Engagerende essay!
Og netop essay, hvor forfatteren fokuserer på 11 problematikker, der har optaget ham. Er transcendenserfaringer mulige i moderniteten? Kan de forklares i et alment sprog? Og hvilken rolle spiller de for menneskesynet – og rettigheder samt etiske spørgsmål? Forfatteren belyser disse problematikker ud fra en bred vifte af filosofiske, teologiske og litterære positioner, der sættes imod hinanden. Han inviterer læseren til at deltage i sine personlige refleksioner herom, og det lykkes ham med ildhu og det velskrevne sprog overordentligt godt.
Kan man med sine fulde fem i behold tale om det guddommelige i dag? Ja, mener forfatteren, og ud fra K.E. Løgstrups skabelsesteologi og fænomenologi er det endda muligt at begrunde det i et alment sprog. Over for den konstruktivistiske opfattelse af religion spiller forfatteren således ud med den religiøse essens i de suveræne livsytringer. Der gives albuerum til teologien i disse essays, og det understøttes af, at man også fra filosofisk side har besindet sig på modernitetens selvindskrænkning.
Det er op til læseren selv at tage stilling til problemerne, men forfatterens inspirationskilde er Løgstrups teologi. I bogen problematiseres andres filosofiske og teologiske synspunkter ud fra dennes, men ved Løgstrups teologi stopper forfatterens kritiske refleksioner op. Det er en essayists ret, men det lægger en dæmper på bogens anvendelse i en undervisning. Der er ellers både fra filosofisk og teologisk side rigeligt af kritik at tage fat i. Ikke mindst fra teologen J. Sløk, hvis teologiske synspunkter præsenteres i bogen, men ikke sættes i spil med Løgstrups. Det ville ellers have været spændende.
Det idehistoriske materiale i disse essay vil være meget anvendeligt i forbindelse med tværfaglige opgaver, og som emnelæsning kan den nonteistiske transcendensforståelse sikkert gå hen at blive en øjenåbner for unge mennesker.
Kommentar til anmeldelsen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode