han boede i Paris. På grund af Grundtvig i Danmark, svarede han prompte. Og nok især polemisk.
Når bogen også skal bruges i faget historie, som er på A-niveau, mener jeg, at positioner i den faglige nationalismedebat skulle være inddraget for at få Grundtvigs helt centrale begreb om folkelighed diskuteret i denne.
Men alt i alt er bogen meget godt anbefalet. Den er særdeles relevant og gjort med stor pædagogisk omhu. Det ville Grundtvig også have påskønnet!
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode